Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2013

Χάνει συνεχώς αξία το επαγγελματικό ακίνητο στη Θεσσαλονίκη

Ακόμη και σε προνομιούχες περιοχές τα ενοίκια στα επαγγελματικά ακίνητα μειώνονται, ενώ ακόμη και πολυεθνικές με πρόσφατες συμφωνίες μίσθωσης ζητούν μειώσεις


Του Τάσου Τασιούλα / voria.gr

Περαιτέρω μείωση καταγράφεται στα ενοίκια των επαγγελματικών χώρων της Θεσσαλονίκης και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013, ενδεικτικό της οικονομικής κρίσης, που έχει πλήξει το ακίνητο, αλλά και της συρρίκνωσης των επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

Όπως αναφέρει η εταιρεία συμβούλων και εκτιμητών ακινήτων «Δανός» στην εξαμηνιαία έκθεσή της για το 2013, ακόμη και σε προνομιούχες περιοχές τα ενοίκια μειώνονται, ενώ ακόμη και πολυεθνικές με πρόσφατες συμφωνίες μίσθωσης ζητούν μειώσεις.
Σύμφωνα με την έκθεση της «Δανός» (τα στοιχεία για την κατοικία είχε δημοσιεύσει η Voria.gr από τις 5 Σεπτεμβρίου) οι ενοικιαστές επαγγελματικών ακινήτων και γραφειακών χώρων στο σύνολό τους επιδιώκουν περαιτέρω μειώσεις. «Ακόμη και οι πολυεθνικές εταιρίες, που έχουν πρόσφατα υπογράψει συμφωνίες μίσθωσης, έχουν ξεκινήσει διάλογο για μειώσεις με τους ιδιοκτήτες», ενδεικτικό της κακής οικονομικής κατάστασης των επαγγελματιών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, παρατηρεί η εταιρεία, οι ενοικιαστές έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν σημαντικές εκπτώσεις ακόμη και στις πιο προνομιούχες περιοχές.
«Το πρώτο εξάμηνο του 2013 τα ενοίκια στη Θεσσαλονίκη παρέμειναν σταθερά, όμως σημαντικά μειωμένα συγκριτικά με το 2011. Η ζήτηση για χώρους γραφείων δεν προέρχεται από νέους ενοικιαστές, αλλά πρωτίστως από εταιρείες που ψάχνουν μετεγκατάσταση σε κάποιο φτηνότερο χώρο», τονίζεται στην έκθεση.

Ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο εξάμηνο του 2012 παρατηρήθηκε μείωση μεταξύ 5% και 10% στα ενοίκια, ενώ πολλοί χώροι γραφείων παραμένουν κενοί, αφού υπάρχουν πολλές εταιρείες, που έχουν βάλει λουκέτο.

Πάντως, όπως παρατηρεί η «Δανός», «η αγορά των γραφείων δεν αποτελούσε ποτέ μια ελκυστική επένδυση στη Θεσσαλονίκη είτε για τους ξένους, είτε για τους εγχώριους επενδυτές. Προς το παρόν η εκτιμώμενη απόδοση αυτών των χώρων είναι 8,5% - 9,5%, όμως το ρίσκο της επένδυσης είναι αρκετά υψηλό λόγω της οικονομικής ρευστότητας».

Μειωμένο είναι και το ενδιαφέρον για αγορά γραφειακών χώρων, αφού υπάρχουν λίγες επιχειρήσεις ή ιδιώτες, που ψάχνουν για ευκαιρίες, προκειμένου να επενδύσουν τα χρήματά τους και να περιμένουν να αποδώσουν τα ενοίκια. Η όποια ζήτηση αφορά κυρίως σε μικρούς χώρους γραφείων.

Η εικόνα που παρουσιάζει η συγκεκριμένη αγορά στη Θεσσαλονίκη δείχνει σε γενικές γραμμές ότι τα ενοίκια παραμένουν σταθερά το πρώτο εξάμηνο του 2013, οι αποδόσεις μειώνονται και το ποσοστό των κενών χώρων αυξάνεται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Τσιμισκή, που είναι η ακριβότερη περιοχή, η τιμή πώλησης του τετραγωνικού για γραφειακούς χώρους  κυμαίνεται περίπου μεταξύ 2.100 και 800 ευρώ. Στην Εγνατία η διακύμανση είναι στα 1.300 – 700 ευρώ, στη Μητροπόλεως 1.600 – 1.000 ευρώ, στην Αδριανουπόλεως 1.500 – 800 ευρώ, στη Δυτική Είσοδο 1.400 – 800 ευρώ και στην περιοχή Πυλαίας – Θέρμης 1.500 – 700 ευρώ.

Τα ενοίκια γραφείων αντιστοίχως έχουν διακύμανση στην Τσιμισκή 8 – 5 ευρώ/τ.μ., στην Εγνατία 5 – 3, στη Μητροπόλεως 6 – 4, στην Αδριανουπόλεως 6 – 4, στη Δυτική Είσοδο 5 – 4 και στην περιοχή Πυλαίας – Θέρμης 6 – 4 ευρώ/τ.μ.

Λιανική

Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2013, ο τομέας της λιανικής αγοράς, δηλαδή τα καταστήματα, εμφάνισαν κινητικότητα στη Θεσσαλονίκη, αναφέρει η «Δανός».

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η έναρξη νέων καταστημάτων στην Τσιμισκή  (Golden-i, MAKGIO ακίνητο παλαιού Ταχυδρομείου κτλ.), σε χώρους που παρέμεναν επί χρόνια κενοί. Επίσης η εταιρία επισημαίνει ότι υπάρχουν και πολυεθνικές, αλλά και αλυσίδες πολυκαταστημάτων, που αναζητούν και εξετάζουν χώρους καταστημάτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η γενική εικόνα της αγοράς καταστημάτων, όπως την αποτυπώνει η «Δανός» δείχνει ότι τα ενοίκια μειώνονται, όμως αυξάνονται οι αποδόσεις και τα αδιάθετα καταστήματα. Η Τσιμισκή κρατάει τα σκήπτρα των ενοικίων, με αυτά να κυμαίνονται ακόμη και σήμερα σε υψηλά επίπεδα και ακολουθεί η Μητροπόλεως σε πολύ μεγάλη απόσταση. Η Εγνατία έχει ακόμη χαμηλότερα (σχεδόν στο μισό της Μητροπόλεως) μισθώματα, ενώ ακόμη πιο χαμηλά είναι τα ενοίκια καταστημάτων σε Αδριανουπόλεως και Δυτική Είσοδο.

Βιομηχανία

Σε ό,τι αφορά τους βιομηχανικούς χώρους και τους αποθηκευτικούς (logistics), λόγω της σημαντικής επιβράδυνσης που επιφέρει η οικονομική κρίση, οι τιμές των ενοικίων στη Θεσσαλονίκη κυμάνθηκαν μεταξύ 1 και 3 ευρώ το τετραγωνικό, σημειώνεται στην έκθεση.

Τα ποσοστά των κενών χώρων εξακολουθούν να αυξάνονται, ενώ οι αποδόσεις έχουν διατηρηθεί έως και σε ποσοστό 11%, όπως και πέρσι. Μια σειρά από προγραμματισμένες συναλλαγές δεν έχουν πραγματοποιηθεί, λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης και επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Κυρίως η ζήτηση αφορά στη μίσθωση υφιστάμενων κτηρίων επιφάνειας 2.000 – 3.000 τ.μ. ή στην αγορά οικοπέδων για ανέγερση εργοστασιακών ή αποθηκευτικών χώρων. Οι τιμές αγοράς κυμαίνονται από 600 ως 1.000 ευρώ/τ.μ. και εξαρτώνται κυρίως από την ποιότητα και τις υποδομές των ακινήτων.

Σύμφωνα με την έκθεση της «Δανός», οι τιμές πώλησης για παλιά βιομηχανικά κτήρια κυμαίνονται μεταξύ 200 – 350 ευρώ/τ.μ. και για νέες κατασκευές στα 350 – 600 ευρώ/τ.μ. Αντιστοίχως οι τιμές των ενοικίων είναι για παλιά κτήρια 1 – 2 ευρώ/τ.μ. και για νέα 1,5 – 3 ευρώ/τ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...