Σάββατο, 22 Μαΐου 2010

Η εφορία πολιορκεί... ακίνητα

Με πολιορκητικό κριό τα ακίνητα των οφειλετών επιχειρεί η κυβέρνηση να τους... στριμώξει και να εισπράξει μέρος των ληξιπρόθεσμων χρεών. Για περιπτώσεις που μοιάζουν με αυτή του τραγουδιστή Τόλη Βοσκόπουλου, με ακίνητα να έχουν δεσμευθεί εδώ και χρόνια, προσανατολίζεται σε άρση των υποθηκών με παράλληλη έγγραφη δέσμευση του οφειλέτη πως θα προχωρήσει σε άμεση εκποίηση των ακινήτων για την εξόφληση των χρεών του. Η ρύθμιση αυτή αφορά σε παλιούς οφειλέτες.

άλληλα, όμως, με την απειλή της κατάσχεσης πιέζει 1.521 οφειλέτες με χρέη άνω των 10.000 ο καθένας και ακίνητη περιουσία που υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ κατά μέσο όρο.
Στο υπουργείο Οικονομικών έχει εγκατασταθεί ήδη ειδική ομάδα για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, επικεφαλής της οποίας είναι πρώην στέλεχος του τραπεζικού τομέα.
Η εφορία πολιορκεί... ακίνητα
Η ομάδα αυτή έχει στα χέρια της τις λίστες με όλα τα ονόματα των οφειλετών του δημοσίου κατά ΔΟΥ και έχει αναλάβει να συντάξει ένα ειδικό περιουσιακό προφίλ κάθε οφειλέτη για να κινήσουν στη συνέχεια οι εφορίες όλες τις διαδικασίες που προβλέπει η νομοθεσία για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης των οφειλών.
Πιο αναλυτικά, οι οφειλέτες έχουν αρχίσει να λαμβάνουν σημειώματα - ειδοποιήσεις με τα οποία καλούνται να προσέλθουν μέχρι τις 31 Μαΐου στις κατά τόπους εφορίες προκειμένου να τακτοποιήσουν τα χρέη τους.
Οσοι εξοφλήσουν ολόκληρο το ποσό της οφειλής θα έχουν έκπτωση 80% από τις προσαυξήσεις, ενώ όσοι εξοφλήσουν τουλάχιστον το 50% θα έχουν έκπτωση 60%. Δεν αποκλείεται πάντως το ενδεχόμενο παράτασης.
Οσοι αδιαφορήσουν για άλλη μία φορά να ρυθμίσουν ή να εξοφλήσουν τα χρέη τους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις καταθέσεων και ακινήτων. Πρώτοι στο στόχαστρο βρίσκονται οι φορολογούμενοι που χρωστούν στο δημόσιο και παράλληλα διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Η λίσταΣτο γραφείο του υπουργού Οικονομικών βρίσκεται ο κατάλογος με τα ονόματα 26.000 φορολογούμενων που χρωστούν στο δημόσιο πάνω από 520 εκατ. ευρώ και έχουν στην κατοχή τους 103.290 ακίνητα (κτίσματα και οικόπεδα εντός σχεδίου), των οποίων η αντικειμενική αξία υπερβαίνει τα 5,2 δισ. ευρώ! Από τους 26.000 φορολογούμενους, οι 1.521 έχουν χρέη άνω των 10.000 ευρώ και η αξία της ακίνητη περιουσία τους υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ κατά μέσο όρο.
Οσοι από τους οφειλέτες αυτούς δεν τακτοποιήσουν τα χρέη τους, τα δικαστικά τμήματα των ΔΟΥ θα προχωρήσουν στη λήψη των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης των οφειλών.
Τα βήματα που θα ακολουθούνται είναι αρχικά η εγγραφή υποθήκης για το ποσό της οφειλής πάνω στο ακίνητο που διαθέτει ο φορολογούμενος, στη συνέχεια η κατάσχεση του ακινήτου και τέλος η αναγκαστική εκποίησή του με δημόσιο πλειστηριασμό.
Να σημειωθεί ότι το Δημόσιο δεν ακολουθεί τη χρονοβόρα διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης που ακολουθούν οι ιδιώτες, καθώς με τη σύνταξη ειδικής έκθεσης του εφόρου εγγράφονται υποθήκες, κατάσχονται και βγαίνουν στον πλειστηριασμό περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων.
Επίσης, το Δημόσιο, σε αντίθεση με τις τράπεζες, δεν έχει καμία δέσμευση όσον αφορά την αναγκαστική εκποίηση ακινήτων των οφειλετών και θεωρητικά μπορεί ακόμη και για μικρή οφειλή να βγάλει στο σφυρί τη μία και μοναδική κατοικία του φορολογούμενου.
Κώστας Τσαχάκης - Μαρία Βουργάνα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τη γνώμη σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...