Κυριακή, 11 Αυγούστου 2013

Κινήσεις-κλειδιά για να μη σας φουσκώσει ο ΦΑΠ

Αρκετοί φορο-λογούμενοι έχουν εντοπίσει λάθη στα εκκαθαριστικά της Εφορίας


Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ /enet.gr

ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ στην τσέπη, για να πληρώνουν τους φόρους, θα είναι διαρκώς τους επόμενους μήνες οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς το υπουργείο Οικονομικών φρόντισε να στριμώξει όλα τα εκκαθαριστικά στους τελευταίους μήνες του έτους.

Πέραν του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 2011, των οποίων οι δόσεις έχουν ξεκινήσει ήδη και έρχονται από τον Ιούλιο, το υπουργείο έχει προγραμματίσει για τον Αύγουστο την αποστολή του ΦΑΠ του 2012, ενώ μέσα στον Σεπτέμβριο θα ακολουθήσει ο ΦΑΠ του 2013.

Οι δύο ΦΑΠ θα έρθουν σε περίπου 500.000 ιδιοκτήτες, με ακίνητα και οικόπεδα εντός και εκτός σχεδίου συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Οι συντελεστές είναι κλιμακούμενοι από 0,2% έως και 2% επί της αντικειμενικής αξίας.

Ωστόσο, αρκετοί φορολογούμενοι έχουν εντοπίσει στα εκκαθαριστικά της Εφορίας αρκετά λάθη, με αποτέλεσμα ο λογαριασμός να τους έρχεται παραφουσκωμένος. Η «Κ.Ε.» σας παρουσιάζει τις κινήσεις- κλειδιά που πρέπει να κάνετε ώστε να απαλλαγείτε από τα λάθη και τις παραλείψεις.

** Διαδικασία διόρθωσης στοιχείων ακινήτων

Στις περιπτώσεις όπου εντοπίσετε ότι τα στοιχεία των ακινήτων σας που αναγράφονται στο εκκαθαριστικό σημείωμα είναι λάθος, πρέπει να υποβάλετε στον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ τροποποιητική δήλωση στοιχείων ακινήτων για το έτος που έχει υπολογιστεί ο ΦΑΠ.

Συγκεκριμένα, στους πίνακες 1 και 2 πρέπει:

α) να προσθέσετε ή να διαγράψετε το ακίνητο ή εμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο ή δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης

β) να τροποποιήσετε τα στοιχεία του ακινήτου.

Η δήλωση τροποποίησης πρέπει να συνοδεύεται από τα στοιχεία του αντίστοιχου εγγράφου, εφόσον υπάρχει, καθώς και τα σχετικά παραστατικά που αποδεικνύουν το λάθος.

Οι διορθώσεις που πραγματοποιούνται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του δεύτερου μήνα από την ημερομηνία έκδοσης του εκκαθαριστικού σημειώματος θεωρούνται ότι πραγματοποιήθηκαν λόγω υπαιτιότητας της υπηρεσίας και εκκαθαρίζονται χωρίς την επιβολή πρόσθετων φόρων ή προστίμων.

** Διαδικασία χορήγησης απαλλαγών

Αρκετά συχνό είναι και το φαινόμενο επιβολής ΦΑΠ σε ακίνητα που απαλλάσσονται. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται η υποβολή αίτησης επανεκκαθάρισης του φόρου στην αρμόδια ΔΟΥ. Μαζί με την αίτηση πρέπει να προσκομισθούν και δικαιολογητικά, τα οποία πρέπει να ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου του οικονομικού έτους που αφορά ο ΦΑΠ.

Για την αποδοχή ή μη του αιτήματος χορήγησης απαλλαγής θα αποφασίσει ο έφορος της αρμόδιας ΔΟΥ. Εφόσον το αίτημα γίνει αποδεκτό, η αρμόδια ΔΟΥ θα εκκαθαρίσει ξανά τη δήλωση.

Στην περίπτωση που το αίτημα απαλλαγής δεν γίνει αποδεκτό, η αρμόδια ΔΟΥ ενημερώνει τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, ο οποίος μπορεί να προσφύγει κατά της απορριπτικής απόφασης στο αρμόδιο διοικητικό πρωτοδικείο.

** Διαδικασία διόρθωσης φορολογητέας αξίας ακινήτου

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα στοιχεία που αναγράφει το εκκαθαριστικό του ΦΑΠ, καθώς μπορεί η φορολογιτέα αξία του ακινήτου να μην έχει υπολογιστεί σωστά.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο φορολογούμενος πρέπει να υποβάλει στην αρμόδια ΔΟΥ αίτηση αμφισβήτησης.

Και σε αυτή την περίπτωση αρμόδιος να κρίνει αν θα γίνει αποδεκτή η αίτηση είναι ο έφορος. Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή, η ΔΟΥ θα εκδώσει νέο εκκαθαριστικό.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο ιδιοκτήτης μπορεί να προσφύγει στο αρμόδιο διοικητικό πρωτοδικείο.

Οι ιδιοκτήτες θα μπλεχτούν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας εφόσον το λάθος οφείλεται στα στοιχεία που έχει στη βάση δεδομένων της η ΓΓΠΣ, καθώς τότε πρέπει πρώτα ο προϊστάμενος της ΔΟΥ να ενημερώσει για το λάθος τη ΓΓΠΣ, η Γενική Γραμματεία να διορθώσει τα στοιχεία και μετά να εκδοθεί και πάλι νέο διορθωμένο εκκαθαριστικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...