Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010

Μέτρα για την επιστροφή ιδιοκτητών ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας

Μέτρα για την ανάπτυξη των υποβαθμισμένων περιοχών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα ανακοινωθούν μετά τις γιορτές, περιλαμβανομένων και κινήτρων για την επιστροφή σε αυτές των ιδιοκτητών ακινήτων.

Τα παραπάνω προανήγγειλε η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη κατά την ομιλία της επί της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2011. Όπως είπε, στόχος των έργων αναβάθμισης που προβλέπονται μέσα από τα δύο προγράμματα Αθήνα -Αττική 2014 και Θεσσαλονίκη 2012, θα είναι:

-Η συγκράτηση ή επιστροφή των ιδιοκτητών ακινήτων στις περιοχές αυτές
-Η προσέλκυση κατοίκων και ενοικιαστών μεσαίων εισοδηματικών τάξεων και αλλαγή μέρους της υπάρχουσας χρήσης σε χρήση κατοικίας.
Ακόμα, η κ. Μπιρμπίλη, επεσήμανε ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2011 θα κατατεθούν οι προτάσεις για τα Ρυθμιστικά Σχέδια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ενώ υπογράμμισε ότι τα μεγάλα έργα που θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία της Αθήνας, εξελίσσονται γρήγορα και περιλαμβάνουν πεζοδρόμηση λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας, γραμμική πλατεία στην Πανεπιστημίου με μέσα σταθερής τροχιάς πάνω σε αυτή, Φαληρικός Όρμος, αναβάθμιση των παραδοσιακών περιοχών κατοικίας της Αθήνας - Πατήσια, Κυψέλη, Εξάρχεια.

«Η ανάδειξη και σύνδεση των κέντρων Αθήνας- Πειραιά και της οδού Πειραιώς θα αποτελέσει ισχυρό κορμό της νέας μητρόπολης, που θα συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της κρίσης στο κέντρο», πρόσθεσε η κ. Μπιρμπίλη.


Η υπουργός Περιβάλλοντος εκτίμησε ακόμα ότι τα επόμενα 10 χρόνια θα πραγματοποιηθούν 3.100.000 ενεργειακές παρεμβάσεις σε κτήρια και σημείωσε ότι «από την εφαρμογή του προγράμματος, "Χτίζοντας το Μέλλον" θα επιβαρυνθούμε λιγότερο συνολικά ως κοινωνία 9 δισ. ευρώ σε αντίστοιχες ενεργειακές δαπάνες, μέχρι το 2020».

«Οι πόροι αυτοί αφενός θα συνεισφέρουν στον εθνικό στόχο εξοικονόμησης ενέργειας κατά 20%, αφετέρου θα αποτελέσουν ένα μοχλό για ανάπτυξη και εξειδίκευση του κλάδου των οικοδομικών κατασκευών και της βιομηχανίας δομικών υλικών και ενεργειακών προϊόντων. Παράλληλα, προβλέπονται παρεμβάσεις με την προσφορά ατόκων δανείων και επιδοτήσεων στους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας ώστε να χρηματοδοτηθούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις σε παλιά σπίτια», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια, η κ. Μπιρμπίλη τόνισε ότι το Πρόγραμμα υλοποιείται μέσω του Ειδικού Ταμείου Xαρτοφυλακίου, με προϋπολογισμό 396 εκατ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ και συνεισφέρει στα τραπεζικά δανειακά κεφάλαια ενώ παρέχει ρευστότητα στην αγορά με μειωμένα επιτόκια.
«Αντίστοιχες δράσεις προβλέπονται και για τις επιχειρήσεις δίνοντας τη δυνατότητα να μειώσουν τις καταναλώσεις τους, τα κόστη τους και τις εκπομπές άνθρακα», ανέφερε η κ. Μπιρμπίλη, προσθέτοντας ότι «ξεκινάμε ήδη με τις τρεις πρώτες πράσινες γειτονιές στη Δυτική Αθήνα και 40 Πράσινα Σχολεία».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...