Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου 2013

Χείρα βοηθείας σε 100.000 δανειολήπτες του ΟΕΚ


Διπλή νομοθετική παρέμβαση για την προστασία των περίπου 100.000 δανειοληπτών του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας θα... προωθήσει -σύμφωνα με πληροφορίες- έως το τέλος Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση.

Οι δανειολήπτες, εργαζόμενοι με χαμηλό εισόδημα ή πλέον άνεργοι, βρίσκονται κυριολεκτικά εγκλωβισμένοι, καθώς οι τράπεζες που συμμετέχουν στην δανειοδότηση δεν δέχονται ρύθμιση του δανείου, χωρίς οι ενδιαφερόμενοι να χάσουν την επιδότηση επιτοκίου από το Δημόσιο.

Το θέμα βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση μεταξύ της διοίκησης του ΟΑΕΔ στον οποίο συγχωνεύθηκε η Εργατική Κατοικία και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, υπό την εποπτεία των υπουργείων Εργασίας και Ανάπτυξης και εντός των επομένων ημερών αναμένεται η απάντηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Οι κατηγορίες δανειοληπτών της Εργατικής Κατοικίας, είναι τρεις:

1. Όσοι έλαβαν δάνειο αποκλειστικά από κεφάλαια του ΟΕΚ.

2. Επίσης, όσοι έλαβαν δάνειο από τον Οργανισμό υπό την διαχείριση τράπεζας. Για αυτές τις κατηγορίες αναμένεται η επέκταση της ισχύος ρύθμισης του 2011 (Ν. 4019) της οποίας η εφαρμογή είχε κριθεί επιτυχής. Προέβλεπε ότι σε περίπτωση ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο δανειολήπτης έχει το δικαίωμα είτε να καταβάλει εφάπαξ την οφειλή με έκπτωση 80% επί των πρόσθετων επιβαρύνσεων, είτε σε έως 24 δόσεις με έκπτωση 50% επί των πρόσθετων τελών.

3. Ωστόσο, μεγάλο «αγκάθι» αποτελεί η τρίτη κατηγορία η οποία αφορά σε τραπεζικά δάνεια 15ετους διάρκειας αποπληρωμής, με επιδότηση του επιτοκίου από το Δημόσιο για 9 έτη, σε ποσοστό από 50 έως και 100% ανάλογα με την οικογενειακή και την οικονομική κατάσταση του δικαιούχου. Για το θέμα αυτό, αναζητείται νομική φόρμουλα διαχωρισμού της επιδότησης από το δάνειο.

Στόχος, να υπάρξει παράταση του χρόνου αποπληρωμής προς την τράπεζα, χωρίς τον κίνδυνο απώλειας της επιδότησης επιτοκίου. Το κόστος της επιδότησης των δανείων αυτών εκτιμάται στα 380 εκατ. ευρώ και, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, τα αποθεματικά του ΟΑΕΔ επαρκούν για την κάλυψή του.

Στο ζήτημα έχει παρέμβει και ο Συνήγορος του Πολίτη μετά από προσφυγή δικαιούχων και με επιστολή του προς την διοίκηση του ΟΑΕΔ , πρότεινε:

α) Να συνεκτιμώνται όλα τα στοιχεία των δανειοληπτών, δηλαδή διάστημα ανεργίας, εισοδηματικά κριτήρια, οικογενειακά κριτήρια, ύψος δανεισμού, διάρκεια αποπληρωμής, προκειμένου να υπάρξουν λύσεις για τον τρόπο διαχείρισης της αδυναμίας εξυπηρέτησης δανείων και

β) Να υιοθετηθεί μια περίοδος χάριτος για τέσσερα έτη για άνεργους δανειολήπτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...