Παρασκευή, 7 Μαΐου 2010

"Χακί" real estate από το ΥΠΕΘΑ

Στρατηγικό σχέδιο για την καλύτερη αποτίμηση και εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας προωθεί η πολιτική ηγεσία. Η περιουσία αυτή, σύμφωνα με μια πρώτη καταγραφή, περιλαμβάνει οικόπεδα συνολικής έκτασης 250.000.000 τ.μ. περίπου σε όλη την επικράτεια της χώρας, στα οποία περιλαμβάνονται 1.560 ακίνητα διάφορων κατηγοριών. Το οικονομικό όφελος, όμως, από τη σημερινή εκμετάλλευση αυτής της ακίνητης περιουσίας μόλις και αγγίζει σε ετήσια βάση το 10%-15% των ετήσιων εσόδων των ταμείων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ειδικότερα, η πολιτική ηγεσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων προωθεί το... χακί real estate. Θεωρεί ότι είναι το βασικό εργαλείο, αφενός για να αποκτήσει περαιτέρω έσοδα με τα οποία θα αντιμετωπίσει λειτουργικές ανάγκες και αφετέρου για να λύσει το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη του στρατεύματος.

Στη λογική αυτή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας επιχειρεί την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση και εκμετάλλευση του συνόλου της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου. Η καλύτερη αποτίμηση και εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας, με μεθόδους σύγχρονες, οι οποίες θα μπορούν να αξιοποιούν τις δυνατότητες της οικονομίας της αγοράς, θεωρείται ότι θα μεγιστοποιήσει την οικονομική απόδοση. Στο σχετικό πρόγραμμα περιλαμβάνεται η ακίνητη περιουσία του Ταμείου Εθνικής Αμυνας, του Ταμείου Εθνικού Στόλου και του Ταμείου Αεροπορικής Αμυνας. Από μια πρώτη καταγραφή διαπιστώθηκε ότι η ακίνητη περιουσία των τριών ταμείων περιλαμβάνει ένα σύνολο οικοπέδων, έκτασης 250.000.000 τ.μ., περίπου σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας, στα οποία περιλαμβάνονται 1.560 ακίνητα διάφορων κατηγοριών. Σύμφωνα με αυτή την καταγραφή, το οικονομικό όφελος για τα ταμεία από τη σημερινή εκμετάλλευση αγγίζει μόλις και μετά βίας το 10%-15%, κατά μέσο όρο, των ετήσιων εσόδων τους.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός του υπουργείου για την αποδοτικότερη εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας κινείται σε δύο βασικούς άξονες:

1. Ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου και μηχανογραφημένου προγράμματος πλήρους καταγραφής, αποτίμησης και παρακολούθησης της ακίνητης περιουσίας και των τριών ταμείων.
2. Εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου, με στόχο την αποτελεσματικότερη διοίκηση της περιουσίας και της εκπλήρωσης της αποστολής τους, με περιορισμό κόστους.
   ΜΑΚΑΡΙΟΣ Β. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...