Τρίτη, 6 Αυγούστου 2013

Στο ΣτΕ για τις υψηλές τιμές ακινήτων στη Νέα Μάκρη

«Προστασία» στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητούν 18 ιδιοκτήτες ακινήτων στη Νέα Μάκρη, ζητώντας να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση που καθόρισε υψηλή τιμή αξίας στις ιδιοκτησίες τους. Οπως υποστηρίζουν στην προσφυγή που κατέθεσαν στο ανώτατο δικαστήριο, αν και η Εφορία Παλλήνης είχε εισηγηθεί το 2012 να οριστεί η τιμή αξίας στα 250 ευρώ ανά τ.μ., τελικώς με την επίμαχη απόφαση η τιμή αυξήθηκε στα 620 ευρώ ανά τ.μ.

 Και μάλιστα αναδρομικά για την τριετία από το 2011 σε περιοχές όπου δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα, προκειμένου να γίνει ο προσδιορισμός του φόρου ακίνητης περιουσίας φυσικών προσώπων.

Οι ιδιοκτήτες επικαλούνται πολλαπλές παραβιάσεις του Συντάγματος, όπως της αρχής της ισότητας, διότι ο καθορισμός τιμής αφορά μόνον τα φυσικά και όχι τα νομικά πρόσωπα, αλλά και της προστασίας της ιδιοκτησίας.

Υποστηρίζουν ότι το μοναδικό στοιχείο που χρησιμοποιήθηκε για τον καθορισμό τιμής είναι δήλωση Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων (ΦΜΑ) του Ιουνίου του 2010, χωρίς να ληφθούν υπ' όψιν τα χαρακτηριστικά του ακινήτου, το είδος της συναλλαγής κ.λπ. ώστε να μπορεί να διαπιστωθεί αν ανταποκρίνεται στην αγοραία αξία. Χαρακτηρίζουν μάλιστα το κριτήριο αυτό εντελώς ανεπαρκές και ακατάλληλο, αφού κατά την υποβολή της δήλωσης δεν είχε ακόμη αξιολογηθεί η σφοδρότητα της οικονομικής κρίσης, δεδομένου ότι μόλις τότε είχε αποφασιστεί η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης. Και όπως αναφέρουν στην προσφυγή τους, ενώ η χώρα βρίσκεται σε ύφεση, που έχει πλήξει ιδίως την αγορά των ακινήτων, και θα εδικαιολογείτο μόνον μείωση της τιμής αξίας, με την υπουργική απόφαση επέρχεται αύξηση.

Εκτός των συνταγματικών διατάξεων που παραβιάζονται, υποστηρίζουν ότι παραβιάζεται και το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Σύμβασης της Ρώμης για την προστασία της ιδιοκτησίας, διότι οδηγούνται σε υπέρμετρη επιβάρυνση και εκμηδένιση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...