Κυριακή, 4 Αυγούστου 2013

Τι είναι η «ηλεκτρονική ταυτότητα του κτηρίου»

ΣΤΟΝ ηλεκτρονικό φάκελο της ταυτότητας του κτηρίου, που θα συμπληρώνεται από μηχανικό, θα καταχωρίζονται τα πλήρη στοιχεία του ακινήτου (συμβόλαια, οικοδομική άδεια, αρχιτεκτονικά, στατικά σχέδια κ.λπ.).

Επίσης με τη λειτουργία του νέου πληροφοριακού συστήματος η βεβαίωση μηχανικού και το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης κτηρίου αντικαθίστανται από το πιστοποιητικό πληρότητας του κτηρίου ή της κάθε ιδιοκτησίας ξεχωριστά, όταν πρόκειται για πολυκατοικίες και κτηριακά συγκροτήματα. Δηλαδή ενοποιούνται αυτές οι διαδικασίες και θα εντάσσονται όλες μαζί στην ταυτότητα του κτηρίου.

Επίσης θα ισχύσει το «βιντεοφακέλωμα» των κτηρίων για τις νέες οικοδομές, με ημερομηνία έκδοσης οικοδομικής άδειας μετά την 1η Μαρτίου 2013, που ισχύει ο νέος οικοδομικός κανονισμός και ο νέος τρόπος έκδοσης αδειών, ενώ για όλα τα παλαιότερα κτήρια από τη συγκεκριμένη ημερομηνία η απεικόνιση του ακινήτου θα γίνεται με φωτογραφίες.

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος αναφέρουν ότι για την ηλεκτρονική ταυτότητα δεν θα ισχύσει παράβολο ή άλλη επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων υπέρ του Δημοσίου. Οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν το μηχανικό με ελεύθερη διαπραγμάτευση. Εκτιμάται ότι η ταυτότητα του κτηρίου, ανάλογα με το είδος του ακινήτου, θα κοστίζει από 200 έως 2.000 ευρώ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για τις δηλώσεις αυθαιρέτων, δεν θα υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση από το προβλεπόμενο μέχρι τώρα κόστος, αφού η κατάρτιση της ταυτότητας θα είναι η ίδια διαδικασία με την προβλεπόμενη μέχρι τώρα δεύτερη φάση ηλεκτρονικής υποβολής στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ των στοιχείων και εγγράφων του ακινήτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...