Τρίτη, 20 Ιουλίου 2010

Αυξημένες οι αιτήσεις για τους ημιυπαίθριους, αλλά μικρή η προσέλευση

Στις 25.000 έφτασαν οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στις πολεοδομίες για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων.

Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», η αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα- όπου είχαν υποβληθεί 17.500 αιτήσεις- φθάνει το 42,8%. Ο συνολικός αριθμός, ωστόσο, παραμένει μικρός αφού τα κτίρια με κλειστούς ημιυπαίθριους ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο.

Oι ιδιοκτήτες έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου να διευθετήσουν για 40 χρόνια τους παράνομα κλειστούς ημιυπαίθριους, τις σοφίτες, τα πατάρια, τα υπόγεια, τους φωταγωγούς, τα εσωτερικά αίθρια, τις εσοχές των κτιρίων και τις πιλοτές με βάση τις νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Από την πλευρά του το υπουργείο προαναγγέλλει σαφάρι ελέγχων από την Πολεοδομία και το Σώμα Επιθεωρητών για τον εντοπισμό όσων δεν ενταχθούν στη ρύθμιση.

Θα πρέπει, ωστόσο, να διευκρινιστεί ότι με ευθύνη κυρίως του ΥΠΕΚΑ η όλη διαδικασία πήγε πίσω για δυόμισι μήνες και μόλις την προηγούμενη εβδομάδα άρχισε η πληρωμή των προστίμων στις τράπεζες. Την ίδια ώρα, από τις πολεοδομίες- μέσω των νομαρχών- κάνουν λόγο για αδυναμία εφαρμογής του νόμου λόγω έλλειψης προσωπικού.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς, θεωρεί πολύ μικρή την προσέλευση των ιδιοκτητών στις πολεοδομίες. «Ο κόσμος φοβάται μη στοχοποιηθεί από τις πολεοδομίες για μικρές οικοδομικές παραβάσεις που δεν συμπεριλαμβάνονται στις νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος», λέει.

Η υποβολή των δικαιολογητικών γίνεται είτε απευθείας στην πολεοδομία μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου είτε με συστημένη επιστολή έως το τέλος Οκτωβρίου. Τα πρόστιμα κυμαίνονται από 5% έως 15% της τιμής ζώνης του ακινήτου. Για τα ακριβά εκτός σχεδίου εξοχικά- σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρα πρόστιμα είναι προσαυξημένα κατά 30% και κυμαίνονται από 9,4% έως 19,5 επί της τιμής ζώνης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή του είναι το έντυπο υπολογισμού τού ειδικού προστίμου, το οποίο θα πρέπει οι πολίτες να έχουν λάβει συμπληρωμένο από την πολεοδομία με επικολλημένο τον κωδικό πληρωμής. Με αυτό το έντυπο μπορούν να πληρώσουν μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ στις περισσότερες τράπεζες και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...