Κυριακή, 17 Ιουλίου 2011

H αναγέννηση του real estate στη περιοχή της Wall Street της Νέας Υόρκης

Looking northeast across Madison Avenue and 66...Image via Wikipedia Γράφει: Ρούλα Κοτσέτα/ newscode.gr


Επιστροφή στην περιοχή που έριξαν άγκυρα τα όνειρά τους οι πρώτοι μετανάστες…
Στο Lower Manhattan της Νέας Υόρκης που εγκαταστάθηκαν στα τέλη του 1800 οι πρώτοι κάτοικοι της, ανθίζει σήμερα το real estate της πόλης των αντιθέσεων.
Πολυτελή κατασκευές, εστιατόρια, επιχειρήσεις «ανέστησαν» την περιοχή που το 2001 έζησε εφιαλτικές στιγμές, με την πτώση των Δίδυμων Κτιρίων αλλά και την καταστροφή κι άλλων κτιριακών εγκαταστάσεων και επιχειρήσεων της περιοχής.
Εκεί στο Grand Zero, δίπλα στη wall street, σήμερα κατοικούν πολλοί Νεουρκέζοι, προς μεγάλη έκπληξη ακόμα κι αναλυτών της αγοράς, αφού το Lower Manhattan, ήταν κυρίως περιοχή με γραφεία και επιχειρήσεις.
Η ζωή στο Lower Manhattan για όσους το έχουμε ζήσει, σταματούσε την ώρα που έκλεινε το Χρηματιστήριο και έφευγαν οι τελευταίοι εργαζόμενοι από τις γύρω επιχειρήσεις.
Σήμερα, η εικόνα είναι τελείως διαφορετική. Το Lower Manhattan σφύζει από ζωή όλη την διάρκεια της ημέρας, αφού γέμισε από στέκια, κατοικίες και παιδικές φωνές…
Κανείς δεν είχε προβλέψει πως την περιοχή θα επέλεγαν για κατοικία τους πολλοί Νεοϋορκέζοι με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν οι τιμές ενοικίασης και αγοράς, αφού η ζήτηση είναι μεγάλη.
Όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ του περιοδικού Forbes, το Lower Manhattan εξελίσσεται στην πλέον ακριβή και In περιοχή του Manhattan.
Διπλασιάστηκαν οι επιχειρήσεις και οι κάτοικοι
Μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στα Δίδυμα Κτίρια το 2001 ο πληθυσμός στην περιοχή μειώθηκε σημαντικά ενώ χάθηκαν 145.000 θέσεις εργασίας.
Σχεδόν δέκα χρόνια μετά, η οικονομική Μέκκα έχει μετατραπεί σε μια από τις πιο πολυτελείς περιοχές της Νέας Υόρκης, με νέα συγκροτήματα κατοικιών και γραφείων.
Η Υπηρεσία Απογραφής των ΗΠΑ υπολογίζει ότι 40.000 κάτοικοι της Νέας Υόρκης βρίσκονται στην περιοχή, σχεδόν ο διπλάσιος αριθμός από το 2000.
Στην ίδια γειτονιά βρίσκεται το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου , ενώ ο αρχιτέκτονας Frank Gehry σχεδίασε τα νέα δίδυμα κτίρια, ύψους 1.776 μέτρων , που ανυπομονούν να το κατοικήσουν οι μελλοντικοί ενοικιαστές τους.
Στα κτίρια υπάρχουν γραφεία αλλά και πολυτελή διαμερίσματα, ακόμα και ιδιωτικό σχολείο. Με θέα τη θάλασσα, το άγαλμα της Ελευθερίας και το Ελλις Αιλαντ, απ’ όπου πέρασαν στο όνειρο οι εκατοντάδες μετανάστες μέσα στην πάροδο των χρόνων, το νέο σημείο έχει γίνει πόλος έλξης των Νεοϋορκέζων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Forbes, στο Lower Manhattan υπάρχουν σήμερα 1.075 εστιατόρια και καταστήματα, ενώ το 2008 ήταν μόλις 1.019. Οι επιχειρήσεις σήμερα ανέρχονται στις 8.400, ενώ το 2005 ήταν 7.340. Ο μέσος ετήσιος μισθός των κατοίκων της περιοχής ανέρχεται σε 145.000 δολάρια και στην περιοχή κατοικούν 4.390 παιδιά, ενώ το 2000 ήταν μόνο 1.974. Σήμερα υπάρχουν 24.256 κατοικίες ενώ το 2000 ήταν μόνο 11.779. Στο Lower Manhattan είναι και οι πλέον διάσημοι Ομιλοι επιχειρήσεων: Goldman Sachs, American Media Inc, New York Daily News, Morgan Stanley, William J. Clinton Foundation.

Ενοικίαση-συγκρίσεις με άλλες περιοχές
Στη Νέα Υόρκη που τα ενοίκια βρίσκονται στα ύψη, την πρωτιά εξακολουθεί να έχει η περιοχή Soho/Tribeca που ο μέσος όρος ενοικίασης εντός διαμερίσματος 2 υπνοδωματίων αγγίζει τα 5.875 δολ. Ακολουθεί η περιοχή Chelsea με τιμή ενοικίου για 2 υπνοδωμάτια 4.886 δολ. Και στην Τρίτη θέση «σκαρφάλωσε» το Lower Manhattan με τιμή ενοικίου 4,692 δολ. Ακολουθεί το west village με 4.445 δολ. Το Midtown West με 4.255, το upper West Side με 3.878, το Upper East Side με 3.531 δολ και το East Village με 3,349 δολ.

Υ.Γ Τα στοιχεία είναι από US Census Bureau, New York State Τμήμα Εργασίας Τμήμα, Νέα Υόρκη Τμήμα Πολεοδομίας
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...