Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2013

Καλαφάτης: «Τελευταία ευκαιρία για τους πολίτες να δηλώσουν το αυθαίρετό τους»

«Ο νέος νόμος είναι η τελευταία μεγάλη ευκαιρία για τους πολίτες να δηλώσουν το αυθαίρετό τους, ώστε να ωφεληθούν από πολλές δόσεις στην αποπληρωμή του προστίμου και από εκπτώσεις που φτάνουν μέχρι το 85% ειδικά για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες», αναφέρει ο υπουργός αναπληρωτής Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης σε δήλωσή του, καθώς το υπουργείο ανακοίνωσε σήμερα τα πρώτα στατιστικά στοιχεία για την εφαρμογή του νόμου 4178 του 2013 για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο.


«Μάλιστα, όσο νωρίτερα ενταχθούν οι πολίτες στις διατάξεις του νόμου, τόσο περισσότερες δόσεις θα έχουν, οι οποίες φτάνουν μέχρι τα οκτώμιση χρόνια για την αποπληρωμή του προστίμου», επεσήμανε ο κ. Καλαφάτης, τονίζοντας παράλληλα ότι «η πολιτεία έχει πλέον τη βούληση και τα εργαλεία να σταματήσει την αυθαίρετη δόμηση και να εντοπίσει, προοδευτικά, τα αυθαίρετα κτίσματα», όπως είπε. 

«Βάζουμε "κόκκινη γραμμή" στην αυθαιρεσία, προχωρούμε τον αναγκαίο χωροταξικό σχεδιασμό, δίνουμε ουσιαστικό περιεχόμενο στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο και προσφέρουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να αξιοποιήσουν τα περιουσιακό τους δικαίωμα. Παρουσιάσαμε μία ρύθμιση χρήσιμη και ωφέλιμη για όλους», κατέληξε ο υπουργός.

Συγκεκριμένα από τα στατιστικά στοιχεία όπως προκύπτουν από το πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης των δηλώσεων υπαγωγής διαπιστώνονται τα εξής:

Μέχρι και σήμερα, σε σύνολο 18.694 αυθαιρέτων, σε επεξεργασία βρίσκονται οι αιτήσεις για τα 14.686, σε υπαγωγή βρίσκονται οι αιτήσεις για τα 851, οριστικά έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις του νέου νόμου τα 838, ενώ αρχικά είχαν υποβληθεί αιτήσεις για 2.319 αυθαίρετα.

Όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη, τα καταχωρημένα πρόστιμα των υπό επεξεργασία δηλώσεων ανέρχονται στα 72,74 εκατομμύρια ευρώ, σε σύνολο 5.564 παραβάσεων.

Στα 7,7 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται τα πρόστιμα για αυθαίρετα που βρίσκονται στο στάδιο της αρχικής υποβολής, περί τα 3,2 εκατομμύρια εκτιμώνται τα έσοδα από τα πρόστιμα από τα αυθαίρετα που βρίσκονται στο στάδιο της προσωρινής υπαγωγής, ενώ για τις 839 δηλώσεις των αυθαιρέτων για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί η υπαγωγή, το ποσό ανέρχεται στα 1,262 εκατομμύρια ευρώ, σε σύνολο 352 παραβάσεων.

Όσον αφορά τα μεγέθη ανά κατηγορία αυθαιρέτου, η πλειοψηφία των δηλώσεων αφορά στην τέταρτη κατηγορία καθώς ο αριθμός φθάνει τις 5.469 σε σύνολο 2.325 παραβάσεων.

Έπεται η πέμπτη κατηγορία με 3.817 δηλώσεις με σύνολο 2.292 παραβάσεων, ενώ ακολουθούν η πρώτη κατηγορία με 3.248 δηλώσεις, η δεύτερη με 1.840 και η τρίτη με 1.581 δηλώσεις.

Τέλος, σχετικά με τα μεγέθη ανά ειδικές συνθήκες μειωτικών συντελεστών, χωρίς συντελεστή είναι 840 δηλώσεις, για άτομα με αναπηρία από 80% και άνω 246 δηλώσεις, για παλιννοστούντες 195, για κύρια κατοικία πολυτέκνων 96 δηλώσεις, για τριτέκνους 237, για μακροχρόνια ανέργους 90, για ΑΜΕΑ με ποσοστό μεγαλύτερο του 67% 157, ενώ για τη δεύτερη κατοικία πολυτέκνων ο αριθμός των δηλώσεων ανέρχεται στις 58.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...