Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2013

Στοιχειωμένα ακίνητα μπαίνουν προς πώληση στη... βιτρίνα

Το Castello Bibelli Ρυθμού μπαρόκ, το Castello Bibelli έχει χτιστεί σε οικόπεδο 83.844 τ.μ. και έχει ιστορία πάνω από έναν αιώνα. Χτίστηκε το 1905 από τον ιταλό ναύαρχο Μπιμπέλι, ενώ σύμφωνα με την παράδοση στη θέση του υπήρχε μεσαιωνικός πύργος που διασώθηκε ερειπωμένος μέχρι και τα τέλη του 19ου αιώνα. Η ανέγερση διήρκεσε δέκα χρόνια και τα εγκαίνια έγιναν με μεγαλοπρεπείς εκδηλώσεις. Κατά καιρούς έχουν φιλοξενηθεί σε αυτό από αυτοκράτορες και βασιλείς μέχρι πρίγκιπες και πρωθυπουργοί. Βρίσκεται στη θέση Κάτω Κορακάνα, 13 χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας. Από το 1958 έως και το 1970 λειτούργησε ως ξενοδοχείο. Περιήλθε στο Δημόσιο το 1981, και σήμερα ο δήμος παρκάρει στον προαύλιο χώρο τα... απορριμματοφόρα του

Κτίρια όπως ο πύργος μπαρόκ στην Κέρκυρα που χτίστηκε το 1905, γνωστός ως Castello Bibelli, στο προαύλιο του οποίου όμως παρκάρουν σήμερα τα... απορριμματοφόρα του δήμου, συγκαταλέγονται στα ακίνητα που παίρνουν σειρά για αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ μέσα στο επόμενο δίμηνο.


Ξεχωρίζουν επίσης το διατηρητέο που στεγάζει το θέατρο Εμπρός στου Ψυρή και το οποίο γίνεται συχνά στόχος καταλήψεων, καθώς και το τέως σανατόριο. Η Μάνα του Στρατιώτη στη Βυτίνα Αρκαδίας, δωρεά της αδελφής τού Παύλου Μελά, που σήμερα ρημάζει. Ιδαίτερης επίσης αξίας είναι και το διατηρητέο που στεγάζει το Δικαστικό Μέγαρο στο Ναύπλιο.


Παράλληλα, τον δρόμο της αξιοποίησης παίρνουν σημαντικές εκτάσεις που στη συντριπτική τους πλειονότητα σήμερα μένουν αναξιοποίητες. Τέτοιο είναι το παραθαλάσσιο φιλέτο στη Νάξο (στη θέση Αγιος Προκόπιος) που χρησιμοποιείται ως πάρκινγκ παρότι κάθε χρόνο η διπλανή παραλία βραβεύεται με γαλάζια σημαία. Αλλο παράδειγμα είναι αυτό του ακινήτου στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, δίπλα στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Σάνη και πλησίον των αγροτικών φυλακών, όπου παλαιότερα οι κρατούμενοι έκαναν αγροτικές εργασίες. Την ομάδα με τα προς αξιοποίηση μέσα στο προσεχές διάστημα ακίνητα συμπληρώνουν το γνωστό για την Καλαμάτα «κτίριο Αλειφέρη», κτίριο 490 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη που αποκτήθηκε το 1997 στο πλαίσιο της ανακήρυξης της πόλης σε Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα κ.ά. Κάποια από αυτά θα αξιοποιηθούν μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών (Ψυρή, κτίριο Αλειφέρη κ.ά.) και άλλα μέσω διαγωνισμών με αντικείμενο τη μακροχρόνια παραχώρησή τους.


Μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών πρόκειται επίσης, όπως έχουν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ», να αξιοποιηθούν μέσα στον Σεπτέμβριο προπολεμικά κτίρια μεγάλης ιστορικής αξίας, όπως η αγορά τροφίμων της Θεσσαλονίκης Στοά Μοδιάνο που αποτελεί σήμα κατατεθέν για την πόλη ή ο θρυλικός πύργος της οδού Σμολένσκη, στο Νέο Φάληρο.

Η πώληση θα γίνει μέσω της ιστοσελίδας www.e-publicrealestate.gr, του νέου θεσμού που έκανε πρεμιέρα τον περασμένο Ιούλιο, αποφέροντας στα δημόσια ταμεία 7,4 εκατ. ευρώ από την πώληση τριών ακινήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...