Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013

Νέος Φόρος Ακινήτων: Δείτε ΕΔΩ με πίνακες και παραδείγματα πόσα χρήματα θα πληρώσετε!


Ο νέος φόρος ακινήτων μετά από πολλά πισωγυρίσματα και αντιδράσεις, κατατέθηκε στη Βουλή και πλέον μπορεί κάθε φορολογούμενος να υπολογίσει πόσος φόρος του αναλογεί.  Για τον υπολογισμό του φόρου θα πρέπει ο φορολογούμενος να γνωρίζει την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται το ακίνητό του, την επιφάνειά του, την παλαιότητα, τον αριθμό ων προσόψεών του  και τον όροφό του.


Φόρος στα κτίσματα
Η κλίμακα υπολογισμού του φόρου ξεκινά από τα 2 ευρώ και φθάνει έως και τα 13 ευρώ ανά τετραγωνικό. Η κλίμακα έχει ως εξής:

 ​Ο φόρος που προκύπτει με την παραπάνω κλίμακα υπολογίζεται  ανάλογα με την παλαιότητα του κτίσματος με την εφαρμογή συντελεστή αυξομείωσης ως εξής:

 
Παράλληλα, υπάρχει και συντελεστής πρόσοψης ο οποίος ορίζεται σε 1 για μηδενικό αριθμό προσόψεων, 1,01 για κτίρια με μία πρόσοψη και 1,02 για κτίρια με δύο ή περισσότερες προσόψεις. Σημειώνεται πως ο συντελεστής πρόσοψης δεν εφαρμόζεται στους βοηθητικούς χώρους και στα  ειδικά κτίρια.
Πόσο φόρο θα πληρώσετε για ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. δευτέρου ορόφου και ηλικίας 10 ετών σε δέκα περιοχές της Αθήνας; Τονίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται και στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, ενώ το χαράτσι επιβαλλόταν μόνο στα ηλεκτροδοτούμενα. Στα ημιτελή κτίσματα ο φόρος μειώνεται κατά 60% ενώ στους βοηθητικούς χώρους μειώνεται κατά 90%.


Φόρος στα οικόπεδα
Για τον υπολογισμό του φόρου στα οικόπεδα ο φορολογούμενος θα πρέπει να γνωρίζει την τιμή ζώνης της περιοχής και το συντελεστή αξιοποίησης του οικοπέδου που συνήθως είναι ο ίδιος με τον συντελεστή δόμησης. Με βάση αυτά τα στοιχεία και το σχετικό πίνακα της εφορίας καθορίζεται η τιμή οικοπέδου ανά τετραγωνικό (η λεγόμενη μοναδιαία αξία οικοπέδου). Ο φόρος στη συνέχεια υπολογίζεται με βάση την παρακάτω κλίμακα


Φόρος στα αγροτεμάχια
Στα αγροτεμάχια (εκτός σχεδίου και οικισμού εκτάσεις) ο υπολογισμός γίνεται βάσει της περιοχής που βρίσκεται (Αρχική βασική Αξία), της χρήσης , του αν είναι αρδευόμενο και αν υπάρχει κατοικία εντός του αγροτεμαχίου.

Ο βασικός φόρος είναι 1 ευρώ ανά  στρέμμα και αυξομειώνεται με βάση συντελεστές. Ειδικότερα: Η ελάχιστη Αρχική Βασική Αξία (Α.Β.Α.) λαμβάνεται όπως ορίζεται κάθε φορά στις αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 49 Α του ν.1249/1982.

 β) Συντελεστής Χρήσης (Σ.Χ.), ο οποίος  ορίζεται ανάλογα με τη χρήση του γηπέδου, σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

γ) Συντελεστής Άρδευσης (ΣΑρ), ο οποίος ορίζεται σε 1,1.
δ) Συντελεστής Απαλλοτρίωσης,  (Σ.Απ.)., ο οποίος ορίζεται σε 0,75.
ε)  Συντελεστής Κατοικίας (Σ.Κ.), ο οποίος ορίζεται ίσος με 5, αν υπάρχει  κατοικία εντός του γηπέδου.

Παράδειγμα
Ένα στρέμμα στην ΑρκαδίαΣυμπληρωματικός φόρος

Οι φορολογούμενοι που σε ατομική βάση διαθέτουν ακίνητη περιουσία (χωρίς τα αγροτεμάχια που δεν συνυπολογίζονται) αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ υπόκεινται σε συμπληρωματικό φόρο ανάλογα με την παρακάτω κλίμακα.Παραδείγματα
Φορολογούμενος έχει στην κατοχή του ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών μέτρων 10 ετών στο Χολαργό και ένα οικόπεδο 500 μέτρων στο Χαλάνδρι συνολικής αντικειμενικής αξίας 533.000 ευρώ. Θα πληρώσει φόρο για το κτίσμα 418 ευρώ, φόρο για το οικόπεδο 750 ευρώ και συμπληρωματικό φόρο 399 ευρώ, δηλαδή συνολικά 1.567 ευρώ.
Άλλος φορολογούμενος έχει στην κατοχή του δυο διαμερίσματα 100 τετραγωνικών μέτρων το καθένα στην Πετρούπολη και την Γλυφάδα συνολικής αντικειμενικής αξίας 370.000 ευρώ. Θα πληρώσει φόρο για τα κτίσματα 1.130 ευρώ και συμπληρωματικό φόρο 70 ευρώ, δηλαδή συνολικά 1.200 ευρώ.


Πληροφορίες CapitalΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...