Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2013

Νέα δεδομένα στις πολεοδομίες: Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις αδειοδότησης

Ηλεκτρονικά θα υποβάλλουν όλους τους φακέλους για την έκδοση των οικοδομικών αδειών στις υπηρεσίες δόμησης οι μηχανικοί, καθώς μέσα στον Δεκέμβριο θα ξεκινήσει από τον Δήμο Αθηναίων και στη συνέχεια και στη Θεσσαλονίκη η εφαρμογή του νέου συστήματος που υλοποίησε το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας.


Χρειάσθηκε να περάσουν δύο χρόνια από την ψήφιση του σχετικού νόμου για να ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα και να αρχίσει η ηλεκτρονική υποβολή των φακέλων, αλλά και πάλι με το σύστημα δεν είναι συνδεδεμένες όλες οι υπηρεσίες που εμπλέκονται στη διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας. 


Πρακτικά, μετά την ηλεκτρονική κατάθεση φακέλου, οι μηχανικοί προκειμένου να μαζέψουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα θα πρέπει να συνεχίσουν να πηγαίνουν από υπηρεσία σε υπηρεσία και αφού θα τα σκανάρουν θα τα στέλνουν ηλεκτρονικά στις υπηρεσίες δόμησης.

Η εφαρμογή του νόμου άργησε δύο χρόνια επειδή, όπως εξήγησε χθες ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης -κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη- δεν είχε εγκριθεί ο προϋπολογισμός του ΤΕΕ μέχρι τον περασμένο Αύγουστο.

Έτσι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, σήμερα για την έκδοση οικοδομικών αδειών βιομηχανικών-βιοτεχνικών κτιρίων απαιτούνται κατά μέσο όρο εξήμισι χρόνια, όταν οι επενδυτές υπολογίζουν να έχουν απόσβεση της επένδυσής τους στα επτά χρόνια. Παράλληλα, για την αδειοδότηση μιας οικοδομής εμπλέκονται - ανάλογα με την περίπτωση - και 60 δημόσιες υπηρεσίες (!), όπως δασαρχεία, αρχαιολογία, ΕΥΔΑΠ κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...