Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2010

"Xρυσάφι" για μια θέση κάτω από την Ακρόπολη

Acropolis of AthensImage via WikipediaΤου Δημήτρη Δελεβέγκου

Σε «σίγουρο χαρτί» του χρηματιστηρίου γης μετατρέπεται η περιοχή της Ακρόπολης και οι γειτονικές συνοικίες. Όπως αναφέρουν στο Capital.gr παράγοντες της κτηματαγοράς, τα ακίνητα στην Ακρόπολη εμφανίζουν υψηλές αποδόσεις, διατηρώντας ακόμη σημαντικές προοπτικές λόγω των έργων ανάπλασης που διαρκώς υλοποιούνται. Την ίδια στιγμή, το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, η διπλή δενδροφύτευση και η πεζοδρόμηση της Μακρυγιάννη έχουν οδηγήσει σε ύψη δυσθεώρητα τα μισθώματα των καταστημάτων αλλά και των θέσεων στάθμευσης στην ευρύτερη περιοχή.

Η περιοχή της Ακρόπολης που οριοθετείται μεταξύ των οδών Γαριβάλδι, Τσάμη Καρατάση, Μισαραλιώτη, του Περιφερειακού Φιλοπάππου, της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, του Θεάτρου Διονύσου και εκτείνεται μερικώς και στην οδό Βούρβαχη, αποτελεί τα τελευταία χρόνια ανερχόμενη αξία στο αθηναϊκό real estate. «Ουσιαστικά πρόκειται για μία μικρή περιοχή που στερείται αδιάθετων οικοπέδων και ακινήτων. Κίνητρο για όσους πωλούν ακίνητα στην περιοχή είναι το γεγονός ότι η αξία ενός διαμερίσματος 80 τ.μ. στην Ακρόπολη ισοδυναμεί με αυτήν μίας μονοκατοικίας, τύπου μεζονέτας, στο Γέρακα» επισημαίνει ο κ. Αλέξανδρος Ρώμας κτηματομεσίτης που δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην Ακρόπολη και στις όμορες συνοικίες.

O ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΩΜΑΣ
Υψηλές τιμές

«Οι τιμές των ακινήτων στην Ακρόπολη, όπως και στην ευρύτερη περιοχή, βρίσκονται σε συνεχή άνοδο. Ξεκίνησαν να εκτοξεύονται με την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, τη δημιουργία σταθμών μετρό, όπως και την κατασκευή του Νέου Μουσείου» εξηγεί μεσίτης, που βρίσκεται στην περιοχή τα τελευταία 20 χρόνια.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση καταστήματος 20 τ.μ. με υπόγειο 30 τ.μ. (ανήκει σε πολυτελή αλυσίδα τροφίμων) επί της οδού Μακρυγιάννη, του οποίου το μίσθωμα ανέρχεται στις 2.500 ευρώ ανά μήνα. Ταυτόχρονα, στην πλατεία Αβησσυνίας στο Μοναστηράκι κατάστημα 15 τ.μ. μισθώνεται προς 3.000 ευρώ το μήνα. «Οι τιμές αυτές δικαιολογούνται, καθώς οι περιοχές αυτές βρίσκονται στην «καρδιά» του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και συνιστούν διαχρονικά εγγυημένη επένδυση» σχολιάζουν κτηματομεσίτες.

Παράλληλα, στην οδό Βούρβαχη βρίσκονται υπό ανάπτυξη διαμερίσματα loft, με την τιμή πώλησης νεόδμητων κατοικιών και ρετιρέ να διαμορφώνεται στις 2.300 - 2.500 ευρώ και 4.000 – 4.500 ευρώ ανά τ.μ., αντιστοίχως. Το πρόβλημα στάθμευσης, ωστόσο, δημιουργεί από μόνο το μια νέα υπο-αγορά.

«Με δεδομένο ότι το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης επισκέπτονται καθημερινά 10.000 άτομα, μία θέση επί της Μακρυγιάννη, έστω και λίγων τετραγωνικών, κοστίζει χρυσάφι» επισημαίνει ο κ. Ρώμας.

Οι τιμές στο δρόμο που βρίσκεται «μια ανάσα» από την Ακρόπολη, την Διονυσίου Αρεοπαγίτου συναγωνίζονται αυτές της Ηρώδου Αττικού, με το τετραγωνικό μέτρο να αγγίζει τις 15.000 ευρώ για τις παλαιές κατοικίες (με θέα στην Ακρόπολη). Μάλιστα, η τιμή πώλησης καταστημάτων που απλώς γειτνιάζουν με τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου αγγίζει τις 10 χιλιάδες ευρώ ανά τ.μ. Αυτή τη στιγμή, μαγαζί 150 τ.μ. στην οδό Λεμπέση (κοντά στη Μακρυγιάννη) πωλείται προς 7.000 ευρώ ανά τ.μ.

Με θέα την Ακρόπολη

Όπως αναφέρει ο κ. Ρώμας, δεν υφίσταται μεγάλη διαφορά μεταξύ μεταχειρισμένων και νεόδμητων ακινήτων που βρίσκονται πλησίον του μετρό Ακρόπολη. Συγκεκριμένα, διαμερίσματα πρώτου ορόφου πωλούνται μεταξύ 2.000 και 2.500 ευρώ ανά τ.μ., ενώ, η τιμή πώλησης κατοικιών που «βλέπουν» Ακρόπολη ενδεχομένως να είναι χωρίς όριο.

«Ακίνητα που βρίσκονται κοντά σε σταθμούς μετρό, έχουν ευρύχωρη βεράντα και διαθέτουν απεριόριστη θέα στην Ακρόπολη δεν έχουν τιμή. Εξάλλου, δεν υπάρχει μεγάλη προσφορά για τέτοιου είδους κατοικίες» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ρώμας.

Η καλύτερη, όμως, θέα του Παρθενώνα υπάρχει από το Μετς, τη συνοικία της Αθήνας που βρίσκεται απέναντι και νοτιοανατολικά από το Ζάππειο στο λόφο Λογγίνο, ο οποίος αποτελεί νότια συνέχεια του λόφου Αρδηττού. «Αν και η οδός Αρδηττού είναι θορυβώδης, εκεί ένα ακίνητο διαθέτει απεριόριστη θέα στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα, το Ηρώδειο, την Πλάκα, το Λυκαβηττό αλλά και τη θάλασσα» τονίζει ο κ. Ρώμας.

Από την πλευρά του ο κ. Παπαγιαννόπουλος, αναφέρει πως πριν από περίπου μία δεκαετία η θέα στην Ακρόπολη δεν ήταν καταλύτης για την τιμή ενός ακινήτου. «Αντίθετα, σήμερα, όσοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν σπίτι στην περιοχή, πάντα μας ρωτούν αν «βλέπει» Ακρόπολη» επισημαίνει.

«Χρυσάφι» με άγγιγμα ιστορίας

Υπό ανάπτυξη βρίσκονται και οι συνοικίες περιμετρικά της Ακρόπολης, με τις τιμές των ακινήτων να μην έχουν φτάσει ακόμη στο ανώτατο επίπεδο.

Στην Πλάκα, σύμφωνα με κτηματομεσίτες, ο υποψήφιος αγοραστής ενδεχομένως να βρεθεί αντιμέτωπος με ποικίλα γραφειοκρατικά και νομικά εμπόδια, εξαιτίας του ιδιότυπου ιδιοκτησιακού καθεστώτος που διέπει τα ακίνητα της περιοχής. Εκεί οι τιμές για παλαιάς και καινούργιας κατασκευής σπίτια διαμορφώνονται στις 2.200 ευρώ / τ.μ. και 4 χιλιάδες ευρώ / τ.μ.

Αντίστοιχα, στην ξεχωριστή συνοικία των Αναφιώτικων η τιμή πώλησης ενός ακινήτου 200 τ.μ. που χρήζει, όμως, ανακαίνισης διαμορφώνεται περίπου στις 4 χιλιάδες ευρώ / τ.μ. Στο Μετς, οι τιμές πώλησης των νεόδμητων σπιτιών έχουν ως «βάση» περίπου τις 3 χιλιάδες ευρώ / τ.μ.

Στο Θησείο, στους δρόμους εγγύς του Αστεροσκοπείου η τιμή πώλησης ενός ακινήτου ξεκινάει από τις 5 χιλιάδες ευρώ ανά τ.μ. Στην οδό Νηλέως (κάθετη της Αποστόλου Παύλου) οι τιμές είναι χαμηλότερες, ήτοι περίπου στις 2.500 ευρώ / τ.μ., ενώ, αν το ακίνητο «βλέπει» Ακρόπολη, οι τιμές παίρνουν την ανιούσα.

Στα Άνω Πετράλωνα που ανήκουν στην κατηγορία των υπό ανάπτυξη περιοχών, οι τιμές για παλαιά και νεόδμητα σπίτια διαμορφώνονται στα 1.100 ευρώ / τ.μ. και 2.700 ευρώ / τ.μ., αντιστοίχως. Στο Κουκάκι, στις παρυφές της Ακρόπολης, μία νεόδμητη κατοικία μπορεί να πωληθεί προς 5.000 ευρώ / τ.μ..

Όσον αφορά το Φιξ, όπως αναφέρει ο κ. Ρώμας, ρετιρέ επί της Καλλιρόης με θέα στα Τουρκοβούνια, τον Λυκαβηττό, τον Λόφο Φιλοππάπου και τη θάλασσα που αγοράστηκε πριν από δύο χρόνια 330 χιλιάδες ευρώ σήμερα πωλείται προς 500 χιλιάδες ευρώ.Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...