Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2013

New York Times: Θέλετε φθηνά σπίτια; Ψάξτε στην Ελλάδα

«Τέλεια αγορά για υποψήφιους αγοραστές» χαρακτηρίζει η αμερικανική εφημερίδα New York Times τη χώρα μας καλώντας τους αναγνώστες της να στρέψουν το βλέμμα τους προς το ελληνικό real estate, επισημαίνοντας ότι οι τιμές των ακινήτων, λόγω της οικονομικής κρίσης, έχουν γίνει ιδιαίτερα εκλυστικές.

«Η βαθιά ύφεση σε συνδυασμό με την εθνική κρίση χρέους είχε σημαντικό αντίκτυπο στην ελληνική αγορά real estate», αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη στοιχεία ενός μεσιτικού και ενός δικηγορικού γραφείου στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα οποία οι τιμές των ακινήτων έχουν πέσει κατά 35-50% από το 2008.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στο άρθρο ενώ μεταξύ 2002 και 2008 πωλούνταν περίπου 150.000 κατοικίες κάθε χρόνο, «το 2011 πωλήθηκαν μόλις 11.000 κατοικίες» γεγονός που σημαίνει ότι η αγορά «συρρικνώθηκε κατά 95%».

«Γι' αυτό το λόγο η Ελλάδα αποτελεί την τέλεια αγορά για τους αγοραστές, καθώς μπορεί πλέον κανείς να διαπραγματευτεί τις τιμές και 'όσοι πληρώνουν με μετρητά είναι βασιλιάδες'».

Η ίδια κατάσταση περίπου, συνεχίζει το άρθρο, ισχύει και στα νησιά, αν και στα πιο δημοφιλή από αυτά, όπως είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Κρήτη, η πτώση στις τιμές δεν έχει ξεπεράσει το 20%. Αντίθετα σε νησιά όπως η Νάξος είναι δυνατόν να αγοράσει κανείς κατοικία έναντι $60.000, αναφέρει το άρθρο.

«Οι περισσότεροι ξένοι αγοραστές στην Ελλάδα προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κα τη Βόρεια Αμερική», οι οποίοι έχουν κάποια σχέση με την Ελλάδα ή και ελληνική καταγωγή. Επίσης, υπάρχει ένα ενδιαφέρον Γάλλων και Γερμανοί αγοραστών για τα νησιά, ενώ η Κρήτη προσελκύει αγοραστές από τη Ρωσία και η Μύκονος από όλον τον κόσμο», αναφέρεται.

Στη συνέχεια, ο συντάκτης δίνει οδηγίες σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο αγοράς ακινήτων στη χώρα μας αναφέροντας: «Δεν υπάρχουν περιορισμοί για τους αλλοδαπούς, εκτός από λίγες επιλεγμένες περιοχές κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία. Για τα σπίτια που κοστίζουν περισσότερο από $104.700, ο αγοραστής υποχρεούται να προσλάβει δικηγόρο, ο οποίος συνήθως κοστίζει 1 με 1,5% της τιμής πώλησης του ακινήτου». Τέλος συμβουλεύει τους υποψήφιους αγοραστές να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από τις χώρες τους και όχι από την Ελλάδα, όπου οι τράπεζες γενικά δεν δανείζουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...