Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2013

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν με το νέο φόρο ακινήτων

Μικρές ελαφρύνσεις «για λίγους» και μόνο για όσους κατέχουν αποκλειστικά ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα για τα οποία πλήρωναν ΕΕΤΔΕ και ΕΕΤΑ, φέρνει ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων. Σε περιοχές όπου οι τιμές ζώνης / τ.μ. είναι χαμηλές, ο Ενιαίος Φόρος που θα επιβαρύνει το ηλεκτροδοτούμενο κτίσμα θα είναι λίγο χαμηλότερος από το χαράτσι που εισπράττεται σήμερα από την ΔΕΗ. Στις περιοχές μεση τιμή ζώνης ο Ενιαίος Φόρος θα είναι υψηλότερος από το χαράτσι.

Μικρές ελαφρύνσεις «για λίγους» και μόνο για όσους κατέχουν αποκλειστικά ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα για τα οποία πλήρωναν ΕΕΤΔΕ και ΕΕΤΑ, φέρνει ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων. Σε περιοχές όπου οι τιμές ζώνης / τ.μ. είναι χαμηλές, ο Ενιαίος Φόρος που θα επιβαρύνει το ηλεκτροδοτούμενο κτίσμα θα είναι λίγο χαμηλότερος από το χαράτσι που εισπράττεται σήμερα από την ΔΕΗ. Στις περιοχές μεση τιμή ζώνης ο Ενιαίος Φόρος θα είναι υψηλότερος από το χαράτσι.

Ωστόσο, οι περισσότεροι φορολογούμενοι δεν κατέχουν μόνο ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, αλλά είναι ιδιοκτήτες κι άλλων κατηγοριών ακινήτων, τα οποία σήμερα φοροαπαλλάσσονται αλλά με την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου θα επιβαρύνονται.

Ειδικότερα, όσοι κατέχουν μονοκατοικίες απαλλάσσονται σήμερα από το φόρο για τα οικόπεδα στα οποία βρίσκονται οι κατοικίες αυτές. Με τον Ενιαίο Φόρο θα πληρώνουν φόρο και για τα οικόπεδα.

Τέλος, υπάρχουν αυτό τον καιρό πάρα πολλοί ιδιοκτήτες κτισμάτων τα οποία έχουν μείνει ανεκμετάλλευτα, επειδή έχουν ξενοικιαστεί και έχουν πάψει να ηλεκτροδοτούνται, οπότε δεν επιβαρύνονται με το χαράτσι. Και αυτά τα ακίνητα πλέον θα φορολογούνται με τον Ενιαίο Φόρο!

Παραδειγματα ανά περιοχή

Διαμέρισμα 60 τ.μ. παλαιότητας 14 ετών στο Περιστέρι: Η φορολογική επιβάρυνση ενός ιδιοκτήτη διαμερίσματος 60 τ.μ., 3ου ορόφου και παλαιότητας 14 ετών, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή του Δήμου Περιστερίου με τιμή ζώνης 800 ευρώ ανά τ.μ., θα ανέλθει σε 217,80 ευρώ. Η επιβάρυνση θα είναι μειωμένη μόλις κατά 6,6 ευρώ ή κατά 2,9%, καθώς με το ισχύον σήμερα καθεστώς ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου πληρώνει, μέσω ΔΕΗ, 224,40 ευρώ.

Διαμέρισμα 50 τ.μ. παλαιότητας 20 ετών στην Αθήνα: Το ποσό που θα κληθεί να καταβάλει ο ιδιοκτήτης ενός ισόγειου διαμερίσματος 50 τ.μ., παλαιότητας 20 ετών, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή του Δήμου Αθηναίων, όπου η τιμή ζώνης είναι 1.100 ευρώ ανά τ.μ., θα ανέλθει σε 215,25 ευρώ. Η επιβάρυνση θα είναι μειωμένη μόλις κατά 7,87 ευρώ ή κατά 3,5%, καθώς σήμερα ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου πληρώνει, μέσω ΔΕΗ, χαράτσι (ΕΕΤΑ) 223,12 ευρώ.

Διαμέρισμα 85 τ.μ. παλαιότητας 16 ετών στο Γαλάτσι: Φορολογούμενος που κατέχει διαμέρισμα 85 τ.μ., 1ου ορόφου και παλαιότητας 16 ετών, το οποίο βρίσκεται στο Γαλάτσι, σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.550 ευρώ ανά τ.μ., θα πληρώσει 439,45 ευρώ. Με το ισχύον σήμερα καθεστώς πληρώνει για το ίδιο ακίνητο χαράτσι (ΕΕΤΑ) 476,85 ευρώ. Συνεπώς, με τον Ενιαίο Φόρο η επιβάρυνση του συγκεκριμένου ακινήτου θα μειωθεί κατά 37,40 ευρώ ή κατά 7,84%.

Μονοκατοικία 80 τ.μ. παλαιότητας 8 ετών στη Θεσσαλονίκη: Το ποσό που θα κληθεί να πληρώσει ιδιοκτήτης μονοκατοικίας 80 τ.μ. και παλαιότητας 8 ετών, η οποία βρίσκεται σε περιοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης με τιμή ζώνης 1.800 ευρώ ανά τ.μ., θα ανέλθει σε 480 ευρώ. To ποσό των 480 ευρώ θα είναι η επιβάρυνσή του μόνο για το κτίσμα. Για το τμήμα του οικοπέδου το οποίο δεν καλύπτεται από το κτίσμα της μονοκατοικίας θα υποχρεωθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο, που θα υπολογιστεί με διαφορετική κλίμακα. Με το ισχύον σήμερα καθεστώς, ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου πληρώνει χαράτσι 489,60 ευρώ μόνο για το ηλεκτροδοτούμενο κτίσμα της μονοκατοικίας. Συνεπώς, με την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου η επιβάρυνση του ιδιοκτήτη θα αυξηθεί, καθώς θα κληθεί να πληρώσει φόρο όχι μόνο για το κτίσμα, αλλά και για την ακάλυπτη επιφάνεια του οικοπέδου.

Διαμέρισμα 60 τ.μ. παλαιότητας 11 ετών στα Χανιά: Η επιβάρυνση για ιδιοκτήτη διαμερίσματος 60 τ.μ., 1ου ορόφου και παλαιότητας 11 ετών, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή του Δήμου Χανίων με τιμή ζώνης 2.250 ευρώ ανά τ.μ., θα φθάσει τα 462,30 ευρώ. Η επιβάρυνση θα είναι μειωμένη μόλις κατά 6,90 ευρώ ή κατά 1,47%, καθώς με το ισχύον σήμερα καθεστώς ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου πληρώνει, μέσω ΔΕΗ, Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ), το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 469,20 ευρώ.

Μονοκατοικία 120 τ.μ. παλαιότητας 17 ετών στη Ραφήνα: Η φορολογική επιβάρυνση για ιδιοκτήτη μονοκατοικίας 120 τ.μ. και παλαιότητας 17 ετών, η οποία βρίσκεται σε περιοχή του Δήμου Ραφήνας με τιμή ζώνης 2.500 ευρώ ανά τ.μ., θα φθάσει τα 1.108,80 ευρώ. Τo ποσό αυτό θα είναι η επιβάρυνση του ιδιοκτήτη μόνο για το κτίσμα. Για το τμήμα του οικοπέδου το οποίο δεν καλύπτεται από το κτίσμα της μονοκατοικίας θα υποχρεωθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο, που θα υπολογιστεί με διαφορετική κλίμακα. Με το ισχύον σήμερα καθεστώς, ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου πληρώνει, μέσω ΔΕΗ, χαράτσι (ΕΕΤΑ) 897,60 ευρώ μόνο για το ηλεκτροδοτούμενο κτίσμα της μονοκατοικίας. Συνεπώς, με την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου η επιβάρυνση του ιδιοκτήτη αυτού θα αυξηθεί σημαντικά, καθώς θα κληθεί να πληρώσει φόρο αυξημένο κατά 211,20 ευρώ ή κατά 23,53% για το κτίσμα, καθώς επίσης και φόρο για την ακάλυπτη επιφάνεια του οικοπέδου.

Διαμέρισμα 70 τ.μ. παλαιότητας 5 ετών στο Ελληνικό: Το ποσό που θα κληθεί να καταβάλει ο ιδιοκτήτης ενός ισόγειου διαμερίσματος 70 τ.μ., παλαιότητας 5 ετών, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή του Δήμου Ελληνικού, όπου η τιμή ζώνης είναι 3.050 ευρώ ανά τ.μ., θα ανέλθει σε 882 ευρώ. Η επιβάρυνση θα είναι αυξημένη κατά 25,20 ευρώ ή κατά 2,94%, καθώς σήμερα ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου πληρώνει, μέσω ΔΕΗ, χαράτσι (ΕΕΤΑ) 856,80 ευρώ.

Μονοκατοικία 250 τ.μ. παλαιότητας 10 ετών στη Μύκονο: Η επιβάρυνση για ιδιοκτήτη μονοκατοικίας 250 τ.μ., παλαιότητας 10 ετών, η οποία βρίσκεται σε περιοχή του Δήμου Μυκόνου, όπου η τιμή ζώνης είναι 3.700 ευρώ ανά τ.μ., θα ανέλθει σε 3.363,75 ευρώ. Τo ποσό αυτό θα είναι η επιβάρυνση του ιδιοκτήτη μόνο για το κτίσμα. Για το τμήμα του οικοπέδου το οποίο δεν καλύπτεται από το κτίσμα της μονοκατοικίας, ο ιδιοκτήτης θα υποχρεωθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο, που θα υπολογιστεί με διαφορετική κλίμακα. Με το ισχύον σήμερα καθεστώς, ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου πληρώνει, μέσω ΔΕΗ, Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ), το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 2.932,50 ευρώ μόνο για το ηλεκτροδοτούμενο κτίσμα της μονοκατοικίας. Συνεπώς, με την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου η επιβάρυνση της συγκεκριμένης μονοκατοικίας θα αυξηθεί κατά 431,25 ευρώ ή κατά 14,70%. Επιπλέον, ο ιδιοκτήτης θα κληθεί να πληρώσει Ενιαίο Φόρο και για την ακάλυπτη επιφάνεια του οικοπέδου στο οποίο βρίσκεται η μονοκατοικία, οπότε η αύξηση της συνολικής επιβάρυνσης θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Πηγή:newmoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...