Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2012

Μείωση 34% σημείωσε η συνολική οικοδομική δραστηριότητα τον Οκτώβριο του 2011

Η οικοδομική δραστηριότητα έχει περιέλθει σε πρωτοφανή κρίση. Μόνο το μήνα Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή καταγράφηκε μείωση που έφτασε το 34%, ενώ οι μειώσεις των οικοδομικών αδειών για το 2010 και το 2009 ήταν 15% και 10,8% αντίστοιχα. Ισχυρό πλήγμα δέχεται κυρίως η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα με τη μείωση μόνο για τον Οκτώβριο του 2011 να φθάνει το 33,8%. Το πρόβλημα είχε ήδη ξεκινήσει από το 2009 με μείωση των οικοδομικών αδειών κατά 10,7%, ποσοστό που έφθασε το 2010 το 15,1%.

Ο κατασκευαστικός κλάδος και όλα τα εμπλεκόμενα με την οικοδομή επαγγέλματα αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Η τραγική μείωση των οικοδομικών αδειών, άρα και η ανέγερση νέων οικοδομών οδηγεί σε εκατοντάδες απολύσεις, με τους άνεργους του κατασκευαστικού κλάδου να αριθμούν πλέον αρκετές χιλιάδες. Επιπλέον, πολλοί μηχανικοί παραμένουν ανασφάλιστοι, καθώς δεν μπορούν να πληρώσουν καν τις εισφορές τους στο ΤΣΜΕΔΕ.

Η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να αποφασίσει και να στηρίξει ενεργά τον κατασκευαστικό κλάδο δίνοντας επαρκή κίνητρα, αλλά και καταβάλλοντας τα ποσά για τα δημόσια έργα που έχουν ήδη πιστοποιηθεί και εκκρεμεί η αποπληρωμή τους. Επιπλέον, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να γίνουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των οφειλών των ασφαλισμένων μηχανικών στο ΤΣΜΕΔΕ, με αύξηση των δόσεων, προσαρμογή της κατώτατης δόσης στα 150 ευρώ, αλλά και ουσιαστική μείωση των τόκων, τόσο στην εφάπαξ καταβολή, όσο και στη σταδιακή καταβολή του οφειλομένου ποσού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...