Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013

«Κρατούν» τα ενοίκια στους εμπορικούς δρόμους

 
Πόση ήταν η πτώση που σημείωσαν οι τιμές σε δημοφιλή εμπορικά "στέκια" στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Ποιοι είναι οι ακριβότεροι δρόμοι παγκοσμίως. Τι αποκαλύπτει η ανάλυση της Cushman & Wakefield.


Σημάδια σταθεροποίησης στα ενοίκια των καταστημάτων σς πλέον εμπορικούς δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (με εξαίρεση την οδό Προξένου Κορομηλά στη συμπρωτεύουσα) δείχνει η τελευταία έρευνα της Cushman & Wakefield.

Σύμφωνα με τα στοιχεία διεθνούς οίκου, τα ενοίκια στην οδό Ερμού έφταναν τα 1.980 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ετησίως τον περασμένο Ιούνιο με πτώση μόλις 2,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα .

Μεγαλύτερη υποχώρηση, κοντά στο 9,1%, κατέγραψαν τα ενοίκια στην οδό Κολοκοτρώνη της Κηφισιάς, που έφτασαν τα 1.200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ετησίως. Σταθερά στα 1.800 ευρώ ανά τ.μ. ανά έτος παρέμειναν τα ενοίκια στη Βουκουρεστίου, ενώ υποχώρηση 33,3% κατέγραψαν τα ενοίκια στην Προξένου Κορομηλά στη Θεσσαλονίκη. Στο 4,5% ήταν η πτώση για τα ενοίκια στην οδό Τσιμισκή, τα οποία διαμορφώνονταν τον Ιούνιο σε 1.260 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ετησίως.

Η Ερμού, πάντως, υποχώρησε περαιτέρω στη λίστα με ς ακριβότερους εμπορικούς δρόμους κόσμου που ανακοινώνει ο διεθνής οίκος και σήμερα βρίσκεται στην 31η θέση, ενώ πέρυσι ήταν τρεις θέσεις ψηλότερα.

Οι αναλυτές της Cushman & Wakefield εκτιμούν πως εξαιτίας των χαμηλών τιμών «μικρός αριθμός» ξένων και εγχώριων ομίλων σκέφτονται να αξιοποιήσουν τις συνθήκες και να αγοράσουν καταστήματα σς δημοφιλείς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας.

Η διεθνής κατάταξη

Καμία αλλαγή δεν υπήρξε στην πρώτη τριάδα της διεθνούς κατάταξης: η πρώτη θέση καταλαμβάνεται από την Causeway Bay στο Χονγκ Κονγκ (με ενοίκιο 24.983 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ετησίως!), η δεύτερη από την 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης (20.702 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ετησίως) και η τρίτη από τη Λεωφόρο Champs-Elysées στο Παρίσι (13.255 ευρώ ανά τ.μ.).

Στην πρώτη δεκάδα βρίσκεται πλέον και η Kohlmarkt της Βιέννης με τα ενοίκια να φτάνουν τα 4.440 ευρώ ανά τ.μ. ετησίως.

Τη μεγαλύτερη αύξηση στα ενοίκια μεταξύ των δημοφιλέστερων εμπορικών δρόμων πλανήτη κατέγραψε τον τελευταίο χρόνο η Kutuzovsky Prospekt της Μόσχας (πήρε το όνομά της από τον Mikhail Illarionovich Kutuzov, επικεφαλής ρωσικού στρατού κατά την εισβολή Ναπολέοντα στη Ρωσία το 1812). Τα ενοίκια αυξήθηκαν σχεδόν 45%.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...