Κυριακή, 31 Μαρτίου 2013

Μειώσεις στα ενοίκια και πάγωμα των εξώσεων με δικαστική απόφαση

Μειώσεις στα ενοίκια, αλλά και προσωρινό «πάγωμα» των εξώσεων επιβάλλει η Δικαιοσύνη με γνώμονα τη μεγάλη κάμψη της αγοράς και την ανάγκη αναπροσαρμογής των μισθωμάτων διά της δικαστικής οδού.

Έτσι η Δικαιοσύνη μπορεί να βάζει «φρένο» στις εξώσεις ενοικιαστών που προκαλεί η καθυστέρηση καταβολής ενοικίων λόγω της οικονομικής κρίσης, για όσο διάστημα εκκρεμεί ενώπιον της αίτημα για μείωση του συμφωνημένου μισθώματος.

Δικαστική απόφαση ανάβει «πράσινο φως» όχι μόνο για μείωση του ενοικίου, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, της πτώσης του «τζίρου» κ.λπ., αλλά και για απαγόρευση απομάκρυνσης των ενοικιαστών τουλάχιστον μέχρι να κριθεί το ύψος του οφειλόμενου ενοικίου.

Έτσι, στην περίπτωση που ο ενοικιαστής προσφύγει στα δικαστήρια ζητώντας να μειωθεί το ενοίκιο γιατί είναι υπερβολικό λόγω οικονομικής κρίσης, ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να τον απομακρύνει μέχρις ότου αποφασιστεί δικαστικά ποιο είναι το οφειλόμενο ενοίκιο. Ο ενοικιαστής μπορεί να αμυνθεί με ασφαλιστικά μέτρα που διατάσσουν το «πάγωμα» της απομάκρυνσης, αποκρούοντας το αίτημα του ιδιοκτήτη για αποβολή από το ακίνητο λόγω καθυστέρησης του συμφωνημένου ενοικίου.

Δικαστική απόφαση ασφαλιστικών μέτρων πιθανολόγησε ότι το ενοίκιο πρέπει να μειωθεί κατά 20% λόγω της οικονομικής κάμψης στην αγορά, ενώ παράλληλα διέταξε να «παγώσει» κάθε διαδικασία απόδοσης της επαγγελματικής στέγης (λόγω καθυστέρησης του συμφωνημένου ενοικίου) μέχρι να τελεσιδικήσει η αγωγή που θα καθορίσει το ύψος του ενοικίου. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για την αποτελεσματικότητα δικαστική προστασία ενοικιαστών, τουλάχιστον στις εμπορικές μισθώσεις (πιθανότατα αντίστοιχη εφαρμογή θα υπάρξει σε πολυετείς μισθώσεις κατοικιών) καθώς συχνά απομακρύνονταν από την επαγγελματική στέγη, ενώ αντιδικούσαν με τους ιδιοκτήτες για μείωση του ενοικίου.

Απόφαση ασφαλιστικών μέτρων του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής αντιμετώπισε την περίπτωση καφετέριας - οβελιστηρίου - σνακ μπαρ 70 τ.μ. με μικρή αυλή, για την οποία το ετήσιο ενοίκιο ανερχόταν σε 30.000 ευρώ και καταβαλλόταν σε δύο εξαμηνιαίες δόσεις.

Πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...