Σάββατο, 10 Αυγούστου 2013

Έρχεται ο "ανακριτής" ακινήτων από το υπουργείο Ανάπτυξης


Σε μείζον πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα αναδεικνύεται, μέσα στις «ήσυχες ημέρες του Αυγούστου», αυτό των πλειστηριασμών ακινήτων, μέσω της άρσης του ευνοϊκού, εδώ και έξι χρόνια, καθεστώτος προστασίας τους από 1-1-2014, την ίδια ώρα που... τα «κόκκινα» δάνεια αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και απειλούν να τινάξουν τα θεμέλια των ανακεφαλαιοποιημένων τραπεζών στον αέρα.

Για να βρεθεί διέξοδος στο μείζον ζήτημα τόσο της άρσης απαγόρευσης των πλειστηριασμών όσο και της ραγδαίας αύξησης των «κόκκινων» δανείων, στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης μελετούν όλες τις παραμέτρους, προκειμένου το φθινόπωρο να «κατεβάσουν» ολοκληρωμένη πρόταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σκέψη που προκρίνεται από την κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς είναι η δημιουργία ενός τύπου «ανακριτή ακινήτων». Πρόκειται για μία τεχνοκρατική ομάδα, η οποία, μετά την εξακρίβωση των προσωπικών περιουσιακών στοιχείων των δανειοληπτών, που βρίσκονται στο «κόκκινο», θα αποφασίζει, σε συντονισμό με τις ελληνικές τράπεζες, κατά πόσο μπορεί να δοθεί «χάρη» ή το ακίνητο θα πρέπει να οδηγηθεί αμέσως σε πλειστηριασμό.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση συζητείται για δύο λόγους. Ο πρώτος (και σημαντικότερος) είναι, για να αποφευχθούν φαινόμενα μαζικών αντιδράσεων, ακόμα και αυτοκτονιών, όπως στην Ισπανία το 2008-2010. Ο δέυτερος έχει να κάνει με την προσπάθεια των τραπεζών να μην συγκεντρώσουν χιλιάδες ακίνητα αντί ρευστού.
thestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...