Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2010

Αύξηση των αιτήσεων για ρύθμιση των ημιυπαίθριων

Εντυπωσιακά αυξημένη εμφανίζεται η κινητικότητα στις Πολεοδομίες της χώρας, καθώς, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, οι πολίτες σπεύδουν με την είσοδο του φθινοπώρου να επωφεληθούν από την πολεοδομική ασυλία διάρκειας 40 ετών, που τους δίνει η πολιτεία, με την προϋπόθεση καταβολής προστίμου για την αλλαγή χρήσης ημιυπαίθριων χώρων.

Από τις 350 αιτήσεις για ρύθμιση που ήταν η ημερήσια επίδοση στα τέλη Αυγούστου και τις 1.600 των αρχών του Σεπτεμβρίου, οι ρυθμοί επιταχύνθηκαν, την προηγούμενη εβδομάδα, σε περισσότερες από 2.200 ημερησίως, και στελέχη του υπουργείου κάνουν λόγο για «τρομακτική» αύξηση των αιτήσεων.

«Πρωταθλήτρια» υπηρεσία στην υποδοχή αιτήσεων είναι η Διεύθυνση Πολεοδομίας Νότιου Τομέα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής (Παλλήνη), ακολουθούμενη από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Ανατολικού Τομέα της Νομαρχίας Αθηνών (Αγ. Παρασκευή) και τη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Νότιου Τομέα της Νομαρχίας Αθηνών (Αργυρούπολη). Την Αθήνα ακολουθεί η Θεσσαλονίκη.

Στην περιφέρεια, ο νομός Έβρου είναι στην πρώτη θέση της κατάταξης, με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο, τον νομό Σερρών. Στην τελευταία θέση είναι ο νομός Φωκίδας, έπεται ο νομός Κεφαλληνίας - Ιθάκης και ακολουθούν οι νομοί Καρδίτσας, Τρικάλων, Καστοριάς, Ροδόπης, και Σάμου.

Ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων για ρύθμιση ημιυπαίθριων, που έχουν υποβληθεί, υπερβαίνουν έως στιγμής τις 90.000.

Πάντως, η Ομοσπονδία Κατασκευαστών Κτηρίων Ελλάδος εκτιμά ότι σε 1,5 εκατομμύρια κτήρια σε όλη τη χώρα υπάρχει ζήτημα με «κλεισμένους» ημιυπαίθριους, ή άλλους χώρους, που έχουν αλλάξει χρήση.

Σε ό,τι αφορά τον μέσο όρο συναλλαγής προστίμων, ο μεγαλύτερος μέσος όρος στην καταβολή της πρώτης δόσης καταγράφεται στη Βουλιαγμένη (29.000 ευρώ) και ακολούθως, στην Κηφισιά (23.000 ευρώ).

Ακόμη, όλες οι πολεοδομίες ανταποκρίνονται στη ζήτηση για ρύθμιση των παράνομων ημιυπαίθριων χώρων, επισημαίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για τη δήλωση των ημιυπαίθριων λήγει την 28η Δεκεμβρίου 2010 «δεν πρόκειται να δοθεί παράταση».

Για όσους δεν προχωρήσουν σε ρύθμιση, η πολιτεία επιφυλάσσει «σαφάρι» ελέγχων, μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Στην περίπτωση μη δήλωσης του ημιυπαίθριου, ή μη εξόφλησης της εισφοράς για τη ρύθμιση, ο χώρος θα υπαχθεί στις διατάξεις περί αυθαιρέτων.

Η νομοθεσία προβλέπει πρόστιμο 30% επί της αξίας του αυθαιρέτου (σσ. του ημιυπαίθριου, που δεν δηλώθηκε) και πρόστιμο διατήρησης του συγκεκριμένου αυθαιρέτου 5% επί της αξίας του, κατ'Α έτος. Προς το παρόν, έχουν ήδη αρχίσει οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι επί των δηλώσεων, που έχουν ήδη υποβληθεί.

Σημειώνεται πως στη ρύθμιση ημιυπαίθριων εντάσσονται όλα τα ακίνητα με οικοδομική άδεια, που εκδόθηκε, ή αναθεωρήθηκε μέχρι την 2α Ιουλίου 2009. Δεν εντάσσονται τα εκτός σχεδίου, ή εκτός ορίων οικισμών, ακίνητα, που βρίσκονται σε ρέματα, βιότοπους, αιγιαλό, δάση και αναδασωτέες περιοχές. Επίσης, εντάσσονται οι ημιυπαίθριοι χώροι, που κλείστηκαν παράνομα ή άλλαξαν χρήση, αλλά που βρίσκονται μέσα στον εγκεκριμένο όγκο του κτηρίου.

Σύμφωνα με την Ερμηνευτική Εγκύκλιο 5 του Υπουργείου, εγκεκριμένος κτηριακός όγκος είναι το κέλυφος του κτηρίου που φαίνεται στην οικοδομική άδεια, από το δάπεδο του υπογείου μέχρι το δώμα ή τη στέγη. Σε αυτόν συμπεριλαμβάνονται τα υπόγεια, οι πυλωτές, οι αρχιτεκτονικές προεξοχές, τα πατάρια, ο χώρος κάτω από τη στέγη (σοφίτα), οι ημιυπαίθριοι χώροι, ο μηχανολογικός όροφος, η αίθουσα κοινωνικών εκδηλώσεων.

Δεν περιλαμβάνονται κλεισμένα μπαλκόνια, κλεισμένες - στεγασμένες εγκαταστάσεις στήριξης φυτών (πέργκολες), κατασκευές στο δώμα, στην πρασιά κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...