Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013

Θετικά αποτιμά η αγορά την 5ετή άδεια διαμονής σε αλλοδαπούς για επενδύσεις σε ακίνητα

Υψηλό είναι το ενδιαφέρον από Ρώσους, Κινέζους, Αμερικανούς και από πολίτες αραβικών χωρών για την αγορά ακινήτων στη χώρα μας, είτε για εξοχική κατοικία είτε για τουριστική επένδυση, όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης με την INVEST IN GREECE A.E., με θέμα τη «Διευκόλυνση υπηκόων τρίτων χωρών αναφορικά με επενδύσεις σε ακίνητα στην Ελλάδα», ενώ γνωστοποιήθηκε ότι, στο τέλος του μήνα, θα έχουν υπογραφεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι, ώστε να τεθεί το μέτρο σε εφαρμογή. 

Ιδιαίτερα θετική θεωρήθηκε από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση η απόφαση να δοθεί η δυνατότητα σε υπηκόους τρίτων χωρών, οι οποίοι προβαίνουν σε αγορά ή δεκαετή χρονομεριστική μίσθωση ακινήτων ύψους 250.000 ευρώ και άνω, να λάβουν πενταετή άδεια διαμονής, με δυνατότητα ανανέωσης για τους ίδιους και τα μέλη της οικογένειάς τους.

Αυτό το περιβάλλον, υπογράμμισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης και οι αλλαγές σε τομείς, όπως οι μεταρρυθμίσεις, η ανακεφαλαιοποίηση, οι διαρθρωτικές αλλαγές και η προσέλκυση επενδύσεων μέχρι το τέλος του χρόνου θα φέρουν σημαντική αύξηση αιτήσεων για επενδύσεις fast track. Εντός του 2013, ανέφερε, θα λειτουργήσει η Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή για την επιτάχυνση της υλοποίησης μεγάλων επενδύσεων, ενώ προχωρά και η διαδικασία για τις αποκρατικοποιήσεις και οι Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα, με προτεραιότητα στο λιμάνι κρουαζιέρας στον Πειραιά και τα απορρίμματα. Στόχος του μέτρου με τις ειδικές άδειες παραμονής είναι να επενδύσουν άνθρωποι για περισσότερο καιρό στη χώρα μας, τόνισε και διευκρίνισε ότι δεν δίνεται άδεια εγκατάστασης και εργασίας, ούτε υπολογίζονται αυτά τα έτη παραμονής για την απόκτηση ιθαγένειας.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Άγγελος Σιρίγος, σημείωσε ότι η απάντηση για βίζα έρχεται σε δεκαπέντε μέρες, αλλά επειδή είναι τύπου Σέγκεν και επανεξετάζεται, για να μην υπάρχει καθυστέρηση, εξετάζεται το σχέδιο να κατατίθεται και το σχετικό έγγραφο του υποθηκοφυλακείου στα χαρτιά που απαιτούνται, ώστε για ενενήντα μέρες να δίνεται η πρώτη άδεια μέχρι να ολοκληρωθεί η γραφειοκρατία. Μέχρι τώρα, είπε, για τις άμεσες ξένες επενδύσεις άνω των 300.000 ευρώ από πολίτες τρίτων χωρών, έπαιρνε ο ίδιος ο επενδυτής άδεια διαμονής κι αυτό ήταν οξύμωρο. Με την τροποποίηση, διευρύνεται το ρυθμιστικό πεδίο του νομού και εντάσσονται στην άδεια δεκαετούς παραμονής και πολίτες τρίτων χωρών που είναι απαραίτητοι για την πραγματοποίηση των στρατηγικών επενδύσεων, μαζί με σύζυγο και ανήλικα τέκνα και βοηθητικό προσωπικό, αν είναι άτομα με ειδικές ανάγκες.

Η ρύθμιση αυτή, η οποία περιλαμβάνεται στον νέο Επενδυτικό Νόμο, ανέφερε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ κ. Μίχαλος, διευκολύνει σημαντικά τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η ελληνική αγορά, για επενδύσεις σε υψηλής αξίας ακίνητα. Αφαιρεί ένα σημαντικό γραφειοκρατικό εμπόδιο και ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγοράς, έναντι χωρών της ΕΕ, που ήδη προσφέρουν ανάλογα κίνητρα, όπως η Ουγγαρία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Επίσης, σημείωσε, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη τουριστικών συγκροτημάτων, τα οποία θα περιλαμβάνουν και καταλύματα που οι ξένοι επισκέπτες μπορούν να αγοράζουν και να μισθώνουν για το διάστημα που οι ίδιοι δεν βρίσκονται στην Ελλάδα. Πρόκειται για τα λεγόμενα condo hotels, τα οποία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στο εξωτερικό. Οι τομείς στους οποίους χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση του περιβάλλοντος, σημείωσε ο ίδιος, είναι η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου και σαφούς θεσμικού πλαισίου όσον αφορά τις χρήσεις γης και η βελτίωση του φορολογικού περιβάλλοντος που διέπει την αγορά ακινήτων, κυρίως προς την κατεύθυνση της σταθερότητας και της προβλεψιμότητας.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς σημείωσε ότι το μέτρο είναι θετικό, αλλά πρέπει άμεσα να μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων για να υπάρξει εισροή χρημάτων στη χώρα από αλλοδαπούς αγοραστές. Είναι απαραίτητο, δήλωσε, να προχωρήσει η INVEST IN GREECE A.E. σε ειδική ενημέρωση για όλο αυτό το πακέτο απόκτησης περιουσίας στη χώρα μας, με επωφελή τρόπο για τον αλλοδαπό και την οικογένειά του.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος, Δ. Καψιμάλης εξέφρασε την ικανοποίηση του για το μέτρο και υπογράμμισε ότι 12.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι σε αδράνεια και 400.000 οικοδόμοι σε ανεργία. «Θα βάλουμε πλάτη να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα, για να αξιοποιηθεί το "καλύτερο οικόπεδο του κόσμου", που είναι η χώρα μας» δήλωσε.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών, Γιάννης Ρεβύθης εξέφρασε την επιφύλαξή του στην εφαρμογή της απόφασης για τη χρονομεριστική μίσθωση, διότι υπήρξαν πολλά προβλήματα στο παρελθόν με δήθεν εταιρείες που πωλούσαν τέτοια μερίδια και αρκετοί ξένοι έχασαν τα χρήματα τους και έθεσε ως προβληματισμό το ενδεχόμενο αυτό το μετρό να είναι απαρχή για να ξεπηδήσουν πάλι εταιρείες, που απλώς θα χρησιμοποιούν τη χρονομεριστική μίσθωση για να δίνουν άδειες παραμονής. Οπότε, ζήτησε να υπάρξει πρόβλεψη να καταβάλονται τα 250.000 ευρώ ή μεγάλο μέρος αυτών, πριν δοθεί η άδεια. Ζήτησε, για μεγάλες τουριστικές επενδύσεις να υπάρχει μείωση φορολογίας και για αγορά κατοικίας με κεφάλαια από το εξωτερικό.

Ο αντιπρόεδρος Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Ελλάδος, Κ. Κοπανιτσάνος υπογράμμισε τη σημασία της απόφασης για την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και των εξαγωγών, πέρα από το όφελος για την εθνική οικονομία στο σύνολό της. Υπογράμμισε, επίσης, ότι οι τιμές των ακινήτων έχουν πέσει 30% με 50% και υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης, ενώ αναμένεται να μειωθούν και οι αντικειμενικές αξίες, γεγονός που θα καταστήσει ακόμη ελκυστικότερη την αγορά όχι μόνο κατοικίας, αλλά και εμπορικών ακινήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...