Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

ΠΟΜΙΔΑ: Υπερφορολογούνται τα ακίνητα στην Ελλάδα

Μόνο στην Ελλάδα και την Ιταλία από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων υπερβαίνουν τις πραγματικές ενώ στις υπόλοιπες χώρες οι φορολογικές αξίες ανέρχονται σε οσοστό 10-75% των αγοραίων τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, με αφορμή εκδήλωση για τον ετήσιο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Ιδιοκτησίας.


Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων και της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς, η υπερβολική φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, συνιστά ουσιαστική παραβίαση του ανθρώπινου δικαιώματος της ιδιοκτησίας.

Κύριο θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Γένοβα ήταν η παρουσίαση των συμπερασμάτων της συγκριτικής μελέτης για την φορολογία των ακινήτων στην Ευρώπη, βασισμένη σε αναφορές ειδικών των εθνικών οργανώσεων ιδιοκτητών από 22 ευρωπαϊκά κράτη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ το νέο σύστημα αυτοτελούς φορολόγησης του εισοδήματος των ακινήτων από το πρώτο ευρώ, σε συνδυασμό με το συμπληρωματικό φόρο έως 3% που θα ισχύσει και για την φετινή χρονιά και το τέλος χαρτοσήμου 3,6% που εξακολουθεί να ισχύει στην επαγγελματική στέγη, και την εισφορά αλληλεγγύης ως και 4%, φέρνει τη χώρα μας στην πρώτη πεντάδα των χωρών με την βαρύτερη φορολόγηση του εισοδήματος από τα ακίνητα μαζί με την Ιρλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο. Επίσης η Ελλάδα διατηρεί την δεύτερη επαχθέστερη φορολόγηση εισοδήματος νομικών προσώπων από ακίνητα στην Ευρώπη, πίσω από τη Γαλλία.

Σε ότι αφορά στους φόρους κεφαλαίου, η Ελλάδα, αναφέρει μεταξύ άλλων η ΠΟΜΙΔΑ "είναι η μόνη χώρα με τρεις ετήσιους φόρους στην αστική ακίνητη ιδιοκτησία, που τώρα μάλιστα θα μονιμοποιηθούν νομοθετικά και για το μέλλον, και μία από τις έξι χώρες που φορολογούν την αξία των ακινήτων αθροιστικά, και όχι αυτοτελώς για κάθε ακίνητο. Επίσης η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο συντελεστή φόρου περιουσίας, 2% ετησίως. Σημειώνεται ότι η Γαλλία που κατά το παρελθόν θεωρείτο ως η χώρα με την επαχθέστερη φορολογία στα ακίνητα, επιβάλλει φόρους περιουσίας με βάση όχι την αντικειμενική αξία του ακινήτου, αλλά με βάση κλάσμα του τεκμαρτού μισθώματος, ενώ ακόμα και ο ιστορικός φόρος αλληλεγγύης- που επιβάλλεται στο σύνολο της περιουσίας του φορολογουμένου-, έχει αφορολόγητο όριο 800.000 ευρώ και στη συνέχεια κλιμακώνεται ξεκινώντας από 0,5%, όταν για την ίδια αξία περιουσίας, στην Ελλάδα εξαντλείται η κλίμακα και ο συντελεστής ανέρχεται στο 1%".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...