Τρίτη, 19 Ιουλίου 2011

Τακτοποίηση αυθαιρέτων: Ότι θέλετε να ξέρετε

Το τελικό ύψος του προστίμου για την τακτοποίηση και νομιμοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων θα διαμορφώνεται αφού ληφθούν υπόψη διάφορα κριτήρια, όπως αν υπάρχει άδεια οικοδομής, αν είναι εντός σχεδίου, η αντικειμενική αξία και ο χρόνος οικοδόμησης του αυθαιρέτου. Ολα αυτά περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη ρύθμιση για τα αυθαίρετα που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρόστιμο θα διαμορφώνεται αφού ληφθούν υπόψη κάποια στοιχεία όπως:

Αν υπάρχει οικοδομική άδεια. Το πρόστιμο θα είναι υψηλότερο για τα αυθαίρετα που κτίστηκαν χωρίς άδεια σε αντίθεση με εκείνα στα οποία καταγράφεται απλώς υπέρβαση αδείας.

Αν το αυθαίρετο είναι εντός ή εκτός σχεδίου: τα εντός σχεδίου αυθαίρετα θα επιβαρύνονται με μικρότερα πρόστιμα από όσα έχουν χτιστεί εκτός σχεδίου, για τα οποία, θα εφαρμοστεί επιλεκτική τακτοποίηση-νομιμοποίηση.

Επίσης, τα κτίσματα που χρησιμοποιούνται ως πρώτη κατοικία θα χρεώνονται με ελαφρύτερα πρόστιμα.

Ο νόμος θα προβλέπει χαμηλότερα πρόστιμα για τα ακίνητα που χτίστηκαν πριν από το 2003.

Οι ιδιοκτήτες που θα αποφασίσουν να υπαχθούν στη ρύθμιση θα τακτοποιούν το ακίνητό τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που, όπως φαίνεται, θα οριστεί στα 40 χρόνια και στη συνέχεια θα κληθούν να καταβάλουν πρόστιμο για να αποφύγουν την κατεδάφιση του αυθαιρέτου τους.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, εφόσον το επιθυμούν, θα έχουν τη δυνατότητα νομιμοποίησης του κτίσματος αγοράζοντας συντελεστή δόμησης ως «άυλο τίτλο» από τράπεζες γης που θα δημιουργηθούν σε κάθε καλλικρατικό δήμο. Δηλαδή, αν κάποιος έχει χτίσει αυθαίρετο σε οικόπεδο 2 στρεμμάτων, ενώ άρτια και οικοδομήσιμα θεωρούνται τα 4 στρέμματα, θα μπορεί πλέον να αγοράσει 2 στρέμματα στον ίδιο δήμο, τα οποία θα είναι άρτια και οικοδομήσιμα και θα παραμείνουν αδόμητα για πάντα, με σκοπό ο δήμος να δημιουργήσει σε αυτά ελεύθερους χώρους ή να τα διατηρήσει αδόμητα.

Δηλαδή θα εισφέρει σε γη. Οσοι υπαχθούν στη ρύθμιση δεν θα επιβαρυνθούν αναδρομικά με ΕΤΑΚ και Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, αλλά τα αυθαίρετά τους θα υπάγονται μετά τη δήλωσή τους στις φορολογικές διατάξεις.

Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...