Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Η διαδικασία νομιμοποίησης ημιυπαίθριων


 Εγκύκλιος του υπουργείου Περιβάλλοντος για τεχνικά ζητήματα
Του Γιωργου Λιαλιου
Δύο μήνες μετά τη θέσπιση της νέας ρύθμισης για τους ημιυπαίθριους, το υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε να τη θέσει σε ισχύ! Με εγκύκλιο που εξέδωσε χθες ορίζει την αμοιβή του μηχανικού για την απαραίτητη τεχνική έκθεση στα 232 ευρώ, ενώ διευκρινίζει ότι η καταβολή των προστίμων (πλην παραβόλου, που προκαταβάλλεται στις Εφορίες) θα ξεκινήσει στις 12 Ιουλίου. Παράλληλα σημειώνει ότι οι πολεοδομίες θα ελέγχουν μόνο την πληρότητα και όχι την εγκυρότητα των στοιχείων που δηλώνονται, για τα οποία είναι υπεύθυνος ο ιδιοκτήτης. Θολό παραμένει το ζήτημα της φορολόγησης των παράνομων ημιυπαίθριων, υπογείων και λοιπών χώρων που εντάσσονται στη ρύθμιση, ζήτημα το οποίο η εγκύκλιος παραπέμπει στο υπουργείο Οικονομικών.
Η εγκύκλιος επιχειρεί να διευκρινίσει σειρά τεχνικών ζητημάτων, που αφορούν βασικά σημεία της νέας ρύθμισης για τους ημιυπαίθριους, ωστόσο σε ορισμένα σημεία φαίνεται... να περιπλέκει περισσότερο τα πράγματα! Πιο συγκεκριμένα:
- Το ύψος της αμοιβής του μηχανικού, που θα συντάξει την απαραίτητη τεχνική έκθεση (που είναι ένα από τα απαραίτητα δικαιολογητικά), ορίζεται στα 232 ευρώ.
- Συμπεριλαμβάνει ακόμα και φωταγωγούς στη ρύθμιση, καθώς και το κλείσιμο της πιλοτής ή άλλου ανοιχτού χώρου που προσμετράται στην κάλυψη.
- Αφήνει την ευθύνη για τη στατική επάρκεια του «ρυθμιζόμενου» παράνομου χώρου εξ ολοκλήρου στον ιδιοκτήτη (παρότι οι πολεοδομίες ουσιαστικά εγκρίνουν τη νέα χρήση του χώρου).
- Οι πολεοδομίες θα ελέγχουν μόνο την πληρότητα των δικαιολογητικών και την κατάθεση απόδειξης για την αμοιβή του μηχανικού. Η ευθύνη ανήκει στον ιδιοκτήτη.
- Αλλάζει... διατάξεις της νομοθεσίας περί αυθαιρέτων (!) ορίζοντας πως, στις περιπτώσεις που ένας παράνομος χώρος δεν δηλωθεί (και εντοπιστεί στη συνέχεια από την πολεοδομία) ή η διαδικασία «ρύθμισης» δεν ολοκληρωθεί, τότε τα πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτου που θα επιβληθούν δεν θα έχουν ετήσια προσαύξηση!
- Τα πατάρια και οι σοφίτες που δεν «φαίνονται» στην οικοδομική άδεια θα πρέπει να αποτυπωθούν με διαγράμμιση στην κάτοψη του χώρου (που είναι ένα από τα απαραίτητα δικαιολογητικά).
- Αρκεί η υποβολή απλής φωτοτυπίας του σχεδίου της οικοδομικής άδειας, την εγκυρότητα του οποίου θα πιστοποιεί ο ιδιοκτήτης.
- Δίνεται η ευκαιρία στον πολίτη να καθυστερήσει τη συμπλήρωση του φακέλου του αν μπορεί να αποδείξει λόγους ανωτέρας βίας (λ.χ. ασθένεια).
- Τέλος, παραπέμπει το θέμα της φορολόγησης των χώρων κατά τη μεταβίβασή τους στο υπουργείο Οικονομικών.
Εξαιρετικά επίκαιρος ο τέως υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Στ. Καλογιάννης, που με ανακοίνωσή του χθες το πρωί, (δηλαδή λίγο πριν δημοσιοποιηθεί από το υπουργείο η εγκύκλιος), σημείωνε τις συνέπειες της απουσίας της, δύο μήνες μετά την έναρξη ισχύος του νέου νόμου.
  [+] ΓPAΦHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...