Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2011

«Τακτοποίηση» αυθαιρέτων για 40 χρόνια

Του Γιωργου Λιαλιου/ kathimerini.gr
Η εξαίρεση από την κατεδάφιση για 30-40 χρόνια με αντάλλαγμα την καταβολή μέρους των οφειλούμενων μέχρι σήμερα και των υπολογιζόμενων για το μέλλον προστίμων είναι ο βασικός κορμός των προτάσεων του νέου υπουργού Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα. Τα αυθαίρετα πρόκειται να χωριστούν σε τέσσερις κατηγορίες, με ή χωρίς οικοδομική άδεια και εντός ή εκτός σχεδίου, για καθεμία από τις οποίες θα ισχύουν διαφορετικές ρυθμίσεις. Η «Κ» παρουσιάζει σήμερα τα βασικά σημεία του προσχεδίου νόμου που ετοίμασε το επιτελείο του κ. Παπακωνσταντίνου (όταν εκείνος ήταν υπουργός Οικονομικών), με το οποίο δεν είχε συμφωνήσει η τότε υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη. Σύμφωνα με το σχέδιο, τα ακίνητα χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες:
Ακίνητα με οικοδομική άδειαΕξετάζονται δύο σενάρια για την έκταση της ρύθμισης:
α) Χωρίς περιορισμούς. Με αίτηση των ιδιοκτητών, που υποβάλλεται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 6-8 μηνών και συνοδεύεται υποχρεωτικά από αίτηση ρυθμίσεως τυχόν οφειλόμενων προστίμων ανέγερσης και διατήρησης αναστέλλεται η κατεδάφιση για χρονικό διάστημα 40 ετών, ανεξαρτήτως πολεοδομικής παράβασης, με υπολογισμό του προστίμου διατήρησης γι' αυτό το διάστημα και σημαντική έκπτωση, ώστε το ποσό αυτό να μην είναι απαγορευτικό. Απαραίτητη θα είναι, μαζί με τα λοιπά δικαιολογητικά, η βεβαίωση στατικής επάρκειας από υπεύθυνο μηχανικό.
β) Με περιορισμούς. Θα ισχύουν όλα τα προηγούμενα, αλλά μόνο για πολεοδομικές παραβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί εντός του νόμιμα επιτρεπόμενου ιδεατού στερεού ή σε υπόγεια.
Ακίνητα χωρίς οικοδομική άδειαΘα ισχύσουν δύο διαφορετικές ρυθμίσεις για τις εντός και εκτός σχεδίου περιοχές:
α) Ακίνητα χωρίς οικοδομική άδεια σε εντός σχεδίου περιοχή. Τα ακίνητα αυτά θα μπορούν να εκδώσουν άδεια για το «κομμάτι» της δόμησης το οποίο μπορεί να καλυφθεί νομίμως από την άδεια, ενώ όσον αφορά το υπόλοιπο κομμάτι τους θα μπορούν να ενταχθούν στις προηγούμενες ρυθμίσεις.
β) Ακίνητα χωρίς οικοδομική άδεια σε εκτός σχεδίου περιοχή. Πρόκειται για την πιο δύσκολη, από νομικής άποψης, ομάδα αυθαιρέτων. Με αίτηση των ιδιοκτητών που υποβάλλεται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 6-8 μηνών και συνοδεύεται υποχρεωτικά από αίτηση ρύθμισης τυχόν οφειλόμενων προστίμων ανέγερσης και διατήρησης αναστέλλεται η κατεδάφιση για 30-40 έτη, με υπολογισμό του προστίμου διατήρησης γι' αυτό το χρονικό διάστημα, με σημαντική έκπτωση ώστε να μην είναι απαγορευτικό. Απαραίτητη θα είναι βεβαίωση στατικής επάρκειας από υπεύθυνο μηχανικό.
Σύμφωνα με το σχέδιο, θα παρέχονται τέσσερα κίνητρα στους αυθαιρετούχους για να δηλώσουν οικειοθελώς τα ακίνητά τους και να καταβάλουν το πρόστιμο:
- Αναστολή κατεδάφισης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
- Δυνατότητα μεταβίβασης με πράξη εν ζωή ή αιτία θανάτου, του ακινήτου.
- Δεν επιβάλλεται ΕΤΑΚ ή ΦΜΑΠ για τα αυθαίρετα, εφόσον αυτά δεν είχαν δηλωθεί και υπάγονται στις φορολογικές διατάξεις περί Κεφαλαίου από τον χρόνο δήλωσής τους και εφεξής.
- Απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές για την ανέγερση, εφόσον το ΙΚΑ δεν έχει εκδώσει πράξη επιβολής εισφορών μέχρι την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση. Εναντι αυτού θα μπορούσε να προβλεφθεί στο συνολικό ποσό που υπολογίζεται κατά τα ανωτέρω προσαύξηση 3-5%, η οποία αποδίδεται στο ΙΚΑ από το Δημόσιο.
Η προσπάθεια «τακτοποίησης» των αυθαιρέτων, όπως και αυτής των ημιυπαίθριων χώρων, αποσκοπεί και στην αύξηση των εσόδων του κράτους. Από την άλλη, θα πρέπει να απαντήσει στην κριτική αυτών που υποστηρίζουν ότι επιβραβεύονται για άλλη μία φορά όσοι παρανόμησαν, έναντι των νομοταγών πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...