Κυριακή, 1 Μαΐου 2011

Στο "στόχαστρο" η μεγάλη ακίνητη περιουσία

Φορολογούμενοι με μεγάλη ακίνητη περιουσία και χρέη στο δημόσιο και ελεύθεροι επαγγελματίες με ληξιπρόθεσμες οφειλές βρίσκονται μεταξύ άλλων στο στόχαστρο των ελέγχων που κάνει η εφορία και το ΣΔΟΕ όπως προκύπτει από τις εκθέσεις προόδου των πέντε ομάδων εργασίας που έχουν συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών για τη φοροδιαφυγή.

Όπως προκύπτει από αυτά, σε εξέλιξη βρίσκονται κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων όσων έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο, μεταξύ των οποίων όσοι χρωστούν οφειλές άνω των 200.000 ευρώ, προμηθευτές αλυσίδων ηλεκτρονικών, μεγάλων εταιρειών, σούπερ-μάρκετ, τραγουδιστές, συμβολαιογράφοι.

Μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών λαμβάνονται και για τις εξής κατηγορίες φορολογούμενων: Φορολογούμενοι με ακίνητα σε Μύκονο-Σαντορίνη, όσοι έχουν επαγγελματικά ακίνητα στο 1ο Διαμέρισμα Αθηνών, όσοι έχουν ακίνητα σε περιοχές με υψηλή τιμή ζώνης, Φαρμακεία, οφειλέτες Δ.Ο.Υ εξωτερικού, προμηθευτές του υπουργείου Υγείας, ιδιοκτήτες μισθωμένων ακινήτων του υπ. Πολιτισμού.

Ταυτόχρονα στο στόχαστρο βρίσκονται μια σειρά κατηγορίες φορολογούμενων με μεγάλη ακίνητη περιουσία, όπως :
- 110 φυσικά πρόσωπα, με τη μεγαλύτερη αξία περιουσίας το 2007.
- 150 φυσικά πρόσωπα που ελέγχονται για το πόθεν έσχες τους.
- 1.700 κατασκευαστές που δεν δήλωναν εισοδήματα από οικοδομές.
- 9.173 φυσικά πρόσωπα που δεν υπέβαλαν δήλωση ΦΜΑΠ το 2007.
- όσοι δεν υπέβαλαν ΦΜΑΠ για ένα ή παραπάνω έτη, την περίοδο 1999-2007.
Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να ανακοινωθεί, τελικά, το εθνικό επιχειρησιακό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.Το πρόγραμμα εξετάστηκε χθες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών και θα περιλαμβάνει μέτρα και στόχους για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με ορίζοντα τριετίας, δηλαδή θα έχει διάρκεια από το 2011 έως και το 2013, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και να αυξήσει τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...