Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2010

400 εκατ. € για ενεργειακό λίφτινγκ

Έπειτα από πολλές αναβολές ανακοινώνεται τις επόμενες ημέρες η έναρξη του Προγράμματος Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον που κατάφερε τελικά να εξασφαλίσει χρηματοδότηση γύρω στα 400 εκατ. ευρώ, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους από 100.000 δικαιούχους να κάνουν ενεργειακό λίφτινγκ στο σπίτι τους.
Πρόκειται για το πρόγραμμα που είχε ανακοινωθεί τον Μάρτιο και επιδοτεί παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας με τοποθέτηση διπλών κουφωμάτων και τζαμιών, θερμομόνωση και αλλαγή καυστήρα- λέβητα με νέους πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και όποιες άλλες εργασίες θα προσδιορίζει η ενεργειακή επιθεώρηση από την οποία θα πρέπει να έχει περάσει το σπίτι.

Το καινούργιο στοιχείο του προγράμματος σε σχέση με τις εξαγγελίες του Μαρτίου είναι ότι ο δικαιούχος θα μπορεί να πάρει ταυτόχρονα τόσο απευθείας επιδότηση μέχρι το 30% της δαπάνης όσο και δάνειο που σε ορισμένες περιπτώσεις χαμηλοεισοδηματιών θα είναι άτοκο. Αρχικά προβλεπόταν δυνατότητα μόνο μιας μορφής χρηματοδότησης.

Το σκεπτικό είναι ότι στις σημερινές συνθήκες και δεδομένου πως η δράση απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα (το ακίνητο πρέπει να βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης έως 1.500 ευρώ το τ.μ.), η επιδότηση και το δάνειο καθιστούν πιο δελεαστική την ενεργειακή αναβάθμιση έναντι του αρχικού πλάνου.

Κριτήρια επιλεξιμότητας
Ετοιμο είναι και το Μητρώο των Ενεργειακών Επιθεωρητών. Οι πρώτοι ενεργειακοί επιθεωρητές σύντομα θα πιάσουν δουλειά, αρχίζοντας με το Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον, αφού για να ενταχθεί κάποιος στη δράση πρέπει το σπίτι του να έχει προηγουμένως περάσει από ενεργειακή επιθεώρηση η οποία και θα ορίσει το είδος των επιδοτούμενων εργασιών που χρειάζεται για να ενισχυθεί ενεργειακά.

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας είναι τα ίδια με εκείνα που είχαν ανακοινωθεί τον Μάρτιο: δηλαδή το πρόγραμμα αφορά στις κύριες κατοικίες (όχι στα εξοχικά ή στα καταστήματα και στα γραφεία εντός ενός κτιρίου) που έχουν οικοδομική άδεια πριν από την 1-1-1980 και εφόσον βρίσκονται σε περιοχή με τιμή ζώνης από 1.500 ευρώ το τ.μ. και κάτω. Εκτός από τις μονοκατοικίες, στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν και οι πολυκατοικίες, αρκεί τουλάχιστον το 50% των ιδιοκτητών να τηρεί τα κριτήρια που θέτει το υπουργείο. Για να ενταχθεί κάποιος στη δράση, τα εισοδηματικά κριτήρια είναι τα εξής: Οσοι έχουν ατομικό εισόδημα μέχρι 15.000

ευρώ και οικογενειακό μέχρι 25.000 ευρώ μπορούν να πάρουν απευθείας επιχορήγηση έως 30% επί του επιλέξιμου προϋπολογισμού και δάνειο. Και όσοι έχουν ατομικό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ ή οικογενειακό μέχρι 50.000 ευρώ μπορούν να πάρουν χαμηλότοκο δάνειο με επιδότηση επιτοκίου από το ΤΕΜΠΜΕ και απευθείας επιδότηση μέχρι κάποιου ποσοστού. Στα υπέρ για την ένταξη στο πρόγραμμα εκτός της επιδότησης ώς 30% των επιδοτούμενων δανείων είναι και η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα μέχρι του ποσού των 2.500 ευρώ.

Ο προϋπολογισμός των εργασιών για την ενεργειακή αναβάθμιση κάθε σπιτιού δεν μπορεί να ξεπερνά τα 15.000

ευρώ.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
αφορά τις κύριες κατοικίες με οικοδομική άδεια πριν από το 1980 σε περιοχή με τιμή ζώνης κάτω από 1.500 ευρώ το τ.μ.

Τα βήματα μέχρι να εκταμιευθούν τα χρήματα

ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ για να ενταχθούν οι ενδιαφερόμενοι στο Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον, σύμφωνα τουλάχιστον με τις αρχικές ανακοινώσεις του περασμένου Μαρτίου, είναι:

Μόλις προκηρυχθεί και επίσημα το πρόγραμμα, καλούν τον ενεργειακό επιθεωρητή για τον πρώτο έλεγχο. Αυτός εισηγείται τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, το κόστος που απαιτείται και εκδίδει το πιστοποιητικό.

Ο δικαιούχος καταθέτει τα δικαιολογητικά και την αίτηση σε μία από τις τράπεζες οι οποίες θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Γίνονται η αξιολόγηση και η κατάταξη βάσει του κριτηρίου εξοικονόμησης ενέργειας προς το κόστος παρέμβασης. Αν, δηλαδή, η προτεινόμενη δαπάνη είναι ασύμφορη σε σχέση με το ποσό της επιδιωκόμενης εξοικονόμησης η αίτηση θα «κόβεται». Ενημερώνεται ο ιδιοκτήτης και αρχίζουν οι εργασίες.

Ακολουθούν δεύτερη επιθεώρηση, νέο πιστοποιητικό και πιστοποίηση φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου.

Το επιδοτούμενο δάνειο εκταμιεύεται με την απόφαση της έγκρισης. Για την ολοκλήρωση της εκταμίευσης ο ωφελούμενος προσκομίζει τα παραστατικά των δαπανών και το δεύτερο πιστοποιητικό και πιστοποιείται η υλοποίηση του έργου.

Εκείνοι που ζήτησαν μόνο επιχορήγηση προσκομίζουν τα παραστατικά των δαπανών μαζί με το δεύτερο πιστοποιητικό, και πιστοποιείται η υλοποίηση του έργου με διοικητικό έλεγχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...