Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2013

Αλαλούμ με τους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς


Παράταση της λειτουργίας των Οικοδομικών Συνεταιρισμών για την ολοκλήρωση των έργων τους

Επιστολή Αυγενάκη σε Σταϊκούρα και Καλαφάτη.

Στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετοί Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί, οι οποίοι αδυνατούν να ολοκληρώσουν τα έργα υποδομής τους, λόγω, αφενός της καθυστέρησης όσον αφορά στην ενημέρωση από πλευράς ΥΠΕΚΑ για το νέο θεσμικό πλαίσιο και την εναρμόνιση των καταστατικών τους, αλλά και για τους προυφιστάμενους του 1990 Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς, αναφέρεται σε επιστολή του ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τους Αναπληρωτές Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ.κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Σταύρο Καλαφάτη αντίστοιχα και ζητά την παράταση της λειτουργίας τους, δεδομένης και της δύσκολης οικονομικής κατάστασης των Ο.Τ.Α.

Αναλυτικά το κείμενο των επιστολών:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Σύμφωνα με την παρ. 13 του άρθρου 39 του Ν. 4039/2011: «Οι προυφιστάμενοι της 16.1.1984 Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί με εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο διέπονται εφεξής από τις διατάξεις του Ν. 1667/1986. Όσοι από αυτούς δεν έχουν ολοκληρώσει μέχρι σήμερα τα έργα υποδομής, οφείλουν να τα ολοκληρώσουν είτε οι ίδιοι, είτε σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 4-7 μέσα σε δώδεκα μήνες από τη δημοσίευση του παρόντος. Μετά την παρέλευση της παραπάνω προθεσμίας την ολοκλήρωση των έργων αναλαμβάνουν αυτοδίκαια και αποκλειστικά οι οικείοι Ο.Τ.Α.».

Λαμβάνοντας υπόψη την πολύ δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση και τα οικονομικά των Ο.Τ.Α. είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να υλοποιήσουν αυτά τα έργα. Επίσης η προθεσμία του άρθρου 3 δεν μπορεί να έχει εφαρμογή για όλους τους Ο.Σ. ανεξάρτητα από το χρόνο ίδρυσής τους. Θα πρέπει συνεπώς, να δοθεί μία παράταση λειτουργίας στους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς από τη ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος νόμου (4030/2011) και όχι ως σωματεία που προτείνει ο Νόμος. Ουσιαστικά είναι αναγκαίο να ληφθεί μέριμνα για τους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς, προυφιστάμενους του 1990 να ολοκληρώσουν τα έργα τους και μετά να διαλυθούν.

Όπως αναφέρεται στην παρ. 14 του Ν. 4030/2011, «Παρατείνεται για δύο έτη η διάρκεια των Ο.Σ. προκειμένου να εναρμονίσουν τα καταστατικά τους σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του παρόντος άρθρου και να υποβάλουν χρονοδιάγραμμα –έκθεση έργων υποδομής προς έγκριση στην Περιφέρεια». Ωστόσο, το Υ.ΠΕ.Κ.Α. ενημέρωσε με έγγραφό του, τους Ο.Σ. τον Ιανουάριο του 2013 για το συγκεκριμένο δηλ. μερικούς μήνες πριν τη λήξη της προθεσμίας. Για το λόγο αυτό είναι αναγκαίο να λειτουργήσουν οι Ο.Σ. σύμφωνα με το Π.Δ. 93/1987 μέχρι το 2015 και όχι με τις διατάξεις του 4030/2011.

Σε απάντηση σε σχετική ερώτηση που υπέβαλα προς το ΥΠΕΚΑ αναφερόταν ότι «είναι σκόπιμο το θέμα να εξεταστεί σε συνδυασμό και με τις υπάρχουσες δυνατότητες ανάληψης των υποχρεώσεων ολοκλήρωσης των έργων αυτών από τους οικείους Ο.Τ.Α., ώστε η όποια νομοθετική ρύθμιση να εξασφαλίσει τόσο την αρτιότερη όσο και την ταχύτερη ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών.»

Για το λόγο αυτό είναι αναγκαίο να δοθεί μία παράταση και σε άμεσο χρόνο τουλάχιστον μέχρι το 2015, ειδικά για τους προυφιστάμενους του 1990 Ο.Σ. ώστε να λειτουργήσουν ως έχουν και όχι ως σωματεία προκειμένου να ολοκληρώσουν τα έργα τους και μετά να διαλυθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...