Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013

Αυθαίρετα: Νομιμοποίηση σε 102 μήνες και με 50 ευρώ μηνιαίως

Τι προβλέπει ο νόμος που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή

Διευκολύνσεις και εκπτώσεις στην αποπληρωμή των προστίμων, με στόχο να αυξηθεί το ποσοστό των πολιτών που θα νομιμοποιήσουν τα αυθαίρετά τους, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).

Το σχέδιο νόμου «Αντιμετώπιση της Αυθαιρετης Δόμησης - Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις», που παρουσίασε ο υπουργός Σταύρος Καλαφάτης, αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, σύμφωνα με πληροφορίες, και ορίζει στα 50 ευρώ την ελάχιστη μηνιαία δόση για όσους υπαχθούν στη ρύθμιση αυθαιρέτων, με μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής τους 102 μήνες. Η προθεσμία υπαγωγής στις διατάξεις λήγει με την πάροδο δεκαοκτώ μηνών.

Οπως προβλέπεται, μεταξύ άλλων, οι αυθαίρετες κατασκευές σε κτίρια που υφιστανται πριν το 1975, με αποκλειστική χρήση κατοικίας, εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης με την καταβολή παραβολου 500 ευρώ και χωρίς την καταβολή ενιαίου ειδικού προστίμου. Με την ισχύ του νομου παύει να ισχύει ο Ν.4014 και ολοι οι ιδιοκτήτες υπάγονται στις νέες διατάξεις.

Τα αυθαίρετα διαχωρίζονται σε κατηγορίες, όσα έχουν μικροαυθαιρεσίες αλλά διαθέτουν οικοδομική άδεια, όσα έχουν μεσαίες αυθαιρεσίες, παραβίαση μέχρι 40% στην κάλυψη και τη δόμηση και μέχρι 20% στο ύψος. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και οι κλειστοί ημιυπαίθριοι, οι πιλοτές και τα υπόγεια που άλλαξαν χρήση και δεν υπάρχει καθόλου οικοδομική άδεια. Σε άλλη κατηγορία εντάσσονται τα κτίσματα με μεγαλύτερες παραβάσεις και δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια.

Βάσει των ρυθμίσεων, προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για τρεις γενιές αυθαιρέτων, βάσει της χρονολογίας που ανεγέρθηκαν. Στις ειδικές ομάδες πλυθησμού για μειώσεις προστίμων εντάσσονται και οι μακροχρόνια άνεργοι, καταβάλλοντας το 70% του ενιαίου ειδικού προστίμου.

«Το ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, αφορά μία συγκεκριμένη πραγματικότητα, δίνοντας λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα των πολιτών. Την ίδια στιγμή θωρακίζει ακόμη περισσότερο την έννοια του περιβάλλοντος ενώ, μέσω και της ενίσχυσης της ασφάλειας των συναλλαγών, βοηθά και την οικονομία», ανέφερε ο υπουργός Σταύρος Καλαφάτης.

Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για  τη ρύθμιση των «αυθαιρέτων».


Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή και  περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τα «αυθαίρετα»  κινείται επί της αρχής σε θετική κατεύθυνση. Περιλαμβάνει ευνοϊκές διατάξεις  για την αποπληρωμή των προστίμων και δίνει τη δυνατότητα να κλείσει, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, ένα θέμα που απασχολεί για χρόνια τη χώρα μας.

Η ΔΗΜΑΡ επιφυλάσσεται να καταθέσει  αναλυτικά τις προτάσεις της, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πτυχές (κοινωνικές, περιβαλλοντικές, αναπτυξιακές) όταν θα έρθει το νομοσχέδιο για  επικύρωση στο κοινοβούλιο.

Για τη ΔΗΜΑΡ παραμένει κομβικό  θέμα το τι θα συμβεί με τα «αυθαίρετα» που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές, αιγιαλούς, καθώς και με όσα χτίστηκαν μετά το 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...