Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2010

Θεσσαλονίκη: «Κατρακυλούν» οι τιμές των ενοικίων

Τον «κατήφορο» έχουν πάρει τους τελευταίους 18 μήνες οι τιμές των μισθώσεων κατοικιών στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και στις γύρω περιοχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ανατολική πλευρά της πόλης, όπου σε πολλές συνοικίες τα ενοίκια κινούνταν σε αρκετά υψηλά επίπεδα, οι τιμές των μισθώσεων έχουν υποχωρήσει ακόμη και κατά 30%. Στο κέντρο και στα δυτικά η πτώση κυμαίνεται γύρω στο 10% - 15%. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται απολύτως φυσιολογική από ειδικούς του χώρου, αφού ολοένα και αυξάνεται η προσφορά σπιτιών προς ενοικίαση, με αποτέλεσμα πλέον να υπερκαλύπτει σε σημαντικό βαθμό τη ζήτηση.

Την ίδια στιγμή έχει μεγεθυνθεί αρκετά ο χρόνος παραμονής στην αγορά μιας αδιάθετης κατοικίας. Οπως ανέφερε στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος, Γρηγόρης Λιάντας, σήμερα στην ανατολική Θεσσαλονίκη απαιτούνται ακόμη και τρεις μήνες για να νοικιαστεί ένα σπίτι, ενώ πριν από 1,5 χρόνο μέσα σε δύο - τρεις εβδομάδες οι κατοικίες έβρισκαν ενοικιαστή. Και ανέφερε ως παράδειγμα ότι στα μέσα του προηγούμενου έτους στο γραφείο του είχε περίπου 70 - 80 διαμερίσματα, τα οποία προσφέρονταν για ενοικίαση. Πλέον ο αριθμός τους έχει φτάσει τα 145.
Πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι εκπρόσωποι των μεσιτών δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το επόμενο διάστημα να παρατηρηθεί νέα πτώση στις τιμές των ενοικίων. Περισσότερο αναμένεται να πληγούν τα μεγάλα διαμερίσματα, τα οποία παρουσιάζουν άλλωστε και τη χαμηλότερη ζήτηση, επειδή είναι υψηλότερες οι μηνιαίες μισθώσεις τους και έχουν περισσότερα λειτουργικά έξοδα. Στον αντίποδα, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι δε θα επηρεαστεί το ύψος των μισθώσεων όσον αφορά τις γκαρσονιέρες, σε κάποιες από τις οποίες δεν αποκλείεται μάλιστα να σημειωθεί και μικρή αύξηση.
Κέντρο
Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, περιοχή όπου παραδοσιακά παρατηρείται σημαντικότερη ζήτηση για ενοικίαση σε σχέση με τις άλλες περιοχές της πόλης, η πτώση των ενοικίων εκτιμάται από μεσίτες σε γενικές γραμμές γύρω στο 10%. Μάλιστα, στην περιοχή πάνω από την οδό Εγνατία η πτώση των μηνιαίων μισθωμάτων κινείται σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Βέβαια, υπάρχουν και ακίνητα που κρατούν στα ίδια επίπεδα τις μισθωτικές τους αξίες. Πρόκειται κυρίως για τις γκαρσονιέρες γύρω από την πανεπιστημιούπολη, όπου είναι πολύ μεγάλη η ζήτηση από φοιτητές.
Στον αντίποδα, επειδή το κέντρο έχει πολλά παλαιά σπίτια, τα κακοσυντηρημένα βρίσκονται σήμερα ουσιαστικά εκτός αγοράς. Μόνο κάποιοι μετανάστες δείχνουν ενδιαφέρον για την ενοικίασή τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση διαμερίσματος με εμβαδόν 100 τετραγωνικά μέτρα στην περιοχή της Ερμού. Στις αρχές της προηγούμενης χρονιάς ο ενοικιαστής του έδινε 550 ευρώ το μήνα. Σήμερα το σπίτι είναι ξενοίκιαστο και ο ιδιοκτήτης του ζητάει 500 ευρώ μηνιαίως.
Στην πυρίκαυστη ζώνη (δηλαδή στην κάτω από την Εγνατία περιοχή) οι γκαρσονιέρες και τα μικρά διαμερίσματα νοικιάζονται σε γενικές γραμμές προς 350 - 450 ευρώ, τα μεσαία σε εμβαδόν σπίτια προς 450 - 550 ευρώ, ενώ οι μηνιαίες μισθώσεις των μεγάλων κατοικιών φτάνουν τα 600 - 700 ευρώ το μήνα. Στην πάνω από την Εγνατία περιοχή οι γκαρσονιέρες μισθώνονται προς 300 - 400 ευρώ το μήνα, οι μεσαίες κατοικίες από 400 έως 500 ευρώ και τα μεγάλα σε εμβαδόν σπίτια μεταξύ 500 και 550 ευρώ μηνιαίως.
Ανατολικά
Χαμηλότερες σε σχέση με την πυρίκαυστη ζώνη είναι οι τιμές μίσθωσης των κατοικιών στην ανατολική πλευρά της πόλης. Οπως υποστηρίζουν μεσίτες, τα μικρά διαμερίσματα νοικιάζονται προς 300 - 400 ευρώ το μήνα, τα μεσαία μεταξύ 400 και 500 ευρώ και τα μεγάλα από 500 έως 600 ευρώ μηνιαίως.
Σε ό,τι αφορά την πτώση των τιμών των ενοικίων στην ανατολική Θεσσαλονίκη σε σχέση με τις αρχές του 2009, εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 20% - 30%. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων στο κέντρο της Καλαμαριάς, το οποίο πριν από περίπου 1,5 χρόνο μισθωνόταν προς 520 ευρώ το μήνα και σήμερα η τιμή ενοικίασής του είναι 400 ευρώ μηνιαίως.
Δυτικά
Σε ό,τι αφορά τη δυτική Θεσσαλονίκη, η πτώση των μισθωτικών αξιών κυμαίνεται γύρω στο 10%, ωστόσο υπάρχει και μερίδα κατοικιών που νοικιάζεται κατά 15% λιγότερο σε σύγκριση με 1,5 χρόνο πριν. Η μικρότερη μείωση των ενοικίων σε σχέση με την ανατολική Θεσσαλονίκη δεν οφείλεται στο ότι δυτικά υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση, αλλά στο γεγονός ότι οι μισθωτικές αξίες κινούνται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πολλά περιθώρια για μεγάλη πτώση.
aggelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...