Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου 2013

Θεσσαλονίκη: Τα νεόδμητα ακίνητα έχασαν ως και 40% στις αξίες

Η Λεωφόρος Νίκης κρατάει ψηλά τα σκήπτρα στη ζήτηση όπως και στις τιμές και ακολουθεί η Νέα Κρήνη


της Άννης Καρολίδου/ VORIA.GR

Πτώση που φτάνει έως και το 40%, από το 2010 μέχρι το α' εξάμηνο του 2013 καταγράφουν οι τιμές των ακινήτων στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας Δανός.

Η μεγάλη αυτή κάμψη οφείλεται αφενός στην υπερφορολόγηση των ακινήτων και, αφετέρου, στη μεγάλη δυσκολία πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό. Άλλωστε το κινεζικό και ρωσικό ενδιαφέρον που τονίζεται ότι υπάρχει για τη χώρα μας, αφορά κυρίως τα νησιά και τη Χαλκιδική και όχι τα αστικά ακίνητα στη Θεσσαλονίκη.

Ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, η Λεωφόρος Νίκης κρατάει ψηλά τα σκήπτρα στη ζήτηση όπως και στις τιμές. Έτσι, στα νεόδμητα (που δεν υπάρχουν στο συγκεκριμένο τμήμα της παραλιακής, άρα μάλλον η αναφορά αφορά τις πιο νέες κατασκευές), οι τιμές στο πάνω τμήμα της αγοράς φτάνουν τις 8.000 ευρώ/τ.μ. και στο χαμηλό σημείο, τις 4.000 ευρώ/τ.μ.

Στη δεύτερη θέση ( μπροστά και από το Πανόραμα) έρχονται οι κατοικίες στη Ν.Κρήνη, από 4.000 ευρώ/τμ οι ακριβότερες έως 1.200-1.300 ευρώ/τμ οι συγκριτικά φθηνότερες.

Στην τρίτη θέση έρχονται τα νεόδμητα του κέντρου, όπου τα ακριβότερα ξεκινούν από 3.500 ευρώ/τμ ενώ τα φθηνότερα είναι κοντά στα 1.200 ευρώ/τμ. Το Πανόραμα ακολουθεί στην τέταρτη θέση, περιοχή όπου το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ ανώτατης και κατώτατης τιμής, είναι πολύ μικρότερη αφού οι τιμές κινούνται στο φάσμα από 2.800- 3.200 ευρώ/τμ.

Να τονιστεί ότι στην εποχή της κρίσης, οι προτιμήσεις πολλών Θεσσαλονικέων έχουν αλλάξει και οι επιλογές τους έχουν προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα. Έτσι, προτιμούν ο χώρος κατοικίας να είναι πλησιέστερα στον τόπο εργασίας αλλά και στα σχολεία των παιδιών, για να αποφεύγονται οι πολλές μετακινήσεις, ενώ αφήνουν για καλύτερες ημέρες, την αγορά μεζονέτας με κήπο κ.ο.κ., καταλήγοντας στην πιο συμφέρουσα επιλογή του διαμερίσματος.

Σημειώνεται ότι η πιο χαμηλή η ανώτατη τιμή στο πολεοδομικό συγκρότημα, για νέες κατοικίας, εντοπίζεται στο Κορδελιό και είναι κοντά στα 1.100 ευρώ/τμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...