Δευτέρα, 18 Απριλίου 2011

Invest in Greece: Απώλειες 10% στον κλάδο real estate λόγω της κρίσης

Στο 10% ανέρχονται οι απώλειες στον κλάδο του real estate τα δύο χρόνια της κρίσης σύμφωνα με στοιχεία του Invest in Greece.


Όπως αναφέρεται, το ποσοστό αυτό θεωρείται ιδιαίτερα χαμηλό σε σχέση με τις αποδόσεις που παρουσιάζουν άλλοι κλάδοι της οικονομίας.

Σε σχετική ανάλυσή του για τον κλάδο των ακινήτων στην ελληνική αγορά το Invest in Greece επισημαίνει πέντε σημαντικούς λόγους για να επενδύσει κανείς αυτή την στιγμή στο εγχώριο real estate, οι οποίοι έχουν ως εξής:

- Το κόστος κατασκευής έχει μειωθεί σημαντικά ακριβώς λόγω των μειωμένων επενδύσεων στον κλάδο των κατασκευών στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα ως απόρροια της κρίσης.
- Σε βάθος χρόνου και με βάση τα ιστορικά στοιχεία, το real estate αποδίδει καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη μορφή επενδύσεων στη χώρα μας.
- Ο συγκεκριμένος τομέας έδειξε μεγάλη ανθεκτικότητα ακόμη και κατά την περίοδο της κρίσης.
- Παρά τη μεγάλη κρίση που υφίσταται ο κλάδος των κατασκευών στην Ελλάδα, οι τιμές των ακινήτων στην εγχώρια αγορά έχουν μειωθεί σταδιακά και σε λογικά επίπεδα χωρίς να υφίσταται κίνδυνος ''φούσκας''.
- Νέα έργα στο δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα βρίσκονται καθ' όδον, γεγονός που αναμένεται να αυξήσει το ενδιαφέρον για τον κλάδο.
Για τις επενδυτικές ευκαιρίες στα ακίνητα το Invest in Greece αναφέρει ότι ευκαιρίες παρουσιάζονται:
- στον κλάδο των γραφείων με ένα στόκ στην Αθήνα πάνω από 5 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα. Το Invest in Greece προβλέπει ότι θα υπάρξουν νέες ανάγκες. Η επέκταση του μετρό στην Αθήνα και η καταστασή της γραμμής στη Θεσσαλονίκη σε συνδυασμό με τη μελλοντική επέκταση της Αττικής Οδού υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσουν σημαντικές ευκαιρίες, ενώ ειδικά για την περίπτωση της Αττικής Οδού, νέες αγορές έχουν αρχίσει να δημιουργούνται στις γύρω περιοχές. Αντίστοιχα, το επενδυτικό πλάνο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά εκτιμάται ότι δημιουργεί νέες ευκαιρίες στον Πειραιά.
- Στα εμπορικά καταστήματα εκτιμάται ότι συνεχίζεται η επέκταση των μεγάλων λιανεμπορικών ομίλων καθώς η εγχώρια αγορά των mall παραμένει περιορισμένη σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, ενώ οι αποδόσεις στην Αθήνα για τα εμπορικά καταστήματα προσεγγίζουν το 7%.
- Στον τουρισμό, πάνω από 20 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν επενδυτές στην αγορά εξοχικής κατοικίας, όπου σύμφωνα με σχετική έρευνα της Deloitte υπάρχει δυνητική ζήτηση για 1 εκατομμύρια σπίτια. Σύμφωνα με το International Retirement Directory της Daily Telegraph, Eλλάδα και Κύπρος περιλαμβάνονται στην πεντάδα των πιο ελκυστικών προορισμών για τους Βρετανούς και άλλους Βορειοευρωπαίους πολίτες για την αγορά β' κατοικίας. Επίσης, σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, μία ανάπτυξη στην Ελλάδα στον κλάδο της παραθεριστικής κατοικίας θα μπορούσε να δημιουργήσει ενίσχυση του ΑΕΠ σε ποσοστό 0,5% σε ετήσια βάση. Τέλος παρά τις τρέχουσες συνθήκες κρίσης, τα δάνεια για παραθεριστική κατοικία στην Ελλάδα αναμένεται να φθάσουν τις 80.000 σε βάθος δεκαετίας.
- Στον κλάδο των βιομηχανικών χώρων και των logistics, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Εθνικής Τράπεζας η σταδιακή μετεξέλιξη της Ελλάδος σε περιφερειακή κόμβο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση κατά 0,2% του ΑΕΠ.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...