Παρασκευή, 16 Αυγούστου 2013

Έρχεται μείωση φόρων μεταβίβασης στα ακίνητα από το 2014

Του Κωστή Πλάντζου

Μπορεί η κατάληξη που θα έχει το μέτρο  της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση να παραμένει προς το παρόν άδηλη, μπορεί στην κυβέρνηση να …αυτοδιαψεύδονται  όσον αφορά στην μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη από τώρα κιόλας να μειώσει τον φόρο μεταβίβασης στα ακίνητα, αλλά … από 1-1-2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση θα ανακοινωθεί έως τον Νοέμβριο και έχει ουσιαστικά «κλειδώσει» για δύο κυρίως λόγους:

-           Με την ανακοίνωση της μείωσης η κυβέρνηση θα «χρυσώσει το χάπι» των φόρων στους αγρότες και τα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια.

-          Από τη μείωση του φόρου μεταβίβασης το δημόσιο μόνο να κερδίσει μπορεί, αφού σήμερα δεν εισπράττει τίποτε επειδή δεν γίνονται πια συναλλαγές. Αν μάλιστα το μέτρο»αναθερμάνει» την κτηματαγορά, μπορεί να επιτύχει και επιπλέον έσοδα…

Σήμερα ο φόρος μεταβίβασης υπολογίζεται σε ποσοστό 8% για τα πρώτα 20.000 της αξίας του ακινήτου και σε 10% για το υπερβάλλον ποσό. Όταν λέμε «αξία» όμως πια, στην Ελλάδα εννοούμε την αντικειμενική τιμή που είναι υπερδιπλάσια πολλές φορές από την πραγματική.

Όταν όμως, για παράδειγμα, διαμέρισμα 80 τμ στην πλατεία Βικτωρίας πωλείται 20.000 ευρώ και ο αγοραστής πληρώνει σχεδόν το 30% της αξίας αυτής σε φόρους μεταβίβασης, τότε τα 5.000 ή 10.000 ευρώ που θα γλιτώσει κάποιος αν μειωθεί στο μισό ή πλήρως  Φορος Μεταβίβασης, μπορεί να αποδειχθεί ένα κίνητρο για να μπορέσει να αρπάξει τις ευκαιρίες που υπάρχουν σήμερα στην κτηματαγορά, αλλά παραμένουν στα αζήτηταΠηγή:  | newmoney.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...