Τρίτη, 8 Ιουνίου 2010

Ημιυπαίθριοι: Διστάζουν οι ιδιοκτήτες, σε αναμονή οι Πολεοδομίες

Πάνω από 1,5 δισ. ευρώ έσοδα για την επόμενη τριετία έχει υπολογίσει η κυβέρνηση από τους ημιυπαίθριους και τις «νομιμοποιήσεις», σύμφωνα με το Μνημόνιο που έχει υπογραφεί με την Τρόικα. Ωστόσο, έχουν περάσει σχεδόν 40 ημέρες από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος Μπιρμπίλη και σχεδόν κανείς δεν έχει καταθέσει αιτήσεις για να νομιμοποιήσει τις αυθαιρεσίες του ακινήτου του.

Στις Πολεοδομίες ο κόσμος προσέρχεται κυρίως για ερωτήσεις επί της διαδικασίας, αλλά όλοι εμφανίζονται διστακτικοί για το αν πρέπει να κάνουν δηλώσεις. Η δύσκολη οικονομική συγκυρία για τα περισσότερα νοικοκυριά αφενός και η φημολογία ότι και η νέα ρύθμιση θα έχει νομικά κωλύματα κάνουν διστακτικούς τους περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων με παράνομα κλειστούς ημιυπαίθριους ή άλλους χώρους.
Αυτοί που δηλώνουν πρόθυμοι να προχωρήσουν σε διαδικασία ρύθμισης είναι οι κατασκευαστές κατοικιών οι οποίοι έχουν μεγάλο απόθεμα με παρανομίες κι αν δεν προχωρήσουν στη ρύθμιση για 40 χρόνια, θα έχουν σοβαρό πρόβλημα να πουλήσουν, μόλις λήξει η ημερομηνία ισχύος του νόμου, δηλαδή η 31η Δεκεμβρίου.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα υπάρξει αναζωπύρωση από τον Σεπτέμβριο και όσο πλησιάζουμε στην καταληκτική ημερομηνία. Οποιος δεν προχωρήσει σε ρύθμιση και πιαστεί στα δίχτυα της Πολεοδομίας από το 2011 θα πληρώνει 30% επί της αντικειμενικής αξίας πρόστιμο ανέγερσης και 5% για κάθε χρόνο διατήρησης.
Αυτός είναι, ίσως και ο λόγος που η κυβέρνηση έχει θέσει στόχο το 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2012. Δηλαδή να αρχίσουν να επιβάλλονται πρόστιμα για όσους ημιυπαίθριους δεν τακτοποιηθούν, οπότε τα έσοδα θα είναι πολύ περισσότερα.
Εν τω μεταξύ, εν αναμονή της πρωτοβουλίας που θα πάρει το υπουργείο Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα βρίσκονται χιλιάδες ιδιοκτήτες. Κάποιοι εκτιμούν ότι η ρύθμιση θα ανακοινωθεί μέσα στον Ιούνιο, άλλοι μεταθέτουν για το φθινόπωρο τις όποιες αποφάσεις.
Πάντως, αυτό που φαίνεται να συζητείται είναι η επιβολή ενός προστίμου και ένα μοντέλο ημιυπαίθριων, δηλαδή η εξαίρεση από την κατεδάφιση για κάποιο χρονικό διάστημα. Ρύθμιση που, όμως, κι αυτή μπορεί να εκπέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...