Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2010

«Ξεσκονίζουν» εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας ακινήτων οι Εφορίες

Έρευνες σε υποθέσεις φορολογίας ακινήτων που εκκρεμούν από το 1995 διενεργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες των Εφοριών.

Στο πλαίσιο ενίσχυσης των φορολογικών εσόδων, το υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε εκτεταμένους φορολογικούς ελέγχους σε ιδιοκτήτες ακινήτων με εκκρεμείς υποθέσεις. Κυρίως οι έλεγχοι αφορούν σε υποθέσεις αγοράς ακινήτων, δωρεάς, κληρονομιάς, γονικής παροχής ακινήτων, καθώς και σε υποθέσεις σχετικές με υπερήμερες οφειλές από τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας και τον ειδικό τέλος επί των ακινήτων.

Σε μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο για περισσότερους ελέγχους η κυβέρνηση παρέτεινε με τον τελευταίο φορολογικό νόμο  μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010 την προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχων ή πράξεων επιβολής φόρων για υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου.

Ήδη, οι εφορίες έχουν ξεκινήσει σε υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου που παραγράφονται στο τέλος του έτους, να αποστέλλουν στους φορολογούμενους τα πρώτα φύλλα ελέγχου με τους πρόσθετους φόρους.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών στις εφορίες εκκρεμούν δεκάδες χιλιάδες υποθέσεις κεφαλαίου που κινδυνεύουν να παραγραφούν στο τέλος του έτους με αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάσει σημαντικά έσοδα από τους φόρους.

Ο μεγάλος όγκος των υποθέσεων αυτών στις εφορίες οφείλεται στο ότι πολλές περιοχές της Ελλάδας ήταν και παραμένουν εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων, με συνέπεια ο υπολογισμός της φορολογητέας αξίας των υπό μεταβίβαση ακινήτων να γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια από τις κατά τόπους εφορίες.

Το αποτέλεσμα σε όλες αυτές τις υποθέσεις, που παραμένουν σε εκκρεμότητα, ήταν άλλη αξία και φόρο να υπολογίζουν οι ενδιαφερόμενοι και άλλη οι εφορίες. Οι Εφορίες δεν έχουν καταφέρει να ελέγξουν τις εν λόγω υποθέσεις με αποτέλεσμα οι φάκελοι να παραμένουν ανοικτοί και το Δημόσιο να μην εισπράττει τους φόρους που αναλογούν στην πραγματική αξία των ακινήτων.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για τις υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων ο χρόνος παραγραφής είναι η πενταετία, για τις υποθέσεις κληρονομιών και γονικών παροχών η δεκαετία και για τις αδήλωτες περιπτώσεις φορολογίας κεφαλαίου η δεκαπενταετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...