Τρίτη, 14 Μαΐου 2013

Δεν καταβάλει ο ΟΑΕΔ την επιδότηση επιτοκίου


Παρέμβαση του  Λευτέρη Αυγενάκη

Το ζήτημα της μη καταβολής  από τον ΟΑΕΔ της επιδότησης επιτοκίου  για 106.000 δανειολήπτες του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), επισημαίνει  ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με παρέμβασή του προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Ιωάννη Βρούτση.
Περισσότεροι από 60.000 δανειολήπτες του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) οι οποίοι έλαβαν δάνειο με επιδότηση  επιτοκίου από τον Οργανισμό, κινδυνεύουν να βρεθούν εκτεθειμένοι απέναντι στις τράπεζες, αφού όχι μόνο έμειναν ακάλυπτοι από την επιδότηση επιτοκίου, αλλά και δεν συμπεριλαμβάνονται στις προωθούμενες ρυθμίσεις των «κόκκινων δανείων». Σε ανάλογη θέση βρίσκονται άλλοι 46.000 περίπου δανειολήπτες, οι οποίοι έλαβαν άτοκο μεν δάνειο από τον ΟΕΚ, αλλά εξαιτίας της κρίσης αδυνατούν να καταβάλουν τις προβλεπόμενες δόσεις, για χρονικό διάστημα από 3 μήνες έως 2 χρόνια και ελπίζουν σε νομοθετική ρύθμιση του προβλήματός τους.
«Μάλιστα η ευθύνη για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι δανειολήπτες, βαραίνει τον ΟΑΕΔ -στον οποίο έχουν περιέλθει οι υπηρεσίες του ΟΕΚ - καθώς αρνείται να καταβάλλει το ποσό, που ορίζεται στις συμβάσεις των δανειοληπτών ως επιδότηση επιτοκίου» όπως αναφέρει ο κ. Λ. Αυγενάκης.»
Επιπλέον, ο Λ. Αυγενάκης επισημαίνει στην παρέμβασή του προς τον Υπουργό ότι «με τα χρήματα που εισπράττει ο ΟΑΕΔ από τις εισφορές των εργαζομένων, αλλά και τα δάνεια που συνάπτει για την κάλυψη των αναγκών του, δεν τα χρησιμοποιεί για την εκπλήρωση της ανωτέρω υποχρέωσης καταβολής της επιδότησης επιτοκίου, πράγμα το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να έχει προκύψει ένα δυσθεώρητο χρέος ύψους 280 εκ. ευρώ του Οργανισμού προς τις τράπεζες, με αφορμή την μη εκπλήρωση της υποχρέωσης επιδότησης επιτοκίου από τα δάνεια που χορηγήθηκαν σε δικαιούχους της Εργατικής Κατοικίας».

Ακόμη, οι δανειολήπτες από την πλευρά τους δεν γνωρίζουν εάν θα επιβαρυνθούν με αυξημένο επιτόκιο, ούτε εάν δικαιούνται να προβούν σε κάποια ρύθμιση και κυρίως ούτε το τι μπορεί να συμβεί με το δάνειό τους εξαιτίας της μη απόδοσης της επιδότησης επιτοκίου από τον ΟΑΕΔ προς τις τράπεζες.
«Οι δανειολήπτες του ΟΕΚ, εκτός από τη δεινή οικονομική τους κατάσταση, έχουν να αντιμετωπίσουν και την αδιαφορία του ΟΑΕΔ, ο οποίος ανέστειλε την αποστολή ειδοποιητηρίων και κατήργησε την υπηρεσία παροχής βεβαιώσεων για τις καταβληθείσες δόσεις, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να γνωρίζουν την πορεία των δανείων τους»,όπως υπογραμμίζει ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό «σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου ο ΟΑΕΔ να ανταποκριθεί, όπως οφείλει, στις υποχρεώσεις του απέναντι στους δανειολήπτες του ΟΕΚ;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...