Τρίτη, 31 Μαΐου 2011

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα

Ευνοϊκές ρυθμίσεις τόσο για την εξόφληση των προστίμων που έχουν ήδη επιβληθεί στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κτισμάτων, όσο και για τις αδήλωτες πισίνες, αναμένεται να περιλαμβάνει το νέο πακέτο της «τακτοποίησης» των παραβιάσεων χρήσης γης.
 
Το οικονομικό επιτελείο προωθεί με ταχύτατες διαδικασίες τις εν λόγω ρυθμίσεις - μέτρα, καθώς προσδοκά ότι μόνο από τα αυθαίρετα κτίσματα και τις καταπατημένες εκτάσεις του δημοσίου μπορεί να εισρεύσει στα δημόσια ταμεία ποσό τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ, ενώ μόνο φέτος οι εισπράξεις μπορούν να ενισχυθούν κατά 500 εκατ. ευρώ.
 
Αξίζει εξάλλου να σημειωθεί ότι και από τα πρόστιμα που έχουν ήδη επιβληθεί στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων μπορούν να εισπραχθούν ακόμη 500 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντικά ποσά υπολογίζεται ότι θα εισρεύσουν και από τους ιδιοκτήτες που δεν έχουν δηλώσει τις πισίνες τους και οι οποίοι θα θελήσουν να «τακτοποιήσουν» τις εκκρεμότητές τους με τις Δ.Ο.Υ..Κινήσεις οι οποίες φυσικά εντάσσονται στο γενικότερο εισπρακτικό σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αφενός για να κλείσει τη «μαύρη τρύπα» του φετινού προϋπολογισμού που αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ, αφετέρου για να αντιστραφεί τους επόμενους μήνες η αρνητική εικόνα των εσόδων με στόχο την ορθή εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού.Στόχος ο οποίος θα δώσει «ανάσα» εντός και εκτός Ελλάδος, αφού θα στείλει σαφές μήνυμα και προς τις αγορές, ότι η χώρα εφαρμόζει το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα που θα δώσουν λύση στην κρίση χρέους.Στο πλαίσιο εξάλλου αυτό, με βάση τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου ευνοημένοι από τις νέες ρυθμίσεις θα είναι αυτοί που έχουν πιαστεί παλαιότερα στην «τσιμπίδα» της πολεοδομίας αλλά τα πρόστιμα, τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ, δεν έχουν ακόμη εισπραχθεί.Οι συγκεκριμένοι πολίτες θα κληθούν λοιπόν, με βάση την εισήγηση που κερδίζει συνεχώς έδαφος στο υπουργείο Οικονομικών, να πληρώσουν σε δόσεις ένα φτηνό πρόστιμο ανέγερσης, το οποίο σήμερα ισούται με το 30% επί της αντικειμενικής αξίας, με επιπλέον μπόνους τη μείωση του ετησίου προστίμου διατήρησης (σήμερα είναι ίσο με το 5% επί της αντικειμενικής αξίας), ώστε το τελικό πρόστιμο να είναι μειωμένο έως και 50% σε σχέση με το αρχικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...