Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου 2010

Greenpeace: Αλλαγή σελίδας στον κτιριακό τομέα;

Ως ίσως το πιο φιλόδοξο σε όλη την ΕΕ, καλωσορίζει η Greenpeace το πρόγραμμα «Χτίζοντας το μέλλον» για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων ως το 2020, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

«Για να γίνει πραγματικότητα όμως», συμπληρώνει «και να μην παραμείνει μία ακόμα προεκλογική εξαγγελία, η κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει τη συμμετοχή του τραπεζικού τομέα στο πρόγραμμα και να το στηρίξει ουσιαστικά με φορολογικά κίνητρα προς τους πολίτες».

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση περίπου 1 εκατομμυρίων κτιρίων ως το 2020, κυρίως μέσα από εθελοντικές συμφωνίες με τη βιομηχανία προκειμένου οι τελευταίες να παρέχουν πραγματικές εκπτώσεις τουλάχιστον 20% σε προϊόντα και υπηρεσίες εξοικονόμησης ενέργειας.

Θεωρητικά, εκατομμύρια πολίτες θα έχουν ένα κίνητρο να αναβαθμίσουν τις κατοικίες τους με χαμηλότερο κόστος, ενώ θα δημιουργηθεί μία μεγάλη αγορά με προϊόντα και υπηρεσίες εξοικονόμησης ενέργειας από την οποία θα ενισχυθεί ο κατασκευαστικός κλάδος.

Σύμφωνα με στοιχεία της Greenpeace η εφαρμογή του προγράμματος θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερες από 140.000 θέσεις εργασίας.

Η περιβαλλοντική οργάνωση ωστόσο επισημαίνει πως η εμπειρία έχει δείξει ότι στην πράξη οι εθελοντικές συμφωνίες από μόνες τους δε λειτουργούν και θα πρέπει να υποστηρίζονται από ισχυρά φορολογικά κίνητρα προκειμένου να κινηθεί η αγορά.

Επίσης, όπως αναφέρει, παραμένει ασαφές ποιος θα είναι ο ρόλος του τραπεζικού τομέα στο πρόγραμμα, καθότι χωρίς την παροχή κρατικών εγγυήσεων και χαμηλότοκων δανείων προς τους πολίτες η πραγματοποίηση παρεμβάσεων μεγάλης κλίμακας στον οικιακό και τριτογενή τομέα καθίσταται εξαιρετικά αμφίβολη.

Η Greenpeace στηρίζει τη συγκεκριμένη προσπάθεια της κυβέρνησης και την καλεί να την ενισχύσει με συγκεκριμένα φορολογικά κίνητρα και ενεργό συμμετοχή του τραπεζικού τομέα.
NAFTEMPORIKI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...