Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011

Κάθετα έπεσε η οικοδομική δραστηριότητα στην Ήπειρο

4 -9,9% οι άδειες, - 26,5% η επιφάνεια και -30,4% ο όγκος!
Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε το 2010 η συνολική οικοδομική δραστηριότητα στην Ήπειρο, γεγονός που επιβεβαιώνει την δυσμενή θέση στην οποία έχουν περιέλθει εκατοντάδες επαγγελματίες του κλάδου.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα το 2010 το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας (Ιδιωτική – Δημόσια) διαμορφώθηκε σε 1.839 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 477,6 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 1.699,8 χιλιάδες m3 όγκου. Αξίζει να σημειωθεί ότι συγκριτικά με το 2009 μειώθηκε κατά 9,9% ο αριθμός των οικοδομικών αδειών, κατά 26,5% η επιφάνεια και κατά 30,4% (!) ο όγκος.Στο σύνολο της χώρας η οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει μείωση κατά 11,1% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 19,9% στην επιφάνεια και κατά 24,1% στον όγκο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2009.

Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Σε αρνητικά επίπεδα κινήθηκε πέρυσι και η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στην Ήπειρο, όπως και πανελλαδικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ εμφάνισε μείωση κατά 9,5% στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, κατά 29,5% στην επιφάνεια και κατά 33,5% στον όγκο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2009.

ΔΥΣΟΙΩΝΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Η αρνητική αυτή κατάσταση και ψυχολογία στον κλάδο της οικοδομής δεν φαίνεται να αλλάζει σύντομα, καθώς οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς δεν είναι καθόλου ευοίωνες. Αυτό το βλέπουμε έντονα και στην περιοχή μας,η παρατεταμένη κρίση στην οικοδομή έχει οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία.Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα για όσους έχουν αναγκαστεί να καταφύγουν σε τραπεζικό δανεισμό για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα με τις υποχρεώσεις τους. Από την άλλη πολλά από τα καινούργια διαμερίσματα παραμένουν απούλητα, αφού και οι λιγοστοί πια αγοραστές καταφεύγουν σε παλιότερα σπίτια, τα οποία είναι και φθηνότερα. Σ’ αυτό δεν βοηθούν ούτε οι τράπεζες, οι οποίες έχουν κλείσει τις κάνουλες του δανεισμού και πλέον δίνουν δάνεια με το… σταγονόμετρο.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...