Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2011

80.000 αυθαίρετα σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΡΩΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ/ aggelioforos.gr

Σε περισσότερα από 80.000 υπολογίζονται σήμερα τα αυθαίρετα κτίσματα, καθώς και τα κτίρια με πολεοδομικές υπερβάσεις στους νομούς Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, ένα πρόβλημα που λαμβάνει συνεχώς αυξητικές τάσεις, αφού στελέχη των πολεοδομιών αναφέρουν ότι στις εν λόγω περιοχές προστίθενται κάθε χρόνο άλλες περίπου 1.500 καινούργιες παρανομίες.
Οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας αδυνατούν να ελέγξουν το πρόβλημα, κυρίως λόγω της τεράστιας έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα και από το ότι στους δύο νομούς τα επίσημα καταγεγραμμένα αυθαίρετα κτίσματα δεν ξεπερνούν τα μισά από τα υφιστάμενα.
Σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια υπολογίζεται ότι είναι περίπου 1,5 εκατομμύριο τα αυθαίρετα κτίσματα, καθώς και αυτά που κατασκευάστηκαν με υπερβάσεις στην πολεοδομική τους άδεια, με τα περισσότερα να βρίσκονται στις παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος αριθμός είναι ίσος με το 1/5 των συνολικών κτιρίων της χώρας. Το μέγεθος του προβλήματος αποδεικνύει και το γεγονός ότι πριν από περίπου 25 χρόνια -όταν είχε εφαρμοστεί ο νόμος Τρίτση- η «στρατιά» των αυθαίρετων κτισμάτων σε όλη τη χώρα δεν ξεπερνούσε τις 300.000.
Η εφαρμογή περαίωσης στα αυθαίρετα με γενναία μείωση των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης για την τακτοποίησή τους, για όσο διάστημα οι αυθαιρετούντες θα είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, εμφανίζεται στη σημερινή συγκυρία ως μία από τις λύσεις που προκρίνονται από την Πολιτεία, προκειμένου να περιοριστούν -τουλάχιστον- οι διαστάσεις του προβλήματος, αλλά και να δημιουργηθεί μία σημαντική πηγή εσόδων για τα δημοσιονομικά της χώρας. Οι πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για δημόσια έσοδα περίπου 500 - 600 δισ. ευρώ από την περαίωση των αυθαιρέτων, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι τα αυθαίρετα κτίσματα βρίσκονται προ πολλού στο «στόχαστρο» και της τρόικας.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το πρόστιμο ανέγερσης είναι -για τις νεότερες γενιές αυθαίρετων κτισμάτων- ίσο με το εμβαδόν του κτίσματος επί την τιμή ζώνης της περιοχής όπου βρίσκεται επί κάποιο συντελεστή ανάλογα με το σημείο, ενώ το πρόστιμο διατήρησης ισούται με το 50% του προηγούμενου ποσού κάθε χρόνο. Για τις παλαιότερες γενιές αυθαιρέτων το πρόστιμο ανέγερσης ισούται με το 30% επί της αντικειμενικής αξίας, ενώ το πρόστιμο διατήρησης είναι ίσο με το 5% επί της αντικειμενικής αξίας.
50.000 στο νομό Θεσσαλονίκης
Σε περίπου 50.000 υπολογίζονται οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες σε κτίσματα στο νομό Θεσσαλονίκης. Τα περισσότερα από αυτά αφορούν πολεοδομικές υπερβάσεις (π.χ. παράνομη στέγαση ημιυπαίθριων χώρων, προσθήκες κ.λπ.), ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός -περίπου 40.000- βρίσκεται στους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος και στους οικισμούς που εκτείνονται στην ανατολική πλευρά του νομού. Ο αριθμός τους αυξάνεται κατά αρκετές εκατοντάδες κάθε χρόνο, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι πολύ λίγα είναι τα εξολοκλήρου αυθαίρετα κτίσματα, αφού κάποιοι θύλακες αυθαιρέτων (π.χ. στα Μετέωρα Πολίχνης) έχουν νομιμοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια με την ένταξή τους στο σχέδιο πόλης.
Εξάλλου, πολύ μεγάλος αριθμός αυθαίρετων κτισμάτων υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια στην περιοχή του επαρχείου Λαγκαδά και κυρίως στις τουριστικές περιοχές της ακτής του Στρυμονικού κόλπου (Ασπροβάλτα, Παραλία Βρασνών, Σταυρός). Ωστόσο, ιδίως στην Ασπροβάλτα ο αριθμός τους τα τελευταία χρόνια μειώθηκε σημαντικά μετά από επεκτάσεις του σχεδίου πόλης. Σήμερα στελέχη των πολεοδομιών εκτιμούν ότι ο αριθμός των εξολοκλήρου αυθαίρετων κτισμάτων, καθώς και αυτών με υπερβάσεις στην οικοδομική άδεια, σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνάει τις 10.000 στην εν λόγω περιοχή.
http://www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...