Παρασκευή, 14 Μαΐου 2010

"Πόθεν έσχες" και για πρώτη κατοικία


Και στην πρώτη κατοικία θα επιβληθεί τελικά πόθεν έσχες στο πλαίσιο προσπαθειών του οικονομικού επιτελείου για περιορισμό του μαύρου χρήματος και της φοροδιαφυγής. Στην εξέλιξη αυτή αντιδρούν σθεναρά οι ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ και αναλυτές εκτιμούν ότι το μέτρο είναι αντι-αναπτυξιακό και θα οδηγήσει σε εκροή κεφαλαίων από την Ελλάδα. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το μέτρο αυτό θα ρίξει τις τιμές και θα οδηγήσει σε ανακατατάξεις τον κλάδο. Η άμεση εφαρμογή του πιάνει εξ απίνης κατασκευαστές και ιδιοκτήτες και αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.
Με το νέο φορολογικό νόμο, το πόθεν έσχες ενεργοποιείται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο της πρώτης κατοικίας. Το μέτρο ισχύει από τις 23 Απριλίου 2010 και μετά. Οσοι θα προχωρήσουν στην αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας θα πρέπει να δικαιολογήσουν στην εφορία την προέλευση των χρημάτων που έχουν διαθέσει.
Δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν όσοι αγόρασαν μέχρι και τις 22 Απριλίου, 1η κατοικία που η επιφάνειά της δεν υπερβαίνει τα 120 τ.μ. Για αυτούς ισχύει το προηγούμενο καθεστώς.
Τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα ακόμα και για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με δάνειο καθώς σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις για το πόθεν έσχες το ετήσιο εισόδημα θα πρέπει να δικαιολογεί τις καταβολές των δόσεων.
Αν τα εισοδήματα του φορολογούμενου δεν καλύπτουν τις δαπάνες για την απόκτηση ή ανέγερση 1ης κατοικίας, τότε οι δαπάνες θα λαμβάνονται υπόψη, για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματός του και ο φορολογούμενος θα πληρώνει περισσότερο φόρο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πόθεν έσχες θα ισχύσει και για τους κατασκευαστές για ανέγερση οικοδομής από επιχείρηση που αναλαμβάνει κατά κύριο επάγγελμα την ανέγερση οικοδομών. Το μέτρο ισχύει από 23.4.2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...