Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2010

3.500 ευρώ το τετραγωνικό: 1ος όροφος κάτω από την Ακρόπολη

Η πεζοδρόμηση της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, τα έργα ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, το μετρό, η πράσινη νησίδα με το τραμ λίγο πιο κάτω έχουν μετατρέψει την ήδη προνομιούχα περιοχή της Ακρόπολης σε άκρως ελκυστικό σημείο του αθηναϊκού real estate. Τώρα, το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης ενισχύει την αξία της.
Image ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ / Lifo 
 
«Το 2000 αγόραζες διαμερισμα στο Φιξ με 100.000 ευρώ και τώρα πια χρειάζεσαι 220.000 ευρώ». 
 
Με το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, το τοπίο στους γύρω δρόμους έχει αλλάξει αρδην. Εκτός από την πεζοδρόμηση της οδού Μακρυγιάννη, τη διπλή δενδροφύτευση και τους πυρετώδεις ρυθμούς της τελευταίας στιγμής, η σύνθεση των μαγαζιών της οδού Μακρυγιάννη και ενός κομματιού της Διονυσίου Αρεοπαγίτου είναι διαφορετική απ' ό,τι ξέραμε: μετρήσαμε έξι καφετέριες και εστιατόρια σε ένα μόνο κομματάκι της οδού Μακρυγιάννη -από παγωτατζίδικα και μπιστρό μέχρι ταβέρνες με καρό τραπεζόμαντηλα. Καινούργιες αφίξεις στη γειτονιά είναι οι αίθουσες τέχνης, κάτι μεταξύ γκαλερί και art shop για τουρίστες με καλλιτεχνικές ανησυχίες, που θέλουν κάτι παραπάνω από σουβενίρ της θεάς Αφροδίτης και καρτ ποστάλ με τον Πρίαπο.

Για τους παλιότερους καταστηματάρχες, η πρώτη μεγάλη αλλαγή ήρθε με το μετρό, που άνοιξε λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Το μετρό μού έφερε πάρα πολλή πελατεία. Έρχονται από όλη την Αθήνα πια να ψωνίσουν εδώ» μας είπε ιδιοκτήτρια κοσμηματοπωλείου της οδού Μακρυγιάννη, που δεν ήθελε να αναφερθεί το όνομά της. Βρίσκεται εκεί 20 χρόνια. Μαζί με την αύξηση της πελατείας, βέβαια, έρχονται και οι αυξήσεις στο ενοίκιο - σε μια περιοχή που ήδη έχει αλλάξει κατά πολύ τα τελευταία χρόνια. «Φυσικά και έχει αυξηθεί το νοίκι μου τα τελευταία χρόνια, και μάλιστα αρκετά, αλλά ακόμα υποφέρεται. Για το μέλλον είναι που δεν ξέρω» μας είπε χαρακτηριστικά η ιδιοκτήτρια του κοσμηματοπωλείου.

Δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που επένδυσαν εδώ, με την προοπτική του μουσείου και των 2,5 εκατομμυρίων επισκεπτών που θα περνούν από εδώ κάθε χρόνο. Σχεδόν ενάμιση χρόνο τώρα, λίγο πιο πίσω από το μουσείο, στην οδό Μητσαίων λειτουργεί το μαγαζί των Greece is for Lovers, σχεδιαστών προϊόντων που φτιάχνουν τη δική τους ειρωνική εκδοχή των πατροπαράδοτων ελληνικών σουξέ - από πιάτα μέχρι κουρτίνες μπάνιου και κούπες.«Ήρθαμε εδώ γιατί μας άρεσαν η περιοχή, τα κιτς μαγαζιά, οι τουρίστες. Θεωρήσαμε επίσης ότι με το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης ίσως θα είχαμε και περισσότερο κόσμο» λέει η Χριστίνα Κοτσιλέλου, ένα από τα τρία μέλη της ομάδας. «Ήδη βλέπουμε περισσότερους τουρίστες στην περιοχή σε σχέση με αυτό που βλέπαμε ενα χρόνο πριν, πάντως» προσθέτει. 

Αλεξ. Ρώμας

Εκεί που τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά είναι στις αγορές και ενοικιάσεις κατοικιών. Η περιοχή της Ακρόπολης εξελίσσεται σε μια από τις πιο δυναμικές και πιο ακριβές της Αθήνας. Σε αντίθεση με το Κολωνάκι, που οι τιμές έχουν μείνει στάσιμες εδώ και κάποια χρόνια, η περιοχή της Ακρόπολης έχει μεγάλες προοπτικές για περαιτέρω αυξήσεις.

Ο Αλέξανδρος Ρώμας είναι από τους λίγους μεσίτες που ειδικεύονται στην περιοχή της Ακρόπολης. «Οι τιμές έχουν παγώσει λόγω της κρίσης, αλλά πριν ανέβαιναν σταθερά κατά 25% κάθε χρόνο, τουλάχιστον την τελευταία επταετία» λέει. Αυτήν τη στιγμή ένα καινούργιο σπίτι 1ου ορόφου πουλιέται γύρω στα 3.500 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ εξίσου ακριβή είναι πλέον και η ενοικίαση, που ξεκινά από 10 ευρώ το τετραγωνικό και φτάνει τα 65-70 ευρώ. Όλα αυτά φυσικά ισχύουν, αν ένα διαμέρισμα δεν έχει το «χρυσό» πλεονέκτημα της θέας στην Ακρόπολη. «Εάν έχεις ανεμπόδιστη θεα στην Ακρόπολη, απλώς δεν υπάρχει τιμή. Αυτό ίσχυε πάντα, αλλά όχι στο βαθμό που ισχύει πλέον τώρα. Εξάλλου, μιλάμε για μια περιοχή που δεν έχει οικόπεδα» λέει ο κ. Ρώμας.

Το Μουσείο της Ακρόπολης έχει συνεισφέρει σημαντικά σε αυτή την αύξηση των τιμών. Απ' ο,τι φαίνεται, τα έργα για το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης έδωσαν την τελική ώθηση σε ανθρώπους που ήθελαν να επενδύσουν σε αγορά σπιτιού στην περιοχή. Η μόνη διαφορά είναι πως πλέον έχει αλλάξει το προφίλ του τυπικού αγοραστή στη γειτονιά: «Πλέον έχουν αλλάξει τα πορτοφόλια. Κάποιος που έμενε για χρόνια στα βόρεια αλλά και στα νότια προάστια, κι έχει βαρεθεί τη μοναξιά και τη ρουτίνα του κήπου και του πράσινου, κατηφορίζει πια στο κέντρο»μας λέει ο κ. Ρώμας.
To πραγματικά ενδιαφέρον δεν είναι μόνο η ιλλιγιώδης αύξηση των ενοικίων και των τιμών πώλησης αλλά ότι η άνοδος της περιοχής έχει συμπαρασύρει και τις γειτονικές περιοχές: το Φιξ, το Κουκάκι, το κομμάτι του Νέου Κόσμου που είναι πάνω από την Καλλιρρόης. «Ειδικά τα τελευταία χρόνια, το Φιξ, παραδείγματος χάριν, έχει ανέβει απίστευτα. Χάρη στη γενικότερη ανάπλαση με το Μουσείο της Ακρόπολης, τις πεζοδρομήσεις και το μετρό, η αύξηση στις τιμές αγγίζει το 120%. «Το 2000 αγόραζες διαμερισμα στο Φιξ με 100.000 ευρώ και τώρα πια χρειάζεσαι 220.000 ευρώ».

Η νέα πολυτέλεια

Ενδεικτική της «νέας πολυτέλειας» της περιοχής ειναι και η επένδυση που έχει γίνει στο ακίνητο στη γωνία Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Μακρυγιάννη. Πρόκειται για μια από τις πιο πολυαναμενόμενες επενδύσεις των τελευταίων ετών στην περιοχή - η πρόσοψη του κτιρίου αποκαλύφθηκε πριν απο μερικές εβδομάδες, μετά απο 3,5 χρόνια εργασιών. «Ήταν στο πρόγραμμα πολλά χρόνια να ανακαινιστεί το κτίριο, αλλά το μουσείο και η ανάπλαση της περιοχής σίγουρα έπαιξαν ρόλο. Είναι μια επένδυση για μια περιοχή που αξίζει τέτοιο κτίριο» λέει η Ιρένε Τζιβέλη, στην οικογένεια της οποίας ανήκει το κτίριο και η διαχείρισή του μέσω της εταιρείας Μiticas Properties.
Η ιστορία πίσω από την επένδυση είναι ενδιαφέρουσα και σχεδόν «διεθνής». Το κτίριο ήταν νεοκλασικό και το 1963 ξαναχτίστηκε σε μοντέρνο στυλ. Ο κ. Τζιβέλης, Έλληνας, που έμενε για πολλά χρόνια στην Ιταλία, αγόρασε το κτίριο το 1979, έχοντας εμπνευστεί από το διαμέρισμα του Τζόρτζιο ντε Κίρικο στην Piazza di Spagna και θέλοντας να φτιάξει κάτι ανάλογο και στην Ελλάδα.

Πριν από 3,5 χρόνια το κτίριο άρχισε να ξαναχτίζεται υπό την επίβλεψη της εταιρείας Potiropoulos D&L, με υπεύθυνη τη Λιάνα Ποτηροπούλου. «Έμπνευση για το καινούργιο κτίριο υπήρξε μια παλιά φωτογραφία της περιοχής, που έδειχνε το κτίριο όπως ήταν στην αρχική του μορφή, καθώς και η επιθυμία των γονιών μου να γίνει το σπίτι σε νεοκλασικό στυλ. Μας ενδιέφερε να επαναφέρουμε το κτίριο στην παλιά του αίγλη» λέει η Ιρένε Τζιβέλη. Το ακίνητο θα έχει εννιά διαμερίσματα - όλα με θέα στην Ακρόπολη και φτιαγμένα με προδιαγραφές πολυτελείας, ενώ το κτίριο θα διαθέτει και γυμναστήριο με χαμάμ. Στο ισόγειο θα υπάρχει χώρος για 2 καταστήματα, τα οποία θα έχουν το προνόμιο να βλέπουν μέσα από επιδαπέδια ειδική κατασκευή μωσαϊκά του 200 μ.Χ. που ανακαλύφτηκαν με την ανακατασκευή του κτιρίου. Κανένα από τα διαμερίσματα ή τα καταστήματα δεν διατίθενται προς πώληση. Θα είναι όλα προς ενοικίαση και τα διαμερίσματα αναμένεται να είναι έτοιμα μέχρι τον Οκτώβρη. Όσο για την τιμή; «Υπάρχει ζήτηση, αλλά δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα τα ενοίκια. Θα κινηθούμε, λογικά, με την κατασκευή και σε σχέση πάντα με τη θέα της Ακρόπολης. Εδώ άλλοι βλέπουν μια μυτούλα της Ακρόπολης και χρεώνουν υπέρογκα ποσά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...