Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2010

Φωτιά σε τιμές και φόρους ακινήτων σε 449 οικισμούς του Νομού Ιωαννίνων!!!

Αυξήσεις-φωτιά, από 100% έως και 200%, στις φορολογητέες αξίες των ακινήτων που βρίσκονται σε 449 οικισμούς του Νομού Ιωαννίνων,θα προκαλέσει από την 1η-1-2011 η επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών τιμών ζώνης στις συγκεκριμένες περιοχές, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, που αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.
 
Αποτέλεσμα των αυξήσεων των φορολογητέων αξιών θα είναι να εκτιναχθούν στα ύψη οι φόροι που θα επιβαρύνουν τις μεταβιβάσεις, τις γονικές παροχές, τις δωρεές και τις κληρονομιές ακινήτων στις περιοχές αυτές. Επιπλέον, όσοι φορολογούμενοι κατέχουν ακίνητα στις υπό ένταξη περιοχές ενδέχεται, για πρώτη φορά, να υποχρεωθούν να πληρώσουν Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Τι ισχύει σήμερα
Στις περιοχές που θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα από την 1η-1-2011, ο προσδιορισμός των φορολογητέων αξιών των ακινήτων γίνεται αυτή τη στιγμή με βάση ένα μεικτό σύστημα το οποίο προβλέπει για τα μεν κτίσματα (κατοικίες, μονοκατοικίες, καταστήματα κτλ.) τη χρησιμοποίηση συγκεκριμένων “τιμών εκκίνησης ελαχίστου κόστους οικοδομής”, για τα δε οικόπεδα τον καθορισμό των τιμών από τους προϊσταμένους των αρμοδίων ΔΟΥ κατόπιν συνυπολογισμού συγκριτικών στοιχείων σχετικών με τις αγοραίες αξίες γειτονικών ακινήτων. 
 
Οι “τιμές εκκίνησης ελαχίστου κόστους οικοδομής”, οι οποίες χρησιμοποιούνται σήμερα στις συγκεκριμένες περιοχές για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των κατοικιών και των κτιρίων επαγγελματικής στέγης, κυμαίνονται από 230 έως 630 ευρώ ανά τ.μ. Συνεπώς από τη στιγμή που θα εφαρμοστούν στις περιοχές αυτές τιμές ζώνης από 600 έως 1.800 ευρώ ανά τ.μ., οι φορολογητέες αξίες που θα προκύπτουν για κατοικίες και επαγγελματική στέγη θα είναι αυξημένες κατά 100% έως 200%!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...