Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Ποιοι θα πληρώσουν τον Φόρο Ακινήτων

Φοροµπλόκο σε περισσότερους από 100.000 ιδιοκτήτες ακινήτων µε αξία ακίνητης περιουσίας πάνω από 400.000 ευρώ στήνει το υπουργείο Οικονοµικών, που προωθεί την είσπραξη του νέου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2010 ώστε να εισρεύσουν στα ταµεία του Δηµοσίου 680 εκατ. ευρώ.
Ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας που αντικαθιστά από φέτος το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων φέρνει επιβαρύνσεις για όσους έχουν ακίνητη περιουσία αντικειµενικής αξίας πάνω από 600.000

ευρώ και ελαφρύνσεις ή απαλλαγές για τους έχοντες ακίνητα χαµηλότερης αξίας. Φέτος, βέβαια , εξαιτίας των καθυστερήσεων είσπραξης του ΕΤΑΚ 2008 και 2009, ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν έως και τρεις φορές φόρο (ΕΤΑΚ 2008, ΕΤΑΚ 2009 και ΦΑΠ) για τα ακίνητά τους, ενώ οι έχοντες µεγάλη ακίνητη περιουσία θα κληθούν να καταβάλουν και την έκτακτη εισφορά (συντελεστές από 0,1% έως και 0,9% για ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ).

Χθες ο υπουργός Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου απέστειλε στις Εφορίες οδηγίες για την είσπραξη του ΦΑΠ, ενώ εντός των ηµερών αρχίζει και η αποστολή των εκκαθαριστικών ΕΤΑΚ 2009.

Κερδισµένοι και χαµένοι
Ο νέος φόρος επιβάλλεται µε ατοµικό αφορολόγητο όριο 400.000 ευρώ και συντελεστές που κλιµακώνονται από 0,1% έως και 1% επί της αντικειµενικής αξίας ακίνητης περιουσίας στην οποία περιλαµβάνονται πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία ή οίκηση επί ακινήτων, το δικαίωµα της αποκλειστικής χρήσης θέσεων στάθµευσης, βοηθητικών χώρων και κολυµβητικών δεξαµενών. Ειδικά για την τριετία 2010-2012 θα ισχύσει συντελεστής 2% για το τµήµα της ακίνητης περιουσίας πάνω από 5 εκατ. ευρώ.

Ετσι, για παράδειγµα, άγαµος φορολογούµενος µε ακίνητη περιουσία 500.000 ευρώ που επιβαρύνεται για το 2009 (η πληρωµή θα γίνει φέτος) µε ΕΤΑΚ 400 ευρώ (αφορολόγητο 100.000 ευρώ και φόρος 0,1% στη συνέχεια) θα πληρώσει για φέτος ΦΑΠ 100 ευρώ ή 300 ευρώ λιγότερα.

Για την επιβολή του ΦΑΠ φυσικών προσώπων λαµβάνεται υπ’ όψιν το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους την 1η Ιανουαρίου 2010. Ο φόρος που βεβαιώνεται καταβάλλεται σε τρεις ίσες διµηνιαίες δόσεις αν έχει βεβαιωθεί µέχρι τον Ιούλιο και σε δύο ίσες διµηνιαίες δόσεις αν έχει βεβαιωθεί Αύγουστο ή Σεπτέµβριο. Αν ο φόρος βεβαιώνεται τον Οκτώβριο ή αν είναι έως 250 ευρώ καταβάλλεται εφάπαξ.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΕΤΙΑ
2010-2012 θα ισχύσει συντελεστής 2% για το τµήµα της ακίνητης περιουσίας πάνω από 5 εκατ. ευρώ

Οι εξαιρέσεις στο νέο καθεστώς

ΔΕΚΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας περιλαµβάνει η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονοµικών.

Συγκεκριµένα απαλλάσσονται από τον φόρο: τα γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισµού που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα, τα δάση, τα ακίνητα που ανήκουν σε ξένα κράτη, όσα έχουν δεσµευθεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, κτίσµατα υπό κατεδάφιση, τα επιταγµένα από τον Στρατό, τα ακίνητα του Δηµοσίου, τα ιδιοχρησιµοποιούµενα ακίνητα των ΟΤΑ, όσα παραχωρούνται κατά χρήση χωρίς αντάλλαγµα στο Δηµόσιο, οι σιδηροτροχιές, τα ακίνητα που ιδιοχρησιµοποιούνται από ΝΠΔΔ, τα ακίνητα που χρησιµοποιούν για να επιτελούν το λατρευτικό και εκπαιδευτικό έργο οι γνωστές θρησκείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...