Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2010

«Πράσινα» σπίτια με χαμηλότοκα δάνεια και επιδοτήσεις


«Ανάσα ζωής» για τον χειμαζόμενο κλάδο της οικοδομής αποτελεί το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», το οποίο ανακοινώθηκε χθες και ξεκινά με αρχικό κεφάλαιο 396 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προβλέπεται ότι μέχρι το 2012 θα κινητοποιήσουν επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ.Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω Ειδικού Ταμείου Χρηματοδότησης, το οποίο συστάθηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπογράφηκε από τους υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας και Περιβάλλοντος.Μετά το 2012 το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα κινητοποιεί ποσά ύψους 500-600 εκατομμυρίων ευρώ κάθε τρία χρόνια. Η φιλοσοφία του προγράμματος βασίζεται στα ανακυκλούμενα κεφάλαια, τα οποία κάθε τρία χρόνια θα διατίθενται με νέους κύκλους προκηρύξεων για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό τομέα. Σε σχέση με το αρχικό πρόγραμμα που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Μάρτιο, δίνονται πρόσθετα κίνητρα στους πολίτες, όπως:
Στην κατηγορία Α' χορηγείται άτοκο δάνειο που δεν προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο. Επιπλέον με την επιχορήγηση κατά 30% του επιλέξιμου προϋπολογισμού, ένας πολίτης που θα λάβει δάνειο 10.000 ευρώ, θα αποπληρώσει άτοκα τα 7.000 ευρώ.
Στην κατηγορία Β' προβλέπεται επιχορήγηση του επιλέξιμου προϋπολογισμού κατά 15%, που δεν προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο.
Όταν υποβάλλεται αίτηση για πολυκατοικία, ως ενιαίο κτήριο, θα μπορούν να ενταχθούν στην κατηγορία Α και τα διαμερίσματα της κατηγορίας Β, υπό την προϋπόθεση ότι το 50% του συνόλου των ιδιοκτητών επιλέξιμων κατοικιών ανήκει στην κατηγορία Α.
Για τις κατηγορίες Α και Β θα επιχορηγείται στο 100% το κόστος των ενεργειακών επιθεωρήσεων.
Οκτώβριος
Τη συνολική διαχείριση του Ειδικού Ταμείου Χρηματοδότησης αναλαμβάνει το ΤΕΜΠΜΕ, το οποίο μέχρι τέλους Ιουλίου θα υπογράψει τη σχετική σύμβαση και θα δημοσιεύσει ανοιχτή προκήρυξη-πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τις ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες. Οι σχετικές διαδικασίες θα ολοκληρωθούν μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, οπότε οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις στις συνεργαζόμενες τράπεζες. Όμως, από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα μπορούν να καλέσουν ενεργειακό επιθεωρητή για τη διενέργεια των ελέγχων.
Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων θα διαρκέσει 2 μήνες και θα επιλεγούν εκείνες που οδηγούν στη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας ανά μονάδα κόστους.
Δάνεια
Το Ταμείο θα συγχρηματοδοτεί άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια μέχρι 15.000 ευρώ ανά δικαιούχο, με πρόσθετο κίνητρο την απομείωση δανειακού κεφαλαίου (30% στα χαμηλά και 15% στα μεσαία εισοδήματα) μετά την επιτυχή ολοκλήρωση και πιστοποίηση των εργασιών.
Το πρόγραμμα αφορά σε κατοικίες που δεν είναι εξοχικές, έχουν κατασκευαστεί πριν το 1980, βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης μικρότερο ή ίση με 1.500 ευρώ ανά τ.μ., έχουν καταταχθεί σε ενεργειακή κατηγορία μικρότερη ή ίση της Δ και με τις παρεμβάσεις θα αναβαθμιστούν τουλάχιστον κατά μία κατηγορία.
ΚριτήριαΗ διαδικασία υποβολής των αιτήσεων θα διαρκέσει 2 μήνες και θα επιλεγούν εκείνες που οδηγούν στη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας ανά μονάδα κόστους.
Το πρόγραμμα αφορά σε κατοικίες που δεν είναι εξοχικές, έχουν κατασκευαστεί πριν το 1980, βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 1.500 ευρώ ανά τ.μ.,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...