Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Ποια αυθαίρετα κινδυνεύουν με κατεδάφιση

Ο νέος νόμος προβλέπει ότι οι δόσεις για την τακτοποίηση είναι είτε εξαμηνιαίες είτε μηνιαίες και διαμορφώνονται ανάλογα με το πότε μπαίνει κάποιος στις νέες διατάξεις


Για 30 χρόνια εξαιρούνται της κατεδάφισης αυθαίρετα κτίσματα με μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις – που υπερβαίνουν το 40% της δόμησης. Ωστόσο, όπως σημειώνουν “Τα Νέα” από εκεί και πέρα, το αν θα υπάρξει οριστική εξαίρεση θα εξαρτηθεί από το εάν η περιοχή που βρίσκεται το κτίσμα ενταχθεί στο σχέδιο πόλης και αν ο ιδιοκτήτης αγοράσει τον συντελεστή δόμησης από την Τράπεζα Γης.


Η Τράπεζα Γης είναι στην ουσία μια δεξαμενή δικαιωμάτων επί ακινήτων. Μέσω αυτής θα μπορεί μια περιοχή που αντιμετωπίζει πρόβλημα θα μπορεί να μεταφέρει τον συντελεστή δόμησης σε άλλη περιοχή, σε ειδική ζώνη υποδοχής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο νέος νόμος για τα κτίσματα χωρίς πολεοδομική άδεια προβλέπει ότι οι δόσεις για την τακτοποίηση είναι είτε εξαμηνιαίες είτε μηνιαίες και διαμορφώνονται ανάλογα με το πότε μπαίνει κάποιος στις νέες διατάξεις: εάν η υπαγωγή γίνει το πρώτο εξάμηνο από τη δημοσίευση του νόμου, το αναλογούν πρόστιμο καταβάλλεται σε 17 εξαμηνιαίες ή σε 102 μηνιαίες δόσεις. Εάν γίνει το δεύτερο εξάμηνο, το πρόστιμο καταβάλλεται σε 14 εξαμηνιαίες ή σε 84 μηνιαίες δόσεις και, τέλος, για όποιον υπαχθεί μετά την παρέλευση 12 μηνών από την εφαρμογή του νόμου, το πρόστιμο καταβάλλεται σε 10 εξάμηνα ή σε 60 μηνιαίες δόσεις.

Η ελάχιστη εξαμηνιαία δόση είναι 300 ευρώ και η ελάχιστη μηνιαία 50 ευρώ. Για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που είχαν μπει στις διατάξεις του προηγούμενου νόμου κι έχουν αρχίσει να πληρώνουν το πρόστιμο, μπορούν να υπαχθούν στον νέο και να γίνει συμψηφισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...