Σάββατο, 1 Ιανουαρίου 2011

Καταρρέει η κτηματαγορά...

Οι κατασκευαστές ακινήτων περνούν δύσκολες ώρες. Η ζήτηση βρίσκεται στο ναδίρ ενώ ο κλάδος περνά τη μεγαλύτερη κρίση της τελευταίας δεκαετίας. Οι πωλήσεις πανελλαδικά έχουν σημειώσει ραγδαία πτώση, άνω του 50% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ τα τελευταία χρόνια όσες οικοδομικές άδειες είχαν εκδοθεί μέχρι στιγμής δεν έχουν ενεργοποιηθεί.
Τα απούλητα διαμερίσματα πανελλαδικά ξεπερνούν σε αριθμό τις 150.000, ενώ μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε τουριστικές περιοχές που δέχθηκαν αλόγιστη ανάπτυξη, με την πτώση της ζήτησης να ξεπερνά το 70%.
Κατά μέσον όρο πάντως οι τιμές, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, στο εννεάμηνο του 2009 έπεσαν μόλις κατά 5% ή 10%. Για παράδειγμα, είχαμε μέση πτώση τιμών κατά 5% στην Αθήνα ή κατά 6% στη Θεσσαλονίκη. Ο βασικότερος λόγος για τον οποίο η ελληνική αγορά ακινήτων συμπεριφέρεται ακόμα έτσι είναι το γεγονός ότι οι κατασκευαστές δεν ήταν εκτεθειμένοι σε σημαντικό δανεισμό, γι’ αυτό είχαν τη δυνατότητα να περιμένουν... Για πόσο όμως ακόμη, ούτε οι ίδιοι γνωρίζουν!
Οι στατιστικές πάντως περιγράφουν ότι το 2009 στην Αθήνα οι τιμές υποχώρησαν στο εννεάμηνο με μέσο ετήσιο ρυθμό 5,1%, στη Θεσσαλονίκη με 6% και στις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας με 3%. Ωστόσο, στη Θεσσαλονίκη οι τιμές το τρίτο τρίμηνο παρουσίασαν άνοδο 1,3% έναντι του προηγούμενου τριμήνου, παραμένοντας βέβαια χαμηλότερες κατά 5,2% από την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Στην Αθήνα η πτώση τιμών ξεκίνησε από το δεύτερο εξάμηνο του 2008 με αρνητική μεταβολή -0,3%, για να φτάσει σε -5,7% το τρίτο τρίμηνο του 2009.
Οι μεγαλύτερες μειώσεις
Η τελευταία έρευνα του ΙΟΒΕ και της Ρropindex για το 2009 κατέγραψε τις μεγαλύτερες μειώσεις τιμών (ως 20%) σε περιοχές όπως Άγιοι Ανάργυροι, Ίλιον, Μεταμόρφωση, Ν. Φιλαδέλφεια, Ν. Χαλκηδόνα, Άνω Λιόσια, Αχαρνών, Ζεφύρι, Καματερό, Νέα Πέραμος. Αλλά και τους πρώτους μήνες του 2010, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι τιμές υποχώρησαν πάνω από 11%. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι Νομοί Δράμας, Έβρου, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και η Κρήτη είδαν τις τιμές των ακινήτων να υποχωρούν ακόμη και 20% πέρυσι ενώ η έντονα πτωτική τάση συνεχίζεται όλο το 2010.
«Πεθαμένη» είναι η αγορά για σπίτια αξίας από 600.000 έως 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ βγαίνουν και πολλά προς πώληση από ιδιοκτήτες που έχουν οικονομικό πρόβλημα και αναζητούν φθηνότερες λύσεις. Άλλωστε και οι πλειστηριασμοί έχουν χτυπήσει κόκκινο... Οι προνοητικοί πάντως ιδιοκτήτες, που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τον δανεισμό τους, πουλάνε σε καλές τιμές ακίνητα προτού τα πάρει η τράπεζα και τα δώσει έναντι πινακίου φακής.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάντα με την Τράπεζα της Ελλάδος, στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου έχουν καταγραφεί μόλις 12.000 συναλλαγές μέσω των τραπεζών, όταν προ κρίσης σε έναν χρόνο καταγράφονταν πάνω από 70.000. Μάλιστα, ούτε η εξαγγελία ότι θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες οδήγησε τους πολίτες στο να επισπεύσουν την αγορά ενός ακινήτου ή τη μεταβίβαση κάποιου άλλου.
ΧΩΡΙΣΤΟ

Μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου θα μπορούν να υποβάλουν τα επενδυτικά τους σχέδια οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Πράσινος τουρισμός», ύψους 30 εκατ. ευρώ, το οποίο έθεσε σε λειτουργία το υπουργείο Τουρισμού. Το εν λόγω πρόγραμμα εμπίπτει στο πεδίο των κρατικών ενισχύσεων του τομέα τουρισμού μέσω ΕΣΠΑ και χρηματοδοτείται από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» (ΕΠΑΝ II) του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Δικαίωμα να καταθέσουν προτάσεις έχουν όλες οι επιχειρήσεις ξενοδοχείων, camping και ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων της χώρας, που λειτουργούν πριν από την 1η Ιανουαρίου 2009. Στην προκήρυξη επισημαίνεται ότι απαγορεύεται η σώρευση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας με άλλες κρατικές ενισχύσεις για τις ίδιες επιλέξιμες δαπάνες (όπως η επιδότηση δανείου από το ΤΕΜΠΜΕ).
Προϋπόθεση αποτελεί επίσης η επιχείρηση να μην είναι προβληματική και το ύψος του προϋπολογισμού του προτεινόμενου επενδυτικού σχεδίου να μην υπερβαίνει τον κύκλο εργασιών / ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης κατά το οικονομικό έτος 2009. Η χρονική διάρκεια ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων που θα εγκριθούν είναι δεκαοκτώ (18) μήνες από την ημερομηνία παραλαβής της υπουργικής απόφασης ένταξης του επενδυτικού σχεδίου στην πράξη.
Τα επενδυτικά σχέδια που δύναται να χρηματοδοτηθούν αφορούν τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιριακών εγκαταστάσεων και την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), την ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων εξοικονόμησης νερού, την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων (στερεών και υγρών αποβλήτων), την ενσωμάτωση περιβαλλοντικά / ενεργειακά φιλικών τεχνολογιών και μηχανολογικού εξοπλισμού, την ανάπτυξη πράσινων πολιτικών και διαδικασιών, την ενσωμάτωση περιβαλλοντικών προτύπων και, τέλος, την ενημέρωση και προβολή του περιβαλλοντικού «προφίλ» των επιδοτούμενων επιχειρήσεων.
Σημειώνεται ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα εξασφαλίζει στις επιχειρήσεις τη μείωση λειτουργικού κόστους μέσω εξοικονόμησης ενέργειας, νερού και ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων. Τα επενδυτικά σχέδια που θα ενταχθούν προβλέπεται να τονώσουν τη δραστηριότητα των επιχειρηματιών του τουρισμού και να βελτιώσουν το ποιοτικό επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών.
Παράλληλα, η χώρα θα καταστεί πιο ελκυστική ως τόπος ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας, με σεβασμό στο περιβάλλον και την αειφορία. Τέλος, μακροπρόθεσμα το πρόγραμμα «Πράσινος τουρισμός» αναμένεται να ενισχύσει την περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών και των επιχειρηματιών, αλλά και την εταιρική κοινωνική ευθύνη.
Ο συνολικός προϋπολογισμός ανά επενδυτικό σχέδιο μπορεί να κυμαίνεται από 15.000 ευρώ έως 400.000 ευρώ. Η δημόσια χρηματοδότηση αποτελεί ποσοστό 40% του σχεδίου, με ειδική προσαύξηση επιπλέον 5% στις περιπτώσεις των μικρών νησιών (με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων).
Τα επενδυτικά σχέδια θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά έως και την 25η Φεβρουαρίου 2011, μέσω της ιστοσελίδας www.ependyseis.gr/mis. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται από τους παρακάτω ιστοχώρους: www.visitgreece.gr, www.yppo.gr, www.espa.gr, www.ependyseis.gr, www.antagonistikotita.gr και www.efepae.gr.
από το ποντικι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...