Σάββατο, 10 Ιουλίου 2010

Ολη η κυβέρνηση σε μια γειτονιά

Μια ιδέα του Γιώργου Κανδύλη και το όραμα του Αντώνη Τρίτση επιχειρεί να ζωντανέψει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης . Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ραγκούσης αποφάσισε να προχωρήσει στη συγκέντρω- ση σε έναν χώρο όλων των υπηρεσιών των υπουργείων που είναι σήμερα διάσπαρτες στο Λεκανοπέδιο, γεγονός που θα οδηγήσει στη σύσταση ενός, τρόπον τινά, «κυβερνητικού πάρκου». Ο «Καλλικράτης» των δημοσίων υπηρεσιών έρχεται μετά και τη μείωση του αριθμού των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, τις συγχωνεύσεις των υπουργείων και την ευρεία ανακατανομή αρμοδιοτήτων. Η νέα μεταρρύθμιση κρίνεται ότι θα οδηγήσει, εκτός των άλλων, στην εξοικονόμηση πόρων, στην προσέλκυση επενδύσεων και στην ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο, στην τόνωση της απασχόλησης και στη βελτίωση της αποδοτικότητας των δημοσίων υπηρεσιών και της εξυπηρέτησης των πολιτών. Ηδη ο κ. Ραγκούσης, όπως αναφέρουν πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», έδωσε εντολή στη γενική γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κυρία Ευσταθία Μπεργελέ να συντάξει τους όρους προκήρυξης για την πραγματοποίηση μελέτης με αντικείμενο τη μεταστέγαση των υπουργείων.

Η μελέτη, που θα χρηματοδοτηθεί από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013», θα καταδεικνύει αναλυτικά τα οφέλη που θα προκύψουν για την οικονομία, τις αλλαγές στον κοινωνικό ιστό της πόλης, τις υποδομές που θα δημιουργη- θούν και τις επιπτώσεις που θα έχει η μεταστέγαση στους εργαζομέ- νους.

Είναι η πρώτη φορά που εκπονείται ολοκληρωμένη μελέτη για τη μεταστέγαση των δημοσίων υπηρεσιών. Οι προσπάθειες του παρελθόντος, και κυρίως εκείνες που ανελήφθησαν την επαύριον των Ολυμπιακών Αγώνων, υπήρξαν αποσπασματικές και ατελέσφορες. Βεβαίως, το ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί έχει κυρίως σχέση με την επιλογή του χώρου μετεγκατάστασης. Ηδη πολεοδόμοι- αρχιτέκτονες εκτιμούν ότι η «παραμονή» των υπηρεσιών ή και η μεταφορά νέων στο κέντρο της πόλης μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά στη δημιουργία συνθηκών γκετοποίησης, αλλά θα το επιβαρύνει υπέρμετρα. Αντιθέτως, η επιλογή του χώρου εκτός των Αθηνών προϋποθέτει τη δημιουργία αντίστοιχης υποδομής, διασφάλισης της ομαλής συγκοινωνιακής πρόσβασης και κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...